Gran angular

DE MEMÒRIA

Espardenyes, sabates i vambes (i 2)

Al 1934, el fabricant de pneumàtics Pirelli, amb fàbrica a Vilanova i la Geltrú des de feia 30 anys (la primera de Pirelli fora d'Itàlia), inicià la producció d'un nou tipus de calçat lleuger amb sola de goma vulcanitzada. El nom escollit fou Wamba-Pirelli. L'èxit popular fou fulgurant. Tant, que la paraula ‘wamba' ha entrat a les acadèmies. Al diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans la marca de Pirelli esdevé nom comú, ‘vamba'.

Les espar­de­nyes, que com a mínim es fabri­quen des del segle XIV, no única­ment no han des­a­pa­re­gut sinó que, al segle XXI, viuen un gran moment. Ara bé, això no exclou altres èxits: el de les saba­tes i el de les vam­bes. Les saba­tes de cuir, abans de la revo­lució de les màqui­nes de cosir soles de finals del XIX, eren caríssi­mes i, doncs, mino­ritàries. El segle XX, al món euro­peu, ha estat no única­ment el segle de l'automòbil, l'elec­tri­ci­tat, el cinema i les aspi­ri­nes, sinó, també, el segle de les saba­tes.

Podríem fer un mapa de l'Estat espa­nyol de 1912 par­tint de la loca­lit­zació de la pro­ducció de les 72 fàbri­ques de saba­tes i 4,9 mili­ons de parells. L'àrea pro­duc­tiva més impor­tant era la del cor­re­dor de la Medi­terrània, ja que en produïa 3,9 mili­ons. Sumava: 31 fàbri­ques i 2,2 mili­ons de saba­tes a Cata­lu­nya, 6 fàbri­ques i 495.000 parells al País Valencià, 10 fàbri­ques i 415.000 parells a Mallorca i Menorca, 2 fàbri­ques i 660.000 parells a Múrcia. A distància, el País Basc, amb 5 fàbri­ques i 285.000 parells; Navarra, 3 fàbri­ques i 180.000 parells; Anda­lu­sia, 4 fàbri­ques i 184.000 parells. Amb una pro­ducció sor­pre­nent­ment molt infe­rior, Madrid, amb 5 fàbri­ques i 129.000 parells.

Dins la Cata­lu­nya de 1912, hi havia 22 fàbri­ques a Bar­ce­lona, que produïen 1,6 mili­ons de parells de saba­tes; 5 a Sit­ges (abans dels hotels!), amb una pro­ducció de 423.00 parells, i 1 fàbrica a Vila­franca del Penedès, 1 a Tar­ra­gona, i 2 a la Cata­lu­nya cen­tral: a Igua­lada i a Man­resa. Al País Valencià, 2 fàbri­ques a la ciu­tat de València, 2 a Elda i 2 a Cocen­taina. A Mallorca, 2 fàbri­ques a Palma, i 1 a Binis­sa­lem. A Menorca, 5 fàbri­ques a Maó, i 2 a Ciu­ta­de­lla.

La pro­ducció indus­trial de saba­tes de l'àrea cata­lana neces­si­tava (com pas­sava amb el tèxtil) impor­tar les pells, majo­ritària­ment, del Riu de la Plata. Però la pro­ducció cata­lana de saba­tes era, en bona part, expor­tada: a la resta de l'Estat espa­nyol, a l'Europa de la guerra de 1914, a Cuba i Puerto Rico, i a l'Argen­tina i l'Uru­guai. També s'expor­tava, segons Manuel Escudé (que va escriure, al 1895 que el calçat “és una de les prin­ci­pals indústries”), al nord d'Àfrica i a les Fili­pi­nes.

Al 1934, el fabri­cant de pneumàtics Pire­lli, amb fàbrica a Vila­nova i la Geltrú des de feia 30 anys (la pri­mera de Pire­lli fora d'Itàlia), inicià la pro­ducció d'un nou tipus de calçat lleu­ger amb sola de goma vul­ca­nit­zada. El nom esco­llit fou Wamba-Pire­lli. L'èxit popu­lar fou ful­gu­rant. Tant, que la paraula wamba ha entrat a les acadèmies. Al dic­ci­o­nari de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans la marca de Pire­lli esdevé nom comú, vamba. El dic­ci­o­nari de l'acadèmia de la llen­gua cas­te­llana també inclou les vam­bes. Amb b, però. Després de 1939, la fabri­cació de vam­bes de Pire­lli seguí a Cor­nellà de Llo­bre­gat, i altres cases començaren a fabri­car vam­bes. Fins avui. Fins al punt que les vam­bes de dife­rents tei­xits de fibres arti­fi­ci­als han anat subs­ti­tuint les saba­tes de cuir.

Al 1947, els ger­mans Font­freda, amb fàbrica a Tor­tellà, van dis­se­nyar la xiruca, un tipus de calçat, una bota baixa de lona, cànem i cautxú, des­ti­nada a tenir un gran èxit. Era un calçat per­fec­ta­ment adap­tat a les escas­ses dis­po­ni­bi­li­tats de matèries pri­me­res de la post­guerra, que res­po­nia molt bé a una demanda prou diver­si­fi­cada: la de la gent que, de grat o per força, cami­nava, i no espe­ci­al­ment sobre l'asfalt o les llam­bor­des.

La seva marca comer­cial ini­cial fou Chi­ruca, dimi­nu­tiu afectuós en llen­gua gallega de Mercè, el nom de la mare dels Font­freda. Com en el cas de les vam­bes, les xiru­ques han entrat al dic­ci­o­nari de l'Ins­ti­tut. En 40 anys (1947-97) se'n van fabri­car 15 mili­ons. Però el món dels xiru­cai­res ha anat cedint pas a altres mons.

La indústria cata­lana del calçat s'ha diver­si­fi­cat perquè el crei­xe­ment de la renda fami­liar dis­po­ni­ble ha permès que gai­rebé tota la població cata­lana pugui acce­dir a allò que històrica­ment havia estat mino­ri­tari: diver­ses saba­tes, sandàlies, avar­ques i xan­cle­tes per a l'estiu, botes de pluja, d'excursió, o de moto, vam­bes per fer dife­rents esports, o per ves­tir. Saba­to­nes per a la cana­lla, saba­tes de taló per a les dones joves, peus d'ànec per nedar, botes d'esquí... Infi­nit.

Camper

‘Camper since 1877', l'eslògan d'una marca de sabates que es ven a 50 països del món, significa dues coses. Una: que, al 1877, Antoni Fluxà anà i tornà d'Anglaterra amb les noves màquines de fabricar industrialment sabates, i que, des d'aleshores, el taller fàbrica que posà en marxa a Inca (Mallorca) no ha deixat de produir sabates. Dues: ‘Camper' és un ‘camperol', un home del camp, un pagès, el nom triat el 1975 per a la ‘nova' marca. Les idees dels Fluxà han estat múltiples. La primera, obrir una original botiga a Barcelona (1981), a París, Londres i Milà (1992) i a Nova York, San Francisco i Sidney (2002). La segona, crear un nou tipus d'espai comercial ‘temporal' construït a partir de materials reciclats i batejat com a ‘Walk in progress'. La tercera, entrar, amb els mateixos dissenys i amb botigues pròpies, als mercats dels països emergents: Índia, Xina, Brasil, Sud-àfrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.