Borsa

Especulacions positives

La borsa espanyola reacciona amb guanys als rumors que apunten un imminent rescat per sanejar la banca del país. La prima de risc es relaxa i l'Íbex puja un 8,03%.

El banc central de la Xina retalla els tipus per estimular l'economia mentre el BCE i la Fed esperen noves dades abans d'actuar

Per fi! La borsa espa­nyola ha acon­se­guit treure's de sobre el color ver­mell del balanç set­ma­nal i ha tan­cat aquesta set­mana en números negres. Després de tres set­ma­nes con­se­cu­ti­ves amb el signe nega­tiu anco­rat en el par­quet domèstic, els inver­sors han apro­fi­tat els bai­xos preus de mol­tes acci­ons per incloure-les en la car­tera a l'espera que es pro­du­eixi un mini ral·li post­sac­se­jada bancària. I aquest rebot, ini­ciat dilluns, ha por­tat l'Íbex 35 de nou per sobre els 6.552 punts, sumant un 8,03% de reva­lo­ració set­ma­nal i reduint fins a 23,51% la pèrdua que arros­sega l'índex en el con­junt de 2012.

Però què ha can­viat en els mer­cats perquè aquesta set­mana s'hagin fre­nat les ven­des dels actius espa­nyols? Res. Les incer­te­ses que amoïnen els inver­sors con­ti­nuen sense esvair-se. El sis­tema finan­cer a Espa­nya neces­sita un sane­ja­ment pro­fund que l'alli­beri de l'espasa de Dàmocles que l'amenaça. La solució a aquest pro­blema sem­bla que està en marxa, però no hi ha res con­cre­tat entre Espa­nya i els seus socis de la Unió Euro­pea (UE). En aquest sen­tit, han anat apa­rei­xent dife­rents rumors durant la set­mana que apun­ta­ven que Espa­nya dema­na­ria el res­cat als seus socis i que denun­ci­a­ven pres­si­ons des d'Ale­ma­nya per sol·lici­tar l'ajut.

Fins i tot aquest mateix diven­dres van sor­gir nous rumors que fixa­ven dis­sabte com a data clau en què Espa­nya recor­re­ria al fons de res­cat per reca­pi­ta­lit­zar el seu malmès sis­tema finan­cer. El govern cen­tral i la UE han des­men­tit aquests rumors, però les espe­cu­la­ci­ons van cotit­zar en posi­tiu durant la jor­nada, mal­grat que l'exe­cu­tiu popu­lar ha subrat­llat que no es pro­duirà cap movi­ment fins que no esti­guin enlles­ti­des les audi­to­ries exter­nes de la banca (el 21 de juny les pri­me­res, i abans del 31 de juliol, les sego­nes) que han de mos­trar la neces­si­tat real de capi­tal del sec­tor.

Mal­grat que el res­cat a Espa­nya és una de les majors pre­o­cu­pa­ci­ons ara per ara dels inver­sors, aquests també han estat pen­dents durant la set­mana de la visió de l'eco­no­mia que tenen els líders dels bancs cen­trals d'una i altra banda de l'Atlàntic. El con­sell de govern del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) es va reu­nir dime­cres i va deci­dir que l'1% actual dels tipus d'interès és ade­quat per a la situ­ació econòmica de l'euro­zona, tot i que creu que l'eco­no­mia va a pit­jor en rebai­xar la pre­visió de crei­xe­ment per al 2013. Tot i man­te­nir els tipus i des­car­tar noves injec­ci­ons de liqui­di­tat, el pre­si­dent del BCE, Mario Draghi, va con­fir­mar que està pre­pa­rat per actuar si la situ­ació empit­jora més del pre­vist, mal­grat que fa uns dies va dei­xar en mans dels polítics la solució a la crisi de deute (el BCE no com­pra deute dels països en difi­cul­tats des de fa tres mesos).

Per la seva banda, Ben Ber­nanke, pre­si­dent de la Reserva Fede­ral (Fed), va desa­ni­mar els inver­sors que con­ti­nuen espe­rant un nou pla d'estímul mone­tari per part del banc cen­tral dels Estats Units. Ber­nanke, que veu en la crisi de deute euro­peu un llast a l'expansió econòmica nord-ame­ri­cana, s'ha mos­trat dis­po­sat a actuar si les coses no van pel bon camí. Però la sor­presa en els dar­rers dies en matèria de política monetària va arri­bar de la Xina. L' eco­no­mia del gegant asiàtic tron­to­lla i el seu banc cen­tral ha optat per donar-li un impuls amb una rebaixa d'un quart de punt dels tipus d'interès. Aquesta decisió va ser rebuda amb alces en els prin­ci­pals par­quets, però després els inver­sors van veure que aquesta mesura evi­den­cia un refre­da­ment més impor­tant de l'eco­no­mia mun­dial del que seria desit­ja­ble i els ànims dels inver­sors es van desin­flar davant les noves ombres que es per­fi­len en el pano­rama econòmic.

DEUTE COL·LOCAT.

Mal­grat que el fan­tasma del res­cat a l'eco­no­mia espa­nyola, o almenys al seu sis­tema finan­cer, agafa cos cada dia que passa, el Tre­sor no ha tin­gut cap pro­blema a col·locar el paper. L'emissió de bons a deu anys es va cobrir total­ment i amb força demanda però a un cost més ele­vat. Cal des­ta­car que de nou una agència de qua­li­fi­cació –Fitch– ha reta­llat el ràting d'Espa­nya a només dos esgla­ons del bo escom­bra­ria. Per Fitch, l'ele­vat cost de sane­jar la banca reper­cu­teix nega­ti­va­ment en l'eco­no­mia del país i aug­menta les pos­si­bi­li­tats de neces­si­tar un res­cat com Grècia, Irlanda i Por­tu­gal. Però tot i que aquesta nova reta­llada va llas­trar l'evo­lució de l'índex en la dar­rera sessió set­ma­nal, l'Íbex 35 va acon­se­guir recu­pe­rar-se de la sac­se­jada ini­cial i repren­dre el camí dels guanys a l'abric dels rumors sobre l'immi­nent res­cat a la banca. Després de tan­tes rebai­xes sem­bla que els mer­cats s'hi han acos­tu­mat i l'impacte és cada vegada més limi­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.