Eines

Parlem de ‘management', segur?

Mary Parker Follett va ser una pionera en comprendre la importància, no dels obrers, sinó de les persones en el funcionament de les organitzacions. I això que encara avui costa d'assumir, pot ser el pilar per sortir-nos-en. Com? Confiant en els altres.

Quin mes, des de que vaig escriure el dar­rer arti­cle! I en trec una pri­mera con­clusió fins que no se'm demos­tri el con­trari: les ins­ti­tu­ci­ons dels mer­cats s'impo­sen sobre les ins­ti­tu­ci­ons polítiques, i la con­seqüència en el nos­tre pre­sent és l'abso­luta incer­tesa.

Segons l'enquesta de població activa (EPA), a l'octu­bre el nom­bre d'atu­rats a Espa­nya era de 4.978.300 i la taxa, del 21,52% (INE); durant el ter­cer tri­mes­tre, l'eco­no­mia ha debi­li­tat la seva lleu­gera recu­pe­ració, ini­ci­ada el 2010; les con­di­ci­ons de finançament del sec­tor pri­vat han expe­ri­menta un endu­ri­ment addi­ci­o­nal, i encara sort que les expor­ta­ci­ons i el turisme van fent (Banc de Espa­nya), i aquesta breu des­cripció reflec­teix la situ­ació econòmica i el com­por­ta­ment de les empre­ses davant aquesta abso­luta incer­tesa.

I és clar, jo el que he de fer en aquest espai és escriure sobre gestió empre­sa­rial, de mana­ge­ment, però ben­vol­guts lec­tors, què els puc expli­car amb la situ­ació que tenim? En els poc més de nou anys que fa que col·laboro amb mit­jans, sem­pre ho he fet pen­sant en vostès, fins al punt que, als qui em fan els encàrrecs, els he mani­fes­tat més d'un cop que el dia que pensi que no tinc res a dir-los, ple­garé. Sem­pre he cre­gut que el que dóna sen­tit a escriure és el lec­tor i no l'autor, i encara que avui parli de mi i del que sento, ho faig des de la que em sem­bla que pot ser la seva reflexió: què ens explica ara aquest sobre estratègia, finançament, per­so­nes, inter­na­ci­o­na­lit­zació, lide­ratge o vés a saber què, amb el pano­rama que tenim?

Però d'altra banda, no puc escriure sobre mana­ge­ment fent referència a con­cep­tes que res­tin o facin petit el quo­ci­ent, perquè no seria cohe­rent amb allò que la mateix ciència del mana­ge­ment ens ha apor­tat: que el seu sen­tit és con­tribuïdor, cre­a­dor i trans­for­ma­dor. Res­tar o dis­mi­nuir el quo­ci­ent només ho podem incloure quan forma part d'un pro­grama més ampli, quan és un mitjà per a l'eficiència que faci­lita el camí cap a una fita.

Comp­tat i deba­tut, pot­ser encara podrem apro­fi­tar l'espai, ja que tam­poc es tracta de negui­te­jar-los més.

Mary Parker Follett (1868-1933) va ser una de les pri­me­res grans figu­res feme­ni­nes del món del mana­ge­ment -en una època de pre­do­mini abso­lut dels homes i del “mana­ge­ment científic”- i qui va defi­nir la gestió com la manera d'acon­se­guir que les coses es facin per mitjà de les per­so­nes (“get­ting things done through peo­ple”). Va ser una pio­nera en com­pren­dre la importància, no dels obrers, sinó de les per­so­nes en el fun­ci­o­na­ment de les orga­nit­za­ci­ons. I això que encara avui costa d'assu­mir, pot ser el pilar per sor­tir-nos-en. Com? Con­fi­ant en els altres.

Fa un parell d'arti­cles, em feia ressò del que havia escrit l'Antoni Bas­sas a l'Ara: “No, no és una crisi. És un nou ordre social com el que pro­du­eix una guerra, amb la diferència que el període 2008-2011 no està dei­xant morts sinó atu­rats i està con­ver­tint la classe mit­jana en un parèntesi històric.” I una de les con­seqüències de les guer­res és la por; la por real, aque­lla por que, encara que només sigui per neces­si­tat, genera soli­da­ri­tat, suport i unió; en defi­ni­tiva, neces­si­tat de con­fiar. I ara tenim por.

“Trust is an impor­tant lubri­cant of the social sys­tem” –“la con­fiança és un lubri­cant impor­tant del sis­tema social”-, va dir el premi Nobel d'Eco­no­mia Ken­neth Arrow, i la neces­si­tem per dotar-nos d'auto­con­fiança, per creure en nosal­tres matei­xos indi­vi­du­al­ment i col·lec­ti­va­ment, perquè només cre­ient serem capaços de ser opti­mis­tes.

“Cap pes­si­mista ha des­co­bert el secret de les estre­lles, ni ha nave­gat per mars des­co­ne­guts, ni ha obert una nova porta a l'espe­rit humà.” Opti­misme, 1903. Helen Keller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.