Empreses

LED dissenyats a Figueres per garantir la qualitat

La poca fiabilitat del material importat de la Xina fa que Ledspro creï una marca pròpia de llums

La inversió en
el canvi d'il·luminació s'amortitza al cap de dos anys i mig.

En ple procés d'implan­tació de les làmpa­des halògenes de baix con­sum com alter­na­ti­ves a les bom­be­tes con­ven­ci­o­nals, es va començar a escam­par el següent nivell en l'estalvi energètic: el LED -sigla, en anglès, de díode emis­sor de llum-, que s'havia començar a uti­lit­zar en els indi­ca­dors d'encesa i apa­gada dels apa­re­lles electrònics, es va començar a fer ser­vir per a la il·lumi­nació. Les empre­ses dedi­ca­des a ven­dre la nove­tat impor­tada de la Xina a indústries i admi­nis­tra­ci­ons públi­ques van aparèixer com bolets.

Un dels que es va apun­tar al nou mer­cat, el 2007, va ser l'engi­nyer gironí Marc Juárez, que ben aviat es va veure obli­gat a repen­sar el negoci perquè no podia garan­tir un bon ser­vei a la cli­en­tela. “Es deixa impor­tar de tot sense cap con­trol, i els bai­xos preus del que es porta de la Xina estan en con­sonància amb la seva poca qua­li­tat, i em vaig tro­bar que s'espat­lla­ven abans de sis mesos, quan un LED bo dura de 10 a 15 anys”, asse­gura, quan explica perquè va deci­dir mun­tar l'empresa de què és gerent, Led­pro, que dis­se­nya el pro­ducte i busca proveïdors amb garan­tia. “Un LED bo, amb xip de qua­li­tat com el Cree que posem nosal­tres, costa un 40% més que el barat. Però no n'hi ha prou de posar-hi un xip bo si la resta és defectuós: han de ser de pri­mera qua­li­tat el xip, el radi­a­dor per dis­si­par el calor i la font d'ali­men­tació”, explica. A la Xina, només se'n fa el mun­tatge, que ja es comença a fer també a Figue­res.

Juárez asse­nyala que els com­pe­ti­dor prin­ci­pal no són les bom­be­tes de baix con­sum perquè “aquest debat ja està superat perquè el LED millora el ren­di­ment un 65%, sinó les empre­ses que ins­tal·len pro­ducte medi­o­cre o dolent, que són un 80%, men­tre que a ins­tal·lar-ne de bons només ens hi dedi­quem el 20% res­tant. El nos­tre ene­mic és el LED flu­o­res­cent de mala qua­li­tat”.

La tec­no­lo­gia LED pro­por­ci­ona un estalvi d'entre el 60%(en com­pa­ració amb les bom­be­tes de baix con­sum) i el 90%(com­pa­rat amb làmpa­des incan­des­cents) del con­sum elèctric de llum, i a més, té entre 35.000 i 50.000 hores de vida, men­tre que una làmpada de baix con­sum dura entre 5.000 i 8.000 hores. Però al cos­tat d'aquests avan­tat­ges hi ha un incon­ve­ni­ent, el de la inversió ini­cial, ja que per exem­ple una bom­beta Led­pro de 10 watts costa 87 euros, i els equi­va­lents en làmpa­des incan­des­cents (100 watts) i de baix con­sum (26 watts) en valen menys de 3. Per solu­ci­o­nar-ho, a Leds­pro tenen trac­tes amb enti­tats finan­ce­res que per­me­ten que el cli­ent renovi l'enllu­me­nat sense haver-lo de pagar al prin­cipi, sinó anar-ho finançant amb l'estalvi en la fac­tura elèctrica de com a màxim tres anys. “El ter­mini d'amor­tit­zació mitjà del canvi és de dos anys i mig. Nosal­tres fem un estudi d'estalvi energètic gratuït cen­trat en l'eficiència, l'estalvi i l'amor­tit­zació, i si veiem que no és amor­tit­za­ble al cap de 3 anys, som els pri­mers a des­a­con­se­llar que es faci el canvi”, diu Juárez.

La cli­en­tela bàsica de Leds­pro són les indústries, els comerços i les comu­ni­tats de veïns, però es comença a intro­duir en el sec­tor públic. Ja pro­jecta un sis­tema de llums que s'apa­guin quan no hi ha gent, que ja està ins­tal·lat a l'hotel Ultònia de Girona per a l'hos­pi­tal de Camp­devànol: quan no hi ha ningú, baixa la inten­si­tat i només gasta un 10%. “Él futur és fer coses que no fan els xine­sos, com aquesta, o que fan però sense qua­li­tat”, diu Juárez.

Fac­tu­ració

120.000€

Tre­ba­lla­dors

2

Any de fun­dació

2010

Especialitzada en fabricació, distribució i instal·lació de tecnologia LED de qualitat, té la seu de Figueres, està a punt d'obrir local a Girona i servei a clients d'arreu de l'Estat espanyol.

Com no caure en una ensarronada

Ledspro fa una auditoria de potència i capacitat lumínica perquè el client vegi que els LED faran la mateixa llum. “El consell perquè no t'enganyin és demanar a qui et fa l'oferta una auditoria de lúmens i watts”, assenyala el gerent, fent referència al fet que “a molts ajuntaments els han ensarronat amb els LED barats. Per no perdre capacitat lumínica, no hi posen filtres i ens trobem amb carrers plens de fanals que fan una llum blanca blavosa que pot perjudicar la salut. La llum d'un bon LED és blanca”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.