Opinió

Feta la llei?

Com a dar­rer lle­gat del govern Zapa­tero, aca­ben de sor­tir publi­ca­des dues lleis, la de l'eco­no­mia sos­te­ni­ble i la de la ciència. Segu­ra­ment que en altres cir­cumstàncies les hauríem comen­tat detin­gu­da­ment, però el ter­ri­ble tem­po­ral del deute les ha arros­se­gat con­tra les roques i les ha dei­xat apar­ca­des en un racó de costa. Val a dir que els meus conei­xe­ments legals són rela­ti­va­ment sim­ples, útils única­ment per a una nave­gació cos­ta­nera i pesca de pro­xi­mi­tat, per això em sorprèn tant la lec­tura del BOE, fins al punt que em sem­bla interes­sant i extra­or­dinària, com si fos una novel·la de Sal­gari. Comen­cem per dir que em sobta molt que dues lleis que sur­ten tan segui­des hagin de tenir el mateix argu­ment. Em diuen els espe­ci­a­lis­tes que es fa així per a asse­gu­rar que si no surt l'una sor­tirà l'altra, però superat el tràmit, i mirant l'esce­nari futur, més aviat sem­bla un exer­cici de bus­car les 8 diferències o sim­ple­ment con­fon­dre el públic amb nor­ma­ti­ves que sem­blen iguals, però no ho són del tot. Per tant diem que l'objec­tiu d'orde­nar l'espai de la ciència i la inno­vació espa­nyol no s'hau­ria acom­plert del tot.

La següent obser­vació que em sorprèn és el tipus de coses que diuen les lleis, que sem­blen més una carta als Reis que no pas una nor­ma­tiva que cal com­plir. Fra­ses com ara “Las Admi­nis­tra­ci­o­nes públi­cas (…) fomen­tarán la valo­ri­zación, la pro­tección y la trans­fe­ren­cia del cono­ci­mi­ento con objeto de que los resul­ta­dos de la inves­ti­gación sean trans­fe­ri­dos a la soci­e­dad” o bé que hau­ran de “Esta­ble­cer meca­nis­mos de trans­fe­ren­cia de cono­ci­mi­en­tos, capa­ci­da­des y tec­no­logía, con espe­cial interés en la cre­ación y apoyo a empre­sas de base tec­nológica”, em des­con­cer­ten: que no ho feien abans? O pot­ser ara ho faran molt millor perquè ja ho diu la llei? I si no com­plei­xen la llei, les admi­nis­tra­ci­ons seran jut­ja­des i pena­lit­za­des? I sobre­tot, ja que ara ho diu la llei, hi assig­na­ran algun pres­su­post, o s'haurà de donar un suport low cost, com fins ara?

Val a dir que el pro­blema de trans­fe­rir els resul­tats de recerca a la soci­e­tat i donar suport a les empre­ses de base tec­nològica ja s'ha detec­tat en altres països. Per exem­ple, al Regne Unit el Sr. Toni Blair, ja a final dels anys noranta, va pren­dre mesu­res en aquest sen­tit: entre altres coses, va crear 15 fons d'inversió ges­ti­o­nats per 15 uni­ver­si­tats (Uni­ver­sity Cha­llenge Seed Fund) dotat cada un amb 4 mili­ons de lliu­res, és a dir en total 60 mili­ons de lliu­res, i aquest pro­grama es manté actiu avui en dia. Al web http://​www.​spinoutsuk.​co.​uk es pot tro­bar una llista d'alguns cen­te­nars de com­pa­nyies cre­a­des durant aquests anys. Final­ment, a banda dels pres­su­pos­tos públics és impres­cin­di­ble incen­ti­var la inversió pri­vada perquè real­ment fun­ci­oni la cre­ació d'empre­ses inno­va­do­res. Per això a molts països occi­den­tals els petits inver­sors pri­vats que inver­tei­xen en nego­cis tec­nològics (busi­ness angels) tenen des­gra­va­ci­ons fis­cals, cosa que a Espa­nya està molt lluny d'arri­bar, i per això fins ara no hi ha hagut incen­tiu per a inver­tir en nego­cis amb un risc més ele­vat que el totxo. Pot­ser en comp­tes de fer més lleis, es podrien pren­dre mesu­res més con­cre­tes, que facin can­viar els esce­na­ris de desen­vo­lu­pa­ment econòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.