Europa no té crèdit
Els inversors fugen d'Europa i l'Íbex 35 cau fins 6,58% en un context complex en què la solució a la crisi del deute no arriba i la recessió amenaça l'economia.
Els parquets s'han quedat deserts d'inversors. Ningú no vol estar invertit en renda variable atès que els riscos a assumir són més elevats que els possibles beneficis a obtenir, malgrat que un bon grapat de valors estan a preus molt baixos tenint en compte el valor de les empreses en llibres. La desconfiança vers tot allò que tingui a veure amb la zona euro continua creixent setmana rere setmana i els dirigents polítics, en comptes de trobar una solució per frenar aquesta incertesa dels mercats, s'enroquen de tal manera que el panorama s'enfosqueix encara més.
En les últimes cinc sessions els principals parquets europeus han viscut diferents jornades negres que han enfonsat els índexs fins a nivells mínims. En el cas del mercat espanyol, el seu principal índex de referència, l'Íbex 35, no només ha estat per sota del nivell psicològic dels 8.000 punts sinó que ha reculat fins als mínims de l'any 2009, situats en els 7.601 punts.
Aquest enfonsament en l'última setmana ha situat el selectiu índex en els 7.763,50 punts en què es va acomiadar divendres, nivell que suposa un descens en cinc sessions del 6,58% i que situa en el 13,30% les pèrdues d'ençà que començà el novembre i del 21,26% en el conjunt del 2011.
Els mercats no han donat cap treva a la borsa espanyola, malgrat que les eleccions celebrades diumenge passat van donar la victòria al Partit Popular per majoria absoluta. El seu líder i futur president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va demanar als mercats uns minuts de treva... però el resultat ja estava més que descomptat i ara el que demanen els inversors són mesures ràpides que frenin el contagi de la crisi de deute a Europa.
FUTUR INCERT.
El país d'Angela Merkel va topar amb la negativa del mercat a comprar els seus bons -només va col·locar 3.644 milions d'euros enfront dels 6.000 milions previstos-, fet que s'ha interpretat de diferents maneres als parquets. Per una banda, alguns experts creuen que el contagi ha arribat al nucli de la zona euro, malgrat que el president del Bundesbank alemany i membre del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE), Jens Weidmann, s'ha afanyat a dir que el cor dels països de l'euro no està en perill.
PREU BAIX.
Sigui una cosa o una altra, el fet és que els inversors tenen aversió a tot el que soni a Europa, i ja ni tan sols el diner es refugia en els bons alemanys -considerats uns dels actius més segurs.
I mentre els mercats giren l'esquena a la zona euro, els seus polítics continuen debatent com frenar el contagi grec a països més grans i amb problemes, com ara Itàlia i l'Estat espanyol. En les últimes jornades s'ha repetit el guió de setmanes precedents: molts dirigents demanant més intervenció del BCE i la creació dels eurobons per frenar la crisi i Angela Merkel defensant la seva posició del no. I les borses reaccionant amb més números vermells, desorientades davant la confusió regnant en el si de la zona euro.
No obstant això, els experts creuen que, si el contagi es materialitza cap als grans països de l'euro, la solució a la crisi podria no ajornar-se, atès que els riscos serien massa elevats per deixar passar el temps sense actuacions. I això podria provocar alces puntuals en els mercats en canviar la percepció dels inversors.
A falta de només un mes per tancar un nou exercici en negatiu, els pocs inversors que queden als parquets i els analistes es pregunten si el desembre portarà el famós ral·li de Cap d'Any. Sense la bola de cristall és difícil aventurar-se a donar una resposta, però el que sí que és segur és que les quatre setmanes que resten per posar el fermall al 2011 seran molt mogudes, fidels a la línia mantinguda pels parquets en el conjunt de l'exercici i que han posat a prova el cor dels inversors més porucs.