Eines

Acompanyar en la cerca

El Col·legi d'Economistes de Catalunya obre un servei per ajudar professionals amb experiència i llicenciats de fa poc a col·locar-se en el mercat laboral

Un dels objectius és que el llicenciat pugui rumiar què vol fer realment

Un col·legi professional sobreviu en la mesura que respon mitjançant el servei a les necessitats que li planteja el col·lectiu que representa. El Col·legi d'Economistes de Catalunya entén que ara com ara la màxima preocupació tant dels professionals com de l'expert que ha estat víctima de l'atur i també del llicenciat de fa poc que no pot entrar en el mercat laboral és trobar feina. Per això, acaba de posar en marxa el Servei d'Orientació i Assessorament Professional, un ventall de recursos i eines que els ajudin en aquesta cerca.

Com explica Maurici Olivé, gerent del col·legi, “entre els principals objectius de futur que ens vam plantejar el 2011, a part de la finalització de l'edifici de la nova seu del col·legi, hi havia la creació de serveis que mostressin la sensibilitat del col·legi pels problemes actuals”.

Així, a més de la creació de la xarxa d'àngels inversors BAN i d'un servei d'informació sobre assegurances, hi havia el compromís de dotar els economistes d'eines per accedir o de tornar al mercat laboral.

MÉS QUE UNA BORSA DE TREBALL.

Com diu Maurici Olivé, es tracta de “no quedar-nos en una simple borsa de treball en què se li diu al demandant que enviï un curriculum vitae i que tingui sort”. Hi afegeix que en aquesta proposta, “el que volem és que el col·legiat que cerca feina, a banda del seu entorn familiar i d'amistats, també tingui un altre cercle per consultar sobre com obrir-se camí”. El nou servei, en el cas dels col·legiats amb experiència, fixarà uns protocols d'actuació per adequar el professional als nous requisits que demana el mercat laboral i se li oferiran sessions d'entrenament estratègic de suport. Pel que fa al llicenciat, a més d'ajudar-lo a fer un currículum que sigui ben adequat a les seves ambicions professionals, també podrà gaudir de l'assessorament d'un entrenador.

Així mateix, el col·legi, que aplega un col·lectiu de 6.500 professionals i més de 1.300 despatxos vinculats, vol utilitzar la seva capacitat d'estendre xarxa perquè tots els que es trobin en la situació de buscar feina es trobin i puguin intercanviar experiències.

La decisió de distingir entre el professional experimentat que ha de superar l'eventualitat d'haver-se quedat sense feina i l'acabat de llicenciar que es troba en la situació complicada de cercar la seva primera ocupació ara que no n'hi ha, hi ha un fonament clar, donar suport al professional novell en la tria de per quin camí de cerca professional ha de transitar, amb el benentès que hi ha moltes rutes a seguir en el món de l'economia i l'empresa. Com diu el gerent del col·legi, “el llicenciat es troba de cop que ja no ha d'anar a classe i s'apunta a una borsa de treball, però, per fer què? La carrera és molt versàtil i potser encara no ha rumiat prou què li agrada”. Així doncs, el nou servei posa al servei dels demandants un psicòleg per examinar conjuntament quins vessants de la professió d'economista es poden adir millor a les seves preferències o habilitats professionals. Amb unes quantes xerrades, es pot arribar a la certesa que voldria ser director de producte en una empresa del sector de consum o bé entrar en els mercats financers com a gestor de fons, o optar per fer oposicions i integrar els quadres de la funció pública. Molt sovint, diu Maurici Olivé, “ens trobem que molts economistes, per raons estrictament tàctiques, trien una ruta professional tot esperant que els resultarà més senzill assolir el delejat primer contracte”. Així, a través de seminaris, trobades o xerrades, podrà aprofundir en la reflexió sobre què li agrada realment.

El cert, però, és que de les 23 persones que ja s'han acollit al servei, vint-i-una responen al perfil de gent amb experiència que estan a l'atur. Maurici Olivé ja ha pogut fixar el perfil d'una persona que supera cinquantena, un director financer d'una empresa de serveis de certa anomenada. “En aquests casos”, explica Maurici Olivé,“se'ls fa veure que, a banda del reciclatge professional, una opció que cal tenir molt en compte és l'emprenedoria, fundar i tirar endavant un negoci propi”. En aquest cas, el professional ha de tenir molt clar que superats els cinquanta anys, poques ofertes trobarà en les borses de treball a què vulgui recórrer. De fet, l'estímul a l'emprenedoria serà, segons preveu Olivé, una línia mestra d'actuació en la nova seu del col·legi, a la plaça de la Gal·la Placídia de Barcelona.

OCUPACIÓ ACTIVA.

En el Col·legi d'Economistes, en aquesta fase de redefinició que s'hi està dissenyant en aquests moments, fins i tot estan disposats a desenvolupar la seva pròpia política activa d'ocupació, i aprofitar els seus vincles amb més de 1.300 despatxos de professionals de l'economia i empresa per poder “donar feina temporal als que s'han acabat de llicenciar, ja que d'aquesta manera tindran una experiència que els permetrà aprofundir en aquesta reflexió sobre què els agrada realment”, com diu Maurici Olivé.

Una altra iniciativa que volen desenvolupar en aquesta entitat és la d'arribar a un conveni amb una associació professional que aplega empreses de caçatalents per tal de fer-los arribar perfils dels demandants de feina. “De fet, el que volem fer és institucionalitzar una cosa que ja es feia de manera no reglada: si trucava algú buscant un professional, donàvem veus per posar-lo en contacte amb algú que estigués cercant feina.”

Esdevenir la referència de col·locació

“La nostra preocupació és reactivar la nostra borsa de treball, i que no només sigui un lloc en què es pengen currículums i prou” explica Maurici Olivé, que hi afegeix que “la nostra intenció és fer un seguiment, i saber donar resposta a totes les demandes de feina i a totes les ofertes”. Dins d'aquesta visió més proactiva, el Col·legi d'Economistes es proposa tant estar en condicions de “modificar un currículum que fa mesos que no ha estat capaç de tenir cap oferta com dir a l'empresa que aquell perfil que està buscant és introbable”. La intenció del Col·legi d'Economistes és “intensificar la tasca d'intermediació entre oferents i demandants, i saber quantes ofertes de feina casen amb les demandes”. El propòsit final d'aquesta política és aconseguir que “la borsa de treball del col·legi esdevingui la referència entre els professionals de l'economia”. Maurici Olivé està convençut que si al col·legi volen mantenir el seu ritme de col·legiació, creixent, al revés del que passa amb d'altres, “ha d'estar amatent a oferir serveis d'interès, que puguin ser d'utilitat per a una gran majoria, no només per a un 1% del col·lectiu”. A més, un col·legi actiu està en més bones condicions d'aconseguir adherits entre els que acaben de sortir de la Universitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.