Plegats però no barrejats
Dues empreses separades per un envà, una antiga fàbrica del Poblenou que ara acull tretze firmes o un despatx d'arquitectes que incorpora d'altres professionals són les diferents cares del ‘coworking' a Catalunya
Alguns sense ser conscients del fenomen i d'altres després d'aprendre de l'experiència als EUA, els despatxos que ofereixen l'opció de coworking són cada cop més utilitzats a Barcelona.
OH LA LA COMUNICACIÓ - Despatxos compartits per estalviar costos
La història de l'agència de comunicació Oh La La ha estat lligada en certa manera al coworking. Quan van néixer es van instal·lar en un espai que els va deixar el company d'una amiga a canvi de cobrir-li els serveis de comunicació. Poc després, a mesura que els clients anaven entrant es van traslladar a un despatx compartit dels arquitectes S4, amb altres productores. Però així com la crisi va anar fent acte de presència van anar desapareixent empreses que eren al despatx i els va quedar massa gran i sobretot massa car. Fa poc van trobar al Poble Nou un espai diàfan, que ells mateix han adequat per seguir compartint sostre i projectes empresarials tot i que des de taules diferents.
FUTUR FACTORY - 13 empreses on al 1900 hi havia una farinera
A Futur Factory, situada en una antiga farinera al Poble Nou de 3.500 metres quadrats, es va començar a practicar coworking sense ser-ne gaire conscients. Fa 10 anys, quan la firma de disseny Futur2 va redefinir el seu model de negoci els sobrava espai i van començar a adaptar l'antiga factoria en diferents espais perquè s'hi poguessin instal·lar d'altres empreses amb una tipologia similar a la seva. Ara com ara hi ha un total de 13 professionals de diferents camps com un arquitecte, un dissenyador, una empresa d'edició digital d'efectes especials, un escultor o un fotògraf, etc. Pepe López del Hoyo, director creatiu de Futur2 i un dels promotors d'aquest espai compartit, explica que inicialment organitzaven reunions per motivar les sinergies, però al final es van adonar que sortien de manera natural sense haver-les de forçar. D'aquesta antiga farinera han sorgit nombrosos projectes de treball comú. “Hem mantingut espais de connexió perquè les diferents empreses organitzen esdeveniments o exposicions que afavoreixen el dinamisme de les organitzacions”, diu. La cuina i el menjador és un altre espai més informal d'on també entre les empreses veïnes han sortit feines.
CINC - Un centre de negocis que ha fet el salt al ‘coworking'
CINC es va crear fa 15 anys a Figueres com a centre de negocis, és a dir, lloguer de despatxos amb serveis de centraleta i sales de visita inclosos. A mesura que van anar passant els anys van anar creixent i en van obrir un a Girona i un altre a Barcelona. Recentment, animats per l'evolució del fenomen coworking van decidir introduir un espai sota aquesta modalitat a la capital catalana. “És una aposta de futur”, explica Enric Urreta, director gerent dels centres de negocis CINC. De moment tenen un espai per a 16 persones, enfront dels 120 despatxos que lloguen a Barcelona, i donen l'opció de llogar taules per dies o per hores a partir d'un euro l'hora.
GRACIA WORK CENTER - De San Francisco al barri de Gràcia de Barcelona
Cristina Martínez va engegar fa quatre anys Gràcia Work Center al barri de Gràcia de Barcelona, després de conèixer el fenomen cowork a San Francisco.
Quan van aixecar la persiana era difícil trobar algú que sabés de l'existència d'aquest model de treball i de compartir espais. Avui tenen 16 llocs de treball fixos pels quals han passat i hi continuen professionals de diferents àmbits, tot i que arquitectes, traductors i professions lligades a les noves tecnologies són els més habituals.
El centre no té limitacions d'horaris, cadascú tria el temps que vol ser-hi, com si estigués en una oficina pròpia.
Martínez explica que el preu individual és d'entre 250 i 300 euros i que la següent taula ocupada per la mateixa firma costa la meitat. “Ara que el fenomen del coworking està més estès ens ha quedat una mica petit”, reconeix Martínez.
ESPAI EMPRENEDORS BARCELONA - Un espai per sortir de casa i on trobar també clients
Vicenç Garcès pensava que la iniciativa que va engegar fa tres anys no estava tipificada com un model de negoci. Després de crear la seva empresa de disseny i control de serveis urbans, en lloc d'anar a un centre de negocis va adaptar un pis de grans dimensions al barri de Sants en diferents despatxos i dos dels més gran els va destinar a coworking, sense ni tan sols conèixer l'existència d'aquest vocable. Va començar sol i avui l'Espai Emprenedors Barcelona, situat al carrer de Sants de Barcelona, és la seu social de 15 empreses i autònoms, com arquitectes, advocats, dissenyadors gràfics i informàtics. Des de 250 euros el despatx a 150 una taula de cowork, els qui s'han instal·lat allà no només han trobat un espai més accessible per preu sinó també clients.
GRUP IDEA - Fervents creients en la filosofia ‘cowork' i predicadors
Lluís Saiz, director de negoci del Grup Idea, una empresa de serveis professionals especialitzada en arquitectura corporativa, explica que es van iniciar en el món del coworking per necessitat. El nombre de projectes que els entrava anava disminuint i l'espai els quedava gran, així que l'any 2008 van decidir introduir a la seva seu un espai de coworking i donar entrada a professionals que abans no hi tenien cabuda. El cert és que feia temps que optaven per una forma de treball basada en la cooperació entre arquitectes i adequar-se a la nova estructura de l'empresa no només no els va costar sinó que es van convertir en predicadors d'un model que, com explica Saiz, és la filosofia de treball del despatx, no és un fi en si mateix. Ara com ara disposen de 16 llocs de treball cowork, i tenen llista d'espera. El Grup Idea incentiva les sinergies entre els seus ocupants mitjançant trobades cada dos mesos al davant d'un pica-pica i una sala on cada autònom o empresa deixa escrita la seva activitat i els possibles projectes comuns.