Gran angular

món

L'estatut avançat del Marroc

En un moment difícil per a tot­hom però més difícil encara per als països medi­ter­ra­nis per la inqui­e­tud que sus­cita la ina­ca­bada Pri­ma­vera Àrab i poc després que el rei del Mar­roc pro­piciés un canvi polític sig­ni­fi­ca­tiu segons les pro­pos­tes que va for­mu­lar en el seu dis­curs del 9 de març del 2011, amb els can­vis cons­ti­tu­ci­o­nals apro­vats pel referèndum de l'1 de juliol i cul­mi­nat en les elec­ci­ons del 25 de novem­bre per dotar-se d'un nou govern, Europa es mos­tra molt interes­sada perquè el Mar­roc sigui exem­ple d'evo­lució cap a la democràcia i la sen­sa­tesa sense caure en els fana­tis­mes reli­gi­o­sos que s'han produït en alguns països àrabs.

Fruit d'aquest interès, la Comissió Euro­pea va con­ce­dir, aquest 24 de febrer, 91 mili­ons d'euros en favor del Mar­roc per tirar enda­vant l'esta­tut avançat acor­dat al país ala­uita el 2008 i que es va anar con­cre­tant en el pla d'acció que es va apro­var el 2010 en la cimera entre la UE i el Mar­roc que va tenir lloc a Gra­nada pel sig­ni­fi­ca­tiu impuls del Grup d'Amics del Mar­roc lide­rat per Espa­nya i França.

D'altra banda, recent­ment s'han apro­vat el nou acord pes­quer amb el Mar­roc i el nou acord de lliure canvi. El pri­mer per­met sor­tir de la parada tècnica a pes­quers anda­lu­sos i cana­ris, men­tre que el segon, com a con­seqüència de l'ampli­ació con­si­de­ra­ble de l'abast de les con­ces­si­ons agrícoles, ha gene­rat un cert males­tar dels agri­cul­tors espa­nyols més afec­tats per la poten­cial com­petència dels pro­duc­tes medi­ter­ra­nis mar­ro­quins.

En aquest con­text resulta sig­ni­fi­ca­tiu que el pri­mer viatge a l'exte­rior del pre­si­dent Mari­ano Rajoy es fes al Mar­roc, i resulta també sig­ni­fi­ca­tiva la missió empre­sa­rial cata­lana que, encapçalada del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, ha estat al Mar­roc aquesta set­mana.

És curiós que els dies de la missió hagin coin­ci­dit amb la presa de pos­sessió d'un mar­roquí del càrrec de secre­tari gene­ral de la Unió pel Medi­ter­rani al bar­ce­loní Palau de Pedral­bes. El mar­roquí Fat­ha­llah Sijil­massi ha pres pos­sessió l'1 de març i ha esde­vin­gut el ter­cer secre­tari de la UpM després dels breus man­dats dels dos secre­ta­ris gene­rals ante­ri­ors: el del jordà Ahmad Masa­deh i el del mar­roquí Yous­sef Amrani, que es va reti­rar de la seva funció per entrar al nou govern mar­roquí de coa­lició pre­si­dit per Abde­li­lah Benki­rane, del par­tit isla­mista mode­rat PJD (Par­tit Justícia i Desen­vo­lu­pa­ment).

Com és nor­mal en una missió d'aquest tipus, s'han esta­blert con­tac­tes per apro­fun­dir les ja exten­ses rela­ci­ons comer­ci­als i d'inver­si­ons que algu­nes empre­ses que actuen a Cata­lu­nya han anat desen­vo­lu­pant amb el Mar­roc -mal­grat els pro­ble­mes del Sàhara Occi­den­tal- i amb l'àrea medi­terrània en gene­ral, i s'han apro­fun­dit alguns con­tac­tes ins­ti­tu­ci­o­nals que tenen expressió, per exem­ple, en el fet que la seu de l'Asso­ci­ació de Cam­bres de Comerç de la Medi­terrània esti­gui a la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona, que l'Ins­ti­tut Euro­peu per a la Medi­terrània esti­gui a Bar­ce­lona i que la seu de la Unió per la Medi­terrània esti­gui també a Bar­ce­lona o el fet que la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Finan­ce­res –l'única reial acadèmia d'àmbit esta­tal amb seu a Bar­ce­lona- tin­gui com a mem­bre cor­res­po­nent el con­se­ller del rei Moha­med VI del Mar­roc Andre Azou­lay i que sigui a Bar­ce­lona la seu d'una de les ONG que més tre­ba­llen en favor del Mar­roc: la Fun­dació Tanja.

La nove­tat d'aquesta missió orga­nit­zada per l'agència de suport a la com­pe­ti­ti­vi­tat de l'empresa cata­lana Acc1ó, en què han par­ti­ci­pat més de 100 empre­ses i repre­sen­tants d'enti­tats, és que és la pri­mera que es fa després que la Comissió Euro­pea mobi­litzés –com s'ha dit abans- els pri­mers recur­sos per con­cre­tar l'esta­tut avançat del Mar­roc en relació amb la UE.

esta­tut avançat.

El Mar­roc és fins ara l'únic país que gau­deix d'un esta­tut avançat segons la línia llançada pel lla­vors pre­si­dent de la Comissió Romano Prodi perquè alguns països que no podien aspi­rar a entrar a la UE com a mem­bres plens pogues­sin rela­ci­o­nar-se en la pers­pec­tiva de “Tot menys les ins­ti­tu­ci­ons”. De fet, el Mar­roc va dema­nar entrar a la lla­vors Comu­ni­tat Euro­pea, però el Con­sell de Minis­tres va recor­dar a Rabat que la qua­li­tat de mem­bre està reser­vada a països euro­peus. Això no vol dir que el Mar­roc no tin­gui unes rela­ci­ons molt bones amb la UE, amb la qual està asso­ci­ada per l'acord del 1995 que pre­veia que s'esta­bli­ria una zona de lliure canvi al cap de 12 anys, cosa que després es va rene­go­ciar per fer-la efec­tiva el 2012.

Amb el nou esta­tut d'asso­ci­ació avançada s'ha ini­ciat un pro­grama d'har­mo­nit­zació legis­la­tiva i regla­mentària i d'impli­cació i par­ti­ci­pació del Mar­roc en mol­tes de les polítiques i ini­ci­a­ti­ves de la Unió Euro­pea, inclús la política agrària i la de pesca, l'accés del Mar­roc a finançaments euro­peus, etcètera.

estan­dar­Dit­zació.

Un aspecte impor­tant d'aquesta reno­vada coo­pe­ració és que el Mar­roc adop­tarà les nor­mes d'estan­dar­dit­zació indus­trial euro­pees per fer més fluid el comerç entre amb­dues parts, i el mateix suc­ceirà amb les regles sanitàries i fito­sa­nitàries, així com les nor­mes euro­pees de segu­re­tat marítima, dret dels tre­ba­lla­dors i pro­tecció social, pro­tecció de recur­sos natu­rals en vista d'un desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble, etcètera.

Amb tot això, el Mar­roc és un bon mer­cat i una bona pla­ta­forma per a les empre­ses cata­la­nes de tota mena i ja són mol­tes les que tre­ba­llen al regne ala­uita. Des de les empre­ses tèxtils que s'han loca­lit­zat a Tànger fins al Banc de Saba­dell, que va ser el pri­mer banc espa­nyol que va obrir una ofi­cina ope­ra­tiva al Mar­roc (a Casa­blanca), pas­sant per la fàbrica de Santa Perpètua d'Als­tom sub­mi­nis­trant tram­vies al trans­port públic de Rabat o la Seat de Mar­to­rell fent esforços de ven­des al Mar­roc, els exem­ples són molts i vari­ats.

Amb l'esta­tut avançat entre la UE i el Mar­roc s'obren noves vies de coo­pe­ració entre empre­ses, entre admi­nis­tra­ci­ons i entre ins­ti­tu­ci­ons. Con­fiem que la missió d'aquesta set­mana doni fruits en aquest sen­tit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.