Borsa

Naufragi titànic

La borsa continua naufragant per la incertesa de la situació econòmica i l'empitjorament del deute sobirà europeu. L'Íbex 35 es desploma a mínims i cau un 5,35% setmanal.

La incertesa pel control d'YPF a l'Argentina està perjudicant l'evolució de Repsol i arrossegant més avall el principal índex espanyol

El perill està foca­lit­zat a l'Estat espa­nyol i els inver­sors ho tenen molt clar. Els dub­tes que pla­nen sobre la capa­ci­tat del país per com­plir l'objec­tiu de dèficit enmig d'un pano­rama econòmic depri­mit (recessió econòmica, ele­vada taxa d'atur, baix con­sum i rees­truc­tu­ració finan­cera) s'ampli­fi­quen set­mana rere set­mana, i això és el que està reflec­tint el nau­fragi de la borsa espa­nyola. Ara que es com­me­mora el cen­te­nari de l'enfon­sa­ment del Tita­nic, el prin­ci­pal indi­ca­dor de la borsa espa­nyola, l'Íbex 35, ha emu­lat el nau­fragi més recor­dat i s'ha sub­mer­git en els mínims de l'exer­cici després de tan­car la quarta set­mana con­se­cu­tiva arros­se­gant abun­do­ses pèrdues. En les dar­re­res qua­tre ses­si­ons -dilluns el mer­cat va estar tan­cat- l'Íbex 35 ha recu­lat un 5,35%, i va tan­car diven­dres en els 7.250,60 punts, un nivell que suposa una dava­llada del 9,46% des que va començar l'abril i que apuja fins al 15,36% les pèrdues en el con­junt del 2012.

L'exe­cu­tiu espa­nyol, amenaçat per la des­con­fiança dels mer­cats envers l'eco­no­mia espa­nyola i la contínua alça de la prima de risc espa­nyola –que ja està per sobre el nivell crític dels 400 punts bàsics–, va inten­tar sor­pren­dre els inver­sors amb un anunci d'urgència dilluns, amb els par­quets tan­cats però amb la intenció de cal­mar els atacs dimarts en repren­dre's l'acti­vi­tat borsària. El govern popu­lar pretén apli­car una altra tiso­rada en edu­cació i sani­tat que supo­sarà un estalvi extra de 10.000 mili­ons d'euros.

Però el fàrmac de Rajoy va fer poc efecte i els dub­tes van tenyir de ver­mell el con­junt de mer­cats inter­na­ci­o­nals. En aquesta ocasió, el diner no només va fugir del par­quet espa­nyol, i les ven­des es van escam­par arreu (l'Euros­toxx-50 va regis­trar un des­cens del 2,97%, seguit de l'Íbex 35, amb una dava­llada del 2,96%, i del Dax Xetra i el Foot­sie, que van caure un 2,49% i 2,24%, res­pec­ti­va­ment).

Per tal d'asse­re­nar els ner­vis dels inver­sors i miti­gar els atacs dels espe­cu­la­dors, el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) va sor­tir en escena. L'enti­tat va recor­dar als mer­cats que està pre­pa­rada per con­ti­nuar amb els pro­gra­mes de com­pra de deute sobirà dels països amb difi­cul­tats quan sigui neces­sari, mal­grat haver para­lit­zat aques­tes com­pres en les dar­re­res set­ma­nes.

A més, el BCE va insis­tir que la pressió a l'Estat espa­nyol no està jus­ti­fi­cada, atès que "no reflec­teix els fona­men­tals de la seva eco­no­mia". Les parau­les del BCE van fre­nar els atacs i el signe posi­tiu va aparèixer altre cop als par­quets dime­cres. L'Íbex 35 va ser el pro­ta­go­nista de la sessió, ja que es va reva­lo­rar més que la resta d'índexs euro­peus (va pujar gai­rebé un 2%, con­tra el 0,70% del Foot­sie i l'1,08% del Dax ale­many), però les alces no van ser sufi­ci­ents per con­tra­res­tar les pèrdues regis­tra­des la jor­nada pre­ce­dent.

EXPEC­TA­TI­VES FRUS­TRA­DES.

A més a més, l'efecte BCE va durar poc i el signe nega­tiu es va man­te­nir en les dues jor­na­des poste­ri­ors, fet que va por­tar l'Íbex 35 per sota els 7.400 punts. D'altra banda, les expec­ta­ti­ves que el crei­xe­ment a la Xina seria molt supe­rior a l'esti­mat van por­tar com­pres als par­quets (a excepció de l'espa­nyol), però en saber-se que l'eco­no­mia xinesa s'està desac­ce­le­rant més del pre­vist, el rebot ini­cial pels rumors va dei­xar pas a les cai­gu­des finals per la decepció. L'extrema vola­ti­li­tat que està afec­tant la borsa espa­nyola les dar­re­res set­ma­nes, amb una evo­lució de l'índex que recorda una mun­ta­nya russa pels dal­ta­bai­xos que dibuixa jor­nada rere jor­nada, està aug­men­tant per altres qüesti­ons que no tenen res a veure amb la crisi de deute sobirà que assota els par­quets. La petro­li­era espa­nyola Rep­sol està patint l'atac del govern argentí i els supo­sats plans de naci­o­na­lit­zació d'YPF, filial de Rep­sol. Aquesta incer­tesa pel con­trol d'YPF està sac­se­jant la cotit­zació de la petro­li­era pre­si­dida per Antoni Bru­fau i per­ju­di­cant encara més l'evo­lució del selec­tiu Íbex 35, ja que Rep­sol és un dels valors amb més pon­de­ració dins l'índex. De moment, tant des del govern espa­nyol com des de la Comissió Euro­pea (CE) s'està donant suport a Rep­sol i s'intenta des­te­sar aquesta situ­ació per recon­duir-la abans no sigui massa tard i algú pren­gui mal. Amb vista a les pròximes ses­si­ons, els mer­cats esta­ran pen­dents de com evo­lu­ci­ona l'Estat espa­nyol -i la pressió sobre el seu deute- i de si sor­gei­xen fàrmacs que tre­guin el paci­ent de l'UCI o bé el seu estat empit­jora com ho ha estat fent en les dar­re­res set­ma­nes. Per no per­dre el cos­tum, el termòmetre de la situ­ació seran les sub­has­tes pre­vis­tes pel Tre­sor enmig d'un con­text de prima de risc pels núvols. Calen ele­va­des dosis de paciència en un mer­cat gens apte per a afi­ci­o­nats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.