Focus

Efectes col·laterals d'expropiar

Mentre esperen la indemnització, els afectats han d'assumir la despesa que els generen les obres en els sistemes de reg o de llum

Al tram nord de l'N-II Foment retorna les terres expropiades quan ja hi ha fet obres

El grup de música Manel té una cançó que diu “Ens ha cos­tat Déu i ajuda arri­bar fins aquí”. És un cant a la paciència, però hi ha casos en què el pati­ment no cessa ni quan s'arriba a la fita. És el que ha pas­sat amb el tram nord de la car­re­tera N-II al seu pas per les comar­ques giro­ni­nes, on, quan tots els impe­di­ments sem­bla­ven sal­vats, la cosa s'ha estron­cat.

De fet, el pro­jecte per arran­jar aquesta car­re­tera en qual­se­vol dels seus trams genera com a mínim per­ple­xi­tat per a qual­se­vol que no esti­gui ave­sat a la manera de fer del Minis­teri de Foment. Si les obres que han d'enllaçar Tor­dera, Maçanet, Sils i Cal­des de Mala­ve­lla han estat un exem­ple d'inde­ci­si­ons, inter­mitències i de la política de “l'ara sí però no”, el des­do­bla­ment del tram que va de Medinyà a Orri­ols ha acon­se­guit encara reblar més el clau.

En aquest sec­tor les fin­ques van ser expro­pi­a­des fa anys i el juliol del 2010 els tre­balls esta­ven començats quan l'Estat -que encara no havia abo­nat la con­tra­pres­tació- va anun­ciar que aquell tram havia dei­xat de ser pri­o­ri­tari i que retor­na­ria les fin­ques als seus legítims pro­pi­e­ta­ris.

CANVI DE TOR­NES.

En per­dre la con­si­de­ració d'uti­li­tat pública hi hau­ria la pos­si­bi­li­tat d'ins­tar una mutació dema­nial, que ve a sig­ni­fi­car que l'admi­nis­tració declari que aquells ter­renys han per­dut la uti­li­tat que esta­blia la seva funció ori­gi­nal però que se'ls dóna una altra fina­li­tat i con­ser­ven interès públic (per exem­ple el que ha pas­sat en tants llocs amb les línies de car­ri­let que seguei­xen tenint interès per a l'admi­nis­tració però per des­ti­nar-les ara a via verda). Foment no té cap interès a fer aquesta mutació i l'opció que queda és, doncs, la reversió: tor­nar-les als pro­pi­e­ta­ris. El pro­blema és que els expro­pi­ats es que­den sense cobrar cap indem­nit­zació però amb uns ter­renys empan­ta­ne­gats per les obres i als quals difícil­ment poden treure la mateixa ren­di­bi­li­tat que tenien abans de l'entrada de les màqui­nes.

ELS AFEC­TATS TIREN DE CAR­TERA.

De prop han vist pas­sar el mateix pro­blema al sud del país. Les obres de la car­re­tera N-340 a l'altura de l'Aldea (Baix Ebre) han anat a bat­ze­ga­des des que els pro­pi­e­ta­ris afec­tats i Foment van sig­nar l'acte de prèvia ocu­pació, entre finals del 2008 i pri­mers del 2009. Les obres van arren­car però van que­dar atu­ra­des per, supo­sa­da­ment, falta de pres­su­post.

Oriol Benito és pèrit agrònom i ges­ti­ona una finca de més de 160.000 metres qua­drats a l'Aldea. La finca és de les més afec­ta­des pel traçat de la vari­ant i quan Foment va expro­piar-los 16.000 metres qua­drats per fer les obres va abo­nar 45.500 euros en con­cepte d'ocu­pació i de repa­ració del danys que feia en la collita dels pres­se­guers i cítrics d'aquell any. Oriol Benito recorda: “A causa de les obres, només modi­fi­cant el sis­tema de reg ja ens vam gas­tar 80.000 euros.”

En molts casos, fins que Foment no paga les indem­nit­za­ci­ons el deute esca­nya l'acti­vi­tat econòmica dels afec­tats, ja que amb menys terra per tre­ba­llar hi ha menys ingres­sos i altres con­seqüències: “Dei­xem de cobrar part de les sub­ven­ci­ons que rebem per hectàrea cul­ti­vada, que en el nos­tre cas és pels cítrics.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.