Empreses

Staedtler tindrà a Castellbisbal el centre logístic per al sud d'Europa

La multinacional alemanya preveu executar la iniciativa en cinc anys, quan s'espera que s'estabilitzi la crisi econòmica. Aviat la filial espanyola, amb seu al Vallès Occidental, assumirà el mercat portuguès

Anualment ven 24 milions de llapis només a l'Estat espanyol
La companyia no preveu créixer per sobre de la inflació fins al 2013

La firma dels arxi­co­ne­guts lla­pis Sta­edt­ler té pre­vist con­cen­trar a la seu de Cas­tell­bis­bal (Vallès Occi­den­tal), el cen­tre logístic per al sud d'Europa i el Nord d'Àfrica. “El Magrib és la zona lògica per a nosal­tres d'expansió econòmica”, diu el direc­tor gene­ral de la filial espa­nyola, José Anto­nio González, que explica que es repli­carà el model que s'ha seguit a Nurem­berg, on hi ha la seu cen­tral de la com­pa­nyia. En aquesta ciu­tat ale­ma­nya han cons­truït un únic cen­tre logístic, amb ins­tal·laci­ons d'última tec­no­lo­gia, que ha ser­vit per subs­ti­tuir els petits magat­zems repar­tits arreu d'Europa.

Aquesta con­cen­tració va començar fa uns vuit anys, quan la mul­ti­na­ci­o­nal ale­ma­nya va deci­dir tan­car els petits cen­tres logístics que cada país tenia, en favor d'un de sol a Nurem­berg, total­ment robo­tit­zat.

EN CINC ANYS.

El pro­jecte per a la seu de Cas­tell­bis­bal, però, de moment és un només això, un pro­jecte del grup ale­many que està con­di­ci­o­nat al fet que la crisi econòmica s'esta­bi­litzi. González asse­gura que la intenció de la mul­ti­na­ci­o­nal és poder-lo enge­gar abans de cinc anys.

Tan­ma­teix, el pri­mer pas que han por­tat a terme ha estat fer que Cas­tell­bis­bal absor­beixi l'acti­vi­tat que ara feia la soci­e­tat de Por­tu­gal. “Entra­rem aviat a dis­tri­buir a Por­tu­gal, així que con­cen­tra­rem des d'aquí la venda per a tots dos ter­ri­to­ris”, avança el direc­tor gene­ral de Sta­edt­ler.

González asse­gura que a més de la posició geo­es­tratègica, un altre ele­ment que ha ser­vit al seu favor és el fet que Bar­ce­lona sigui un dels prin­ci­pals ports del Medi­ter­rani.

El cert és que, en temps de tan­ca­ments i des­lo­ca­lit­za­ci­ons, sem­bla que Sta­edt­ler ha fet una aposta per la filial amb seu a Cas­tell­bis­bal que resulta espe­rançadora. “Quan es porti a terme, és clar que hau­rem d'ampliar la plan­ti­lla”, diu González.

La com­pa­nyia sem­pre ha estat molt arre­lada a Cata­lu­nya, segons González, perquè des d'Ale­ma­nya s'ha iden­ti­fi­cat Cata­lu­nya més amb el negoci indus­trial que Madrid. Per això la com­pa­nyia va començar a expan­dir-se pel mer­cat espa­nyol des de Bar­ce­lona als anys vint del segle pas­sat, i ja el 1969 va cons­truir el pri­mer cen­tre de dis­tri­bució dels lla­pis i altres mate­ri­als de pape­re­ria a Bar­ce­lona ciu­tat. Anys després es van tras­lla­dar a Cas­tell­bis­bal.

Ara com ara, el mer­cat espa­nyol suposa el 10% del negoci per al con­junt del grup. Una de les claus d'aquest pes és que la firma Sta­edt­ler a l'Estat espa­nyol és una marca reco­ne­guda. El direc­tor gene­ral de la filial espa­nyola explica que s'ha d'agrair prin­ci­pal­ment al fet que aquí els lla­pis Sta­edt­ler es van intro­duir via el dibuix tècnic, i amb el temps han man­tin­gut aquest reco­nei­xe­ment d'eina de més qua­li­tat que la mit­jana.

Anu­al­ment l'empresa ven 24 mili­ons de lla­pis de gra­fit a l'Estat, que amb un preu de 40 cèntims d'euros­per peça suposa el 20% del total de negoci. Tenint en compte que el preu mitjà dels arti­cles Sta­edt­ler (bolígrafs, lla­pis de color, gomes d'esbor­rar, etc.) no arriba a 2 euros, la logística auto­ma­tit­zada es con­ver­teix en una qüestió estratègica per a la com­pa­nyia. “La pro­ducció i la logística ens con­di­ci­ona el 80% del negoci”, explica.

La crisi de con­sum, la irrupció de pro­ducte barat pro­vi­nent de la Xina, i la guerra de preus de la gran dis­tri­bució han supo­sat tres esto­ca­des impor­tants per al sec­tor, que ha vist com reduïa les ven­des per sobre del 4% i els cos­tos crei­xien per sobre del 3%. Sta­edt­ler no ha estat cap excepció, i en qua­tre anys ha pas­sat de fac­tu­rar 21 mili­ons d'euros a fac­tu­rar-ne 18 mili­ons. Ara bé, mal­grat la reducció en fac­tu­ració, la com­pa­nyia ha acon­se­guit man­te­nir els bene­fi­cis i millo­rar la solvència. El 2010 la fac­tu­ració va ser de 18 mili­ons i les pre­vi­si­ons per a enguany són man­te­nir la xifra de fac­tu­ració de l'exer­cici ante­rior. González creu que, tenint en compte com està el mer­cat, és un èxit man­te­nir la fac­tu­ració.

La firma va saber avançar-se a la crisi fa cinc anys amb el des­ple­ga­ment d'un pla de reta­lla­des de des­pe­ses fixes i el man­te­ni­ment d'un nom­bre de cli­ents sufi­ci­ent per aguan­tar el xàfec. I no només això, la filial ha acon­se­guit auto­fi­nançar-se, per no depen­dre de la volun­tat cre­ditícia de les enti­tats finan­ce­res. L'any 2010 va ser la quarta empresa en solvència finan­cera.

CREI­XE­MENT POS­PO­SAT.

González explica que fins al 2013 la com­pa­nyia no aspira a créixer per sobre de la inflació.

A més a més, per garan­tir la seva esta­bi­li­tat, la firma ha cen­trat els seus esforços comer­ci­als a créixer en el mer­cat esco­lar. Ha fet visi­tes a més de 12.000 col·legis, i per a l'any vinent Sta­edt­ler ha creat un depar­ta­ment nou, diri­git per Mari Pau Gar­reta, per apos­tar més fort per aquesta branca comer­cial. “Cre­iem que és el mer­cat més esta­ble, perquè mal­grat les reta­lla­des l'edu­cació és un tema into­ca­ble, i quan entra en joc la qua­li­tat, s'opta per aquesta”, diu González.

Ara com ara, el mer­cat tra­di­ci­o­nal repre­senta el 50% de les ven­des; un 18%, els
hiper­mer­cats, i la resta, les ofi­ci­nes.

en l'imaginari col·lectiu

Més presents a l'arc mediterrani

El llapis de color groc i negre és un símbol que es manté en l'imaginari de qualsevol persona quan recorda la seva etapa escolar. Però no a tots els territoris igual. A l'arc mediterrani, al País Basc i a Galícia, la companyia és líder indiscutible del seu sector, que copa més del 50% de la quota de mercat. En canvi a Madrid el llapis Staedtler no està tan estès. José Antonio González explica que es tracta d'un mercat que ha fet una aposta per un producte més barat i on Staedtler no ha tingut tanta presència. Els motius són, per una banda, perquè tradicionalment l'esforç comercial de la companyia alemanya es va centrar a l'arc mediterrani, i per l'altra, pels models educatius. “A Catalunya són els mestres els qui compren el material escolar i els qui prescriuen als pares, a Madrid s'ha deixat més de la mà, prioritzant el factor preu.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.