Eines

Aprendre a innovar

L'art de combinar

Totes les empreses haurien de tenir moments en què els seus integrants tinguessin l'oportunitat de refrescar les seves maneres habituals de pensar. Ho necessitem més que mai. Ja n'hi ha prou de pensar sempre el mateix i de la mateixa manera.

Si mireu al dic­ci­o­nari el sig­ni­fi­cat de la paraula cre­a­ti­vi­tat hi veu­reu que es defi­neix com “la capa­ci­tat de fer coses a par­tir del no-res”. A qual­se­vol per­sona nor­mal li pot sem­blar una mica pre­tensiós tenir idees par­tint d'una situ­ació de taula rasa. Nor­mal­ment ens ins­pi­rem en coses que ja exis­tei­xen. De fet, aquest és el camí més habi­tual quan volem ser cre­a­tius i mirar d'inno­var. És extra­or­dinària­ment com­pli­cat fer les coses des de zero. Sem­bla molt més fàcil jugar a com­bi­nar coses que ja exis­tei­xen per tal d'acon­se­guir nove­tats. Un lla­pis amb una goma d'esbor­rar a l'extrem és un estri molt enginyós però que al cap­da­vall és la sim­ple jux­ta­po­sició d'un lla­pis i d'una goma d'esbor­rar. Passa el mateix amb els iogurts de frui­tes, el pa amb cere­als o les male­tes amb rodes.

Però alerta, cal que algú sigui capaç de tro­bar la manera exacta de com­bi­nar dues idees o més per tal de crear-ne una de nova i de dife­ren­ci­ada. Si com­bi­nem un cotxe i un petard pot­ser no serem capaços de lli­gar tots dos con­cep­tes de manera pro­duc­tiva. O pot­ser sí... Neces­si­tem una mica d'intel·ligència analògica que ens per­meti mes­clar i ajun­tar idees apa­rent­ment opo­sa­des o no necessària­ment coin­ci­dents. I aquí és quan comença el pro­blema: la majo­ria de nosal­tres ha rebut una edu­cació que ens ha obli­gat a posar els con­cep­tes a dins de com­par­ti­ments estancs en comp­tes de com­bi­nar-los i hibri­dar-los. Un ou? L'asso­ciem amb galli­nes, ali­ments, maio­ne­ses... Però difícil­ment amb coses radi­cal­ment dife­rents com un para­digma, l'aven­tura o ballar un tango.

Tots podem rea­pren­dre aquesta habi­li­tat. No és cosa de dos dies però tam­poc de dos anys. Cal prac­ti­car, con­vi­dant la nos­tra ment a esta­blir llaços entre coses apa­rent­ment incon­ne­xes. Com més prac­ti­quem, més hi ani­rem tro­bant la gràcia. Per exem­ple: qui­nes con­ne­xi­ons podríem esta­blir entre un gos i una ren­ta­dora? D'entrada, sem­bla una com­pa­ració absurda. Però si pen­sem una mica i per­dem la por de dir bes­ti­e­ses ani­ran sor­tint coses: una ren­ta­dora que avisa, quan acaba el pro­grama, amb simpàtics lla­drucs de gos en comp­tes del bip-bip molest, una ren­ta­dora automàtica per a gos­sos i una ren­ta­dora amb qua­tre potes que fa que no ens hàgim d'aju­pir per posar-hi la roba. Pot­ser són idees encara massa esbo­jar­ra­des, però si les tre­ba­llem un xic més pot­ser podrem por­tar-les a bon port.

Totes les empre­ses hau­rien de tenir moments en què els seus inte­grants tin­gues­sin l'opor­tu­ni­tat de refres­car les seves mane­res habi­tu­als de pen­sar. Ens cal més que mai. Ja n'hi ha prou de pen­sar sem­pre el mateix i de la mateixa manera. Cal dei­xar més espais per a l'expe­ri­men­tació i la prova. Sense això cor­rem el risc d'estan­car-nos i d'entrar en una espi­ral infi­nita de repe­ti­ci­ons avor­ri­des i poc atrac­ti­ves. Però cal enginy, una mica de risc, sen­tit de l'aven­tura i ganes de fer coses dife­rents. I és clar, caps tole­rants amb l'error, capaços de cons­truir una cul­tura de la inno­vació.

S'oblidi de les pre­o­cu­pa­ci­ons quo­ti­di­a­nes i per­meti's el luxe de pen­sar analògica­ment durant uns minuts: qui­nes idees li vénen al cap en com­bi­nar un sofà i una ara­nya? I un iogurt i una joguina? I la Uni­ver­si­tat, els embo­tits i la lle­nya? Des­afiï el pen­sa­ment con­ven­ci­o­nal: veurà com al final se'n surt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.