Borsa

Apareixen nous fantasmes

Grècia rebrà el segon rescat, però els dubtes se centren ara en el fet que la solució pot ser un pedaç per al curt termini. Les previsions macro tampoc hi ajuden i l'Íbex cau un 1,49%.

La recessió econòmica que pronostica Brussel·les pel conjunt del 2012 i el repunt del preu del petroli neguitegen
els inversors

Incògnita acla­rida: Grècia ha fet un pas enda­vant i els res­pon­sa­bles de des­blo­que­jar el segon tram d'ajuda –és a dir, la Unió Euro­pea (UE), el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) i el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI)– han donat llum verd al res­cat. Això era el que els mer­cats feia mesos que espe­ra­ven i que només per haver-se fet rea­li­tat hau­ria d'haver aju­dat a retor­nar les com­pres als par­quets. Però, tot i que en un pri­mer moment la con­fir­mació que Grècia rebrà l'ajuda necessària per evi­tar la immi­nent fallida del país va por­tar guanys als prin­ci­pals índexs euro­peus (l'Íbex 35 va sumar una alça dilluns d'un 1,86%), l'efecte posi­tiu es va esvair ràpida­ment. Els inver­sors van aplau­dir el des­blo­queig del segon res­cat, però han començat a mirar més enllà del pre­sent més imme­diat i no ho veuen gens clar. Nous dub­tes sobre el pèssim estat de l'eco­no­mia grega i noves advertències sobre el fet que la solució actual només és un pedaç perquè la UE trobi una manera de no con­ta­giar-se de la cai­guda de Grècia han pla­nat per les prin­ci­pals pla­ces inter­na­ci­o­nals. És a dir, que el país hel·lè con­ti­nua sent una bomba que pot escla­tar en qual­se­vol moment i sac­se­jar els fona­ments de la zona euro, i per extensió els seus mer­cats de valors. Aques­tes ombres han con­di­ci­o­nat l'esde­ve­ni­dor dels índexs inter­na­ci­o­nals i, en el decurs de la set­mana, el prin­ci­pal índex de la borsa espa­nyola ha regis­trat un des­cens d'un 2% en tan­car diven­dres en els 8.521 punts. Aquest nivell retorna el selec­tiu índex a pèrdues anu­als, en recu­lar un 0,45% d'ençà que va començar el 2012 tot i man­te­nir-se en el ter­reny posi­tiu al febrer, mes en què s'apunta una modesta reva­lo­ració del 0,22%.

ACO­LLIDA SATIS­FACTÒRIA.

Mal­grat els dub­tes que tor­nen a créixer entorn de la situ­ació grega i que estan afec­tant de nou els dife­ren­ci­als entre el deute dels països en “crisi” i el deute ale­many (la prima de risc espa­nyola s'ha situat altre cop entorn dels 320 punts, després de rela­xar-se durant les últi­mes set­ma­nes), els mer­cats no giren l'esquena al paper espa­nyol i la dar­rera sub­hasta de lle­tres a curt ter­mini ha estat un èxit. Que la demanda hagi estat sis vega­des l'oferta i que el Tre­sor hagi reduït de manera con­si­de­ra­ble la ren­di­bi­li­tat a pagar pel deute emès ha ser­vit per tran­quil·lit­zar uns inver­sors negui­to­sos amb el tema grec i la macro­e­co­no­mia en gene­ral.

Dijous pas­sat la Comissió Euro­pea va publi­car les seves pre­vi­si­ons econòmiques pel con­junt del 2012, en què l'eco­no­mia espa­nyola no en surt ben parada. Per Brus­sel·les, la recessió a l'Estat espa­nyol ha arri­bat per que­dar-s'hi almenys fins a final d'any. Tot i ser uns pronòstics pes­si­mis­tes per a l'eco­no­mia espa­nyola -ofe­gada pel baix con­sum, l'ele­vat atur, les reta­lla­des en el sec­tor públic i la crisi del deute, segons Brus­sel·les- són una mica millors dels anun­ci­ats dar­re­ra­ment per l'FMI -que pre­veia una con­tracció del crei­xe­ment d'un 1,7%- o pel mateix Banc d'Espa­nya -que va situar el decrei­xe­ment del PIB en l'1,5% el 2012.

Així les coses, no sorprèn que la borsa sigui incapaç d'aixe­car el vol. Tot i això, els experts cre­uen que un fac­tor que està ser­vint de suport als mer­cats de renda vari­a­ble euro­peus i que en limita la cai­guda és l'actu­ació del BCE i les seves sub­has­tes de liqui­di­tat. Dime­cres vinent serà la pròxima tanda de liqui­di­tat de l'enti­tat i els ana­lis­tes con­si­de­ren que això serà un fre a la tendència bai­xista dels índexs, sac­se­jats per l'alen­ti­ment econòmic. Caldrà espe­rar a veure què passa la set­mana que ve, un cop s'efectuï aquesta ope­ració, però no s'espe­ren grans movi­ments abans, atès l'impacte d'aquesta cita en els par­quets. A part de la macro­e­co­no­mia, el repunt del preu del petroli torna a ocu­par els pri­mers llocs en les pre­o­cu­pa­ci­ons dels inver­sors a causa de l'impa­ra­ble ascens del bar­ril per les ten­si­ons geo­polítiques a l'Iran. El Brent s'ha enfi­lat a màxims i ja cotitza per sobre els 125 dòlars per bar­ril, preu que podria obs­ta­cu­lit­zar la feble recu­pe­ració de l'eco­no­mia mun­dial. Tan­ma­teix, que l'euro també cotitzi en màxims dels dar­rers mesos (per sobre els 1,32 dòlars) mitiga l'enca­ri­ment del petroli i dóna un res­pir a l'eco­no­mia de la zona euro. De cara a les pròximes jor­na­des, els inver­sors hau­ran de pres­tar espe­cial atenció a veure com evo­lu­ci­o­nen els índexs després de la sub­hasta del BCE i al preu de l'or negre.

La publi­cació dels resul­tats empre­sa­ri­als també dis­traurà els inver­sors de la macro­e­co­no­mia, ja que estan sor­tint xifres molt bones (Tele­com Ita­lia, Basf, Aber­tis...) i amb pers­pec­ti­ves posi­ti­ves pel con­junt del 2012 que con­tras­ten amb d'altres d'empre­ses (He·lett Packard, Iber­drola...) que han vist com els seus bene­fi­cis s'han enfon­sat col­pe­jats per la crisi econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.