Opinió

Capital mundial del mòbil...i del piano

Bar­ce­lona ha apro­vat amb nota l'exa­men del Congrés Mun­dial del Mòbil, tot i les ame­na­ces de vaga i les mobi­lit­za­ci­ons estu­di­an­tils d'última hora. La ciu­tat ha esde­vin­gut durant una set­mana la capi­tal mun­dial del mòbil i prova de man­te­nir-se en aquest àmbit mit­jançant altres ini­ci­a­ti­ves. Amb la res­saca d'aquest esde­ve­ni­ment, encara fresca, la ciu­tat es torna a inun­dar amb anun­cis, aquest cop més modes­tos, del con­curs inter­na­ci­o­nal Maria Canals, que con­ver­teix Bar­ce­lona en capi­tal mun­dial del piano.

La matèria gris del nos­tre país ja fa una tem­po­rada que s'esprem el cer­vell per tro­bar mane­res d'ampliar els bene­fi­cis del congrés més enllà dels hotels, els taxis­tes, els res­tau­rants i els ale­gres clubs noc­turns. La cre­ació d'una Fun­dació amb seu per­ma­nent a Bar­ce­lona ha estat l'última acti­vi­tat anun­ci­ada el pri­mer dia del congrés. L'enti­tat aple­garà les prin­ci­pals ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes i espa­nyo­les, inclo­ent-hi el Minis­teri d'Indústria, per pro­moure inno­va­ci­ons en tec­no­lo­gia mòbil. És evi­dent que es tracta d'una idea essen­ci­al­ment cata­lana, tot i que s'hi ha afe­git la orga­nit­zació del congrés, la GSM Asso­ci­a­tion (GSMA). Aquesta, però, con­ti­nuarà tenint la seu a Lon­dres i pro­ba­ble­ment con­ti­nuarà amenaçant els hote­lers i l'Ajun­ta­ment bar­ce­lo­nins cada cop que els pri­mers els vul­guin apu­jar preus o el con­sis­tori afronti algun conat de vaga. Les noves tec­no­lo­gies de comu­ni­cació, com inter­net o el mòbil, mani­fes­ten par­ti­cu­la­ri­tats curi­o­ses i con­tra­dictòries. D'una banda, la mateixa natu­ra­lesa del negoci, amb poques bar­re­res d'entrada i fruit del talent de les per­so­nes, per­met que les empre­ses flo­rei­xin a qual­se­vol indret del món. D'altra banda, però, no podem obli­dar que Steve Jobs i Goo­gle van néixer a Sili­con Valley i que, com aquest feno­men demos­tra, el talent i el capi­tal es ten­dei­xen a con­cen­trar. És prou reve­la­dor, per exem­ple, que la mateixa Telefónica hagi triat Lon­dres per situar-hi la seva futura filial de noves tec­no­lo­gies, en detri­ment de Madrid, seu de tots els ope­ra­dors espa­nyols de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons. La marxa de Rete­visión/Auna a Madrid, ja fa més d'una dècada, va mar­car per a molts un punt d'inflexió en les aspi­ra­ci­ons cata­la­nes de lide­rar les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons. El tras­llat de la capi­tal mun­dial del mòbil a Bar­ce­lona com­pensà par­ci­al­ment el des­encís, tot i que ara no que­den clares les inten­ci­ons del nou govern de l'Estat res­pecte a aquest i altres regu­la­dors. Avui dia, però, la pugna sobre­passa el “Pont Aeri” i esdevé glo­bal. Per exem­ple, Xan­gai, que ja és seu d'un altre esde­ve­ni­ment de la GSMA, podria com­pe­tir més amb Bar­ce­lona que Madrid o Milà. L'atracció de talent nou i empre­ses TIC no ens ha de fer obli­dar els molts casos d'èxit que tenim a casa nos­tra, com Edre­ams o Pri­va­lia. El foment dels empre­ne­dors, més que no pas el tras­llat de seus, hau­ria de ser la base de la política d'ajuts. Tot i que no farem ombra a Sili­con Valley i Viena en cada cas, el Congrés Mun­dial del Mòbil i el Maria Canals són un pas més per atraure acti­vi­tat a Bar­ce­lona i ens per­me­ten “lluir capi­ta­li­tat” durant uns dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.