Eines

gestió empresarial

Borsa per a mitjanes empreses?

A les empreses espanyoles, i no diguem les catalanes, no els agrada la borsa. I ara torno a la pregunta del començament: té sentit que les mitjanes empreses i algunes de petites es financin a través de la borsa? La meva resposta, que evidentment no és compartida per l'empresariat, és sí, té tot el sentit.

Té sen­tit que les mit­ja­nes empre­ses i algu­nes de peti­tes es finan­cin a través de la borsa?

Un cas: Micro­soft. L'any del seu inici (1975) fac­tu­rava 16.000 dòlars (són uns 53.000 dòlars del 2010); cinc anys més tard, el 1980, fac­tu­rava 8 mili­ons i tenia 40 emple­ats; el 1981 eren 17 mili­ons, en un any va doblar el nom­bre de ven­des i tenia 129 emple­ats; el 1982 eren 24 mili­ons i 220 emple­ats; al cap de deu anys de la seva cre­ació, el 1985, la fac­tu­ració era de 140 mili­ons (uns 251 mili­ons de dòlars del 2010). El 1986 acce­deix a la borsa per finançar-se, ofe­reix 2,5 mili­ons d'acci­ons a 21 dòlars per acció que repre­sen­ta­ven 52,5 mili­ons de dòlars (uns 92 mili­ons de dòlars del 2010). L'abril del 2011, Micro­soft tenia 8.​432.​767.​307 acci­ons ordinàries en cir­cu­lació. Però el que ens interessa remar­car és que amb 11 anys d'història es va plan­tar al mer­cat de capi­tals.

Amb les dades expo­sa­des, Micro­soft és una orga­nit­zació que com­pleix a la per­fecció les fases del desen­vo­lu­pa­ment empre­sa­rial: start-up, crei­xe­ment, expansió i con­so­li­dació (i tor­nar a començar amb una altra dimensió, però repe­tint les moti­va­ci­ons). Quan surt a borsa l'any 1986 està en la seva pri­mera expansió, després ha con­ti­nuat dema­nant diners al mer­cat per finançar altres expan­si­ons.

Pot­ser algú pot estar pen­sant que és un cas excep­ci­o­nal com ho són el d'altres empre­ses tec­nològiques que han coin­ci­dit en una època de canvi tec­nològic, però als EUA hi ha una llarga tra­dició de finançar-se a través de la borsa, de fet és el país del món amb menys con­cen­tració de capi­tal en poques mans. Allà no tenen cap incon­ve­ni­ent a com­par­tir els pro­jec­tes empre­sa­ri­als amb milers o mili­ons de con­ciu­ta­dans.

Per l'Alter­na­tive Invest­ment Market (AIM) britànic, que fun­ci­ona des del 1995, hi han pas­sat més de 3.000 empre­ses. A l'Alter­next francès, posat en marxa el 2006 i que avui està dins el grup Nyse­eu­ro­next, hi ha 187 empre­ses. Al MAB espa­nyol, que fun­ci­ona des del 2007, només n'hi ha 15: dues que cotit­zen des del 2009, deu des del 2010, i tres des d'aquest any. Totes elles en un tram d'acci­ons entre 1,9 mili­ons i 24 mili­ons, i excepte l'ante­rior, la resta amb més acci­ons al mer­cat que quan Micro­soft va començar (2,5 mili­ons). Una altra dada i prou, a la borsa de Madrid hi cotit­zen 174 empre­ses.

Una con­clusió sabuda però encara sorprèn. A les empre­ses espa­nyo­les, i no diguem les cata­la­nes, no els agrada la borsa. I ara torno a la pre­gunta del començament: té sen­tit que les mit­ja­nes empre­ses i algu­nes de peti­tes es finan­cin a través de la borsa? La meva res­posta, que evi­dent­ment no és com­par­tida per l'empre­sa­riat, és sí, té tot el sen­tit. I més quan un dels pro­ble­mes de la nos­tra eco­no­mia és la seva dimensió. Amb recur­sos pro­pis o amb el crèdit –ben difícil i car avui– no s'adqui­reix grandària. Amb altre tipus de finançament com el capi­tal de risc, l'inver­sor no està dis­po­sat a posar quan­ti­tats impor­tants perquè el risc és massa ele­vat. Els números són sim­ples: 10 mili­ons d'euros de capi­tal, la xifra més petita d'un dels mem­bres del MAB, divi­dit entre mil inver­sors repre­sen­ten 10.000 euros per inver­sor; si fos­sin 10.000 els inver­sors, els cor­res­pon­dria 1.000 euros a cadas­cun. És difícil acon­se­guir uns quants milers d'inver­sors amb pers­pec­tiva glo­bal dis­po­sats a “jugar-se” entre 1.000 i 10.000 euros? És difícil acon­se­guir qua­tre inver­sors que desem­but­xa­quin 2,5 mili­ons cadas­cun?

En xifres per a una mit­jana empresa cata­lana: man­te­nint un 30% del capi­tal i el 70% res­tant dis­tribuït entre milers o dese­nes de milers d'acci­o­nis­tes, els pro­pi­e­ta­ris ini­ci­als poden con­ti­nuar con­tro­lant l'empresa. Això sí, un bon sis­tema de govern és fona­men­tal, però davant 10 mili­ons de finançament el cost d'opor­tu­ni­tat que repre­senta no té color.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.