Borsa

Injecció d'optimisme

L'actuació conjunta del BCE i la FED insufla aire a uns mercats ofegats per la crisi. Els inversors aparquen la cautela i l'Íbex 35 s'emporta un guany setmanal del 5%.

Els bancs centrals europeu, nord-americà, londinenc i suís ofereixen liquiditat a les entitats financeres i la borsa s'engresca

El mer­cat bor­sari actual con­ti­nua obert en exclu­siva per als inver­sors més pro­fes­si­o­nals. A impor­tants des­cen­sos dels índexs no aptes per a tots els cors, els seguei­xen recu­pe­ra­ci­ons que dei­xen sense alè el més expe­ri­men­tat. És jus­ta­ment això el que està suc­ceint en els par­quets des de fa ja algun temps -sense anar més lluny a finals d'agost–. I és el que ha tor­nat a pas­sar aquesta mateixa set­mana. Els inver­sors venien tocats de la set­mana pre­ce­dent per la dimissió de l'eco­no­mista en cap del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), l'ale­many Jürgen Stark, que es va sumar al pes­si­misme pels augu­ris de recai­guda en recessió de l'eco­no­mia glo­bal. Això va pro­vo­car una cai­guda a plom de la con­fiança dels inver­sors i, per extensió, dels índexs bor­sa­ris, que dilluns encara no tenien motius per aixe­car-se. Més aviat tot el con­trari, atès que van escla­tar nous rumors sobre la immi­nent fallida de Grècia i la manca de diner del país per fer front als com­pro­mi­sos més imme­di­ats.

La por va tor­nar a envair tots els par­quets i la borsa espa­nyola va ser una de les més cas­ti­ga­des, amb un retrocés del 3,41%, que va por­tar l'Íbex 35 direc­ta­ment als mínims de l'any 2009. Un altre dilluns negre mar­cava l'evo­lució dels par­quets, men­tre la prima de risc s'enfi­lava cap als 360 punts i mos­trava la des­con­fiança envers l'eco­no­mia espa­nyola. Però quan tot feia pre­sa­giar una set­mana gover­nada de nou pels números ver­mells, la reunió pro­po­sada per reu­nir França, Ale­ma­nya i Grècia i trac­tar de bus­car una solució a la crisi que no passi per la fallida del país va retor­nar l'opti­misme als inver­sors. Els índexs, que van ini­ciar la segona sessió borsària amb des­cen­sos, van aca­bar en posi­tiu. En el cas de l'Íbex 35, aquest va sumar un 2,53% amb el sec­tor ban­cari lide­rant les alces de la jor­nada (BBVA +5%, San­tan­der +4,33% i Caixa Bank +3,63%).

Amb la cre­ació dels euro­bons, de nou a sobre de la taula com a solució a la crisi del deute de la zona euro i l'expec­tació per les con­clu­si­ons de la cimera Merkel, Sarkozy i Papan­dreu, els inver­sors van tenir sufi­ci­ents motius per man­te­nir les com­pres una jor­nada més. Fins i tot van igno­rar les crítiques del Banc Mun­dial sobre la falta d'uni­tat de la zona euro en moments clau per resol­dre els seus pro­ble­mes. Això va per­me­tre a la borsa espa­nyola tor­nar a con­que­rir el nivell dels 8.000 punts, per­dut diven­dres pas­sat, i sumar un 2,70% de plusvàlua en la jor­nada de dime­cres. A mesura que ha avançat la set­mana, l'opti­misme dels inver­sors ha anat en aug­ment, tot i que les dades macro­e­conòmiques que es van conei­xent apun­ten sense ambigüitats a una fre­nada econòmica a una i altra banda de l'Atlàntic.

mis­sat­ges posi­tius.

Mis­sat­ges posi­tius. Mal­grat el pano­rama econòmic confús, els inver­sors només van pres­tar atenció a la bona aco­llida que els mer­cats van donar a l'última emissió de deute espa­nyol (a un tipus d'interès menor que la dar­rera col·locació) i a les afir­ma­ci­ons de dife­rents diri­gents de la zona euro que asse­nya­len que el futur de Grècia és a dins de l'euro. Tots dos fac­tors van per­me­tre con­ti­nuar l'esca­lada dels índexs, però l'entrada en acció del BCE, la Reserva Fede­ral (FED), el Banc d'Angla­terra i el Banc de Suïssa va ser clau perquè els índexs enre­gis­tres­sin una altra jor­nada d'alces impor­tants. Aquests bancs cen­trals van acor­dar ofe­rir liqui­di­tat en dòlars a la banca euro­pea, amb difi­cul­tats per acce­dir al finançament, fins a finals del 2011, i això va eli­mi­nar la tensió dels inver­sors en com­pro­var aquests que els diri­gents són capaços de pren­dre deci­si­ons coor­di­na­des en moments con­vul­sos com els actu­als. El signe posi­tiu va tor­nar a impo­sar-se i l'Íbex 35 va sumar la ter­cera sessió con­se­cu­tiva a l'alça (+3,63%), amb els dos grans bancs al cap­da­vant de les puja­des en reva­lo­rar-se més d'un 5%.

Amb els índexs en zona de guanys, l'última sessió de la set­mana va con­cloure amb més ganes de pujar men­tre se cele­brava una reunió infor­mal entre els minis­tres de finan­ces de la zona euro per des­blo­que­jar el res­cat a Grècia i evi­tar el des­as­tre que supo­sa­ria el con­tagi a la resta de països de l'euro­zona. Ara caldrà veure si al bell mig de l'estira-i-arronsa habi­tual de les últi­mes cime­res acon­se­guei­xen tro­bar un camí defi­ni­tiu a la crisi i si aquest acon­tenta els mer­cats. De moment, però, les acci­ons empre­ses en les dar­re­res ses­si­ons han permès eli­mi­nar el color ver­mell del balanç set­ma­nal dels índexs. El selec­tiu índex espa­nyol es va aco­mi­a­dar diven­dres en els 8.388,40 punts, un tan­ca­ment que suposa una reva­lo­ració set­ma­nal del 6,5%. No obs­tant això, és millor no con­fiar-se, atès que res no ha can­viat en els par­quets i la vola­ti­li­tat pot tor­nar en el moment més ino­portú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.