Borsa

La tempesta s'aigualeix

Els índexs es refan de la rebaixa de Standard&Poor's al ràting de diferents països europeus i dels auguris negatius sobre l'economia. L'Íbex-35 guanya un 1,32% setmanal.

El president del BCE veu un empitjorament en la situació econòmica i l'FMI preveu recessió a Espanya, però la borsa controla els nervis

Les deci­si­ons de les agències de qua­li­fi­cació comen­cen a rela­ti­vit­zar-se. Després d'un 2011 ple d'ame­na­ces, rumors i rebai­xes de qua­li­fi­cació en el deute de dife­rents països euro­peus, el 2012 no podia ser menys. Stan­dard&Poor's (S&P) ha tor­nat a treure les tiso­res i ha rebai­xat la qua­li­fi­cació a nou països euro­peus, però, tot i que en un pri­mer moment els mer­cats van patir sac­se­ja­des per aquesta decisió -els rumors es van difon­dre diven­dres 13 al mig­dia-, d'ençà que començà la set­mana els ner­vis s'han anat cal­mant a poc a poc.

L'expec­tació dilluns a pri­mera hora era màxima. Tot­hom volia com­pro­var quina era la reacció dels inver­sors davant la rebaixa acor­dada per S&P i es temia que les ven­des inun­des­sin les pan­ta­lles dels brokers. Però tot i els des­cen­sos ini­ci­als, els inver­sors van saber refer-se i els guanys van aca­bar per impo­sar-se a gai­rebé la tota­li­tat de par­quets euro­peus (a Wall Street era fes­tiu). No obs­tant això, la borsa espa­nyola va que­dar al marge de les puja­des (que van anar del 0,37% del Foot­sie lon­di­nenc a l'1,25% del Dax ale­many) i va tan­car amb un insig­ni­fi­cant des­cens del 0,01%.

La bona aco­llida que va tenir la sub­hasta de deute francès i que les pri­mes de risc dels països afec­tats per la rebaixa de qua­li­fi­cació no es dis­pa­res­sin sinó que es rela­xes­sin en la pri­mera jor­nada set­ma­nal van ser mis­sat­ges que els inver­sors van inter­pre­tar de forma posi­tiva i que van calar durant els dies següents.

Aquesta reducció del dife­ren­cial entre el bo ale­many -con­si­de­rat el més segur a Europa i més ara que Ale­ma­nya s'ha que­dat al marge de la reta­llada d'S&P- i el deute espa­nyol i francès ha con­tribuït en les dar­re­res jor­na­des a fer que aquests països tin­gues­sin un fort suport dels inver­sors en les res­pec­ti­ves col·loca­ci­ons que han rea­lit­zat. Tant és així que a Espa­nya les emis­si­ons tant de lle­tres a curt ter­mini com de bons a llarg ter­mini s'han cobert sense pro­ble­mes i amb una forta demanda que ha aju­dat a fer que el Tre­sor pagui molt menys que en sub­has­tes pre­ce­dents. I això s'ha traduït en cert opti­misme en els mer­cats de renda vari­a­ble.

UNA DE CALENTA...

Però, segons els experts, que els països euro­peus col·loquin el seu deute sense pro­ble­mes té a veure més amb la liqui­di­tat que ha posat sobre la taula el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) que amb un canvi real del pano­rama econòmic. En aquest sen­tit aquesta set­mana el mateix pre­si­dent del BCE, Mario Draghi, ha adver­tit que la crisi a la zona euro ha empit­jo­rat i és “molt greu”, alhora que l'agència Moody's ha anun­ciat que Espa­nya, Itàlia, Por­tu­gal i Grècia entra­ran en recessió al 2012 i que la loco­mo­tora ale­ma­nya tindrà un estan­ca­ment.

L'esce­nari econòmic a la zona euro con­ti­nua molt com­pli­cat però els inver­sors l'han igno­rat en les dar­re­res ses­si­ons i els prin­ci­pals índexs han aguan­tat els envits, espe­rançats que les nego­ci­a­ci­ons entre el govern grec i els cre­di­tors arri­bin a bon port i espe­ro­nats per uns comp­tes empre­sa­ri­als -sobre­tot els arri­bats dels EUA- força bons donat el con­text advers.

Així, el prin­ci­pal índex de la borsa espa­nyola, l'Íbex-35, ha acon­se­guit arri­bar als 8.561,90 punts durant la set­mana i s'ha reva­lo­rat un 1,32% en cinc jor­na­des, fins i tot després que el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI) hagi revi­sat a la baixa les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment de l'eco­no­mia espa­nyola, de la qual creu que no crei­xerà en els pro­pers dos anys (estima un decrei­xe­ment de l'1,7% al 2012 i un -0,3% el 2013). Mal­grat les pes­si­mis­tes pre­vi­si­ons que pla­nen sobre l'eco­no­mia espa­nyola, l'Íbex-35 ha tre­pit­jat ter­reny posi­tiu en el balanç anual i ha aca­bat la set­mana sense guanys anu­als (-0,05%).

Si bé aquesta set­mana ha estat òrfena de referències macro­e­conòmiques de rellevància, en les jor­na­des que han de venir els inver­sors tin­dran l'agenda plena d'indi­ca­dors que con­di­ci­o­na­ran l'esde­ve­nir dels par­quets. L'aspecte que cen­trarà l'atenció dels mer­cats serà el resul­tat de la reunió entre Grècia i els cre­di­tors. La manca d'acord pot por­tar nous ensurts als par­quets. D'altra banda, la nova sub­hasta de lle­tres a curt ter­mini del Tre­sor espa­nyol serà seguida pels mer­cats per com­pro­var si els negres augu­ris sobre l'eco­no­mia espa­nyola han minat la con­fiança dels inver­sors cap al seu deute.

I a l'altra banda de l'Atlàntic la reunió de dimarts de la Reserva Fede­ral (FED) man­tindrà expec­tants els inver­sors, que tot i que no espe­ren modi­fi­ca­ci­ons en la política monetària sem­pre man­te­nen l'espe­rança que la FED posi en marxa paquets d'estímul econòmic. A més a més, diven­dres se sabrà el crei­xe­ment de l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana al dar­rer tri­mes­tre de 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.