Economia

Dimiteix el president de Novacaixagalicia

Mauro Varela lament “profundament” que declaracions seves hagin “ofès” a persones afectades per les participacions preferents

La Fiscalia Anticorrupció veu indicis de delicte d'apropiació indeguda en les prejubilacions de NCG

El pre­si­dent de Nova­cai­xa­ga­li­cia (NCG), Mauro Varela, ha pre­sen­tat aquest dilluns la seva “dimissió irre­vo­ca­ble” i ha lamen­tat “pro­fun­da­ment” que decla­ra­ci­ons seves hagin “ofès” a per­so­nes afec­ta­des per les par­ti­ci­pa­ci­ons pre­fe­rents. En una carta, Varela fa referència a les decla­ra­ci­ons que va fer la set­mana pas­sada després de l'assem­blea gene­ral de Nova­cai­xa­ga­li­cia quan, pre­gun­tat pel con­flicte de les pre­fe­rents, va mani­fes­tar que “tota la cam­pa­nya va ser per­fec­ta­ment legal i la gent les va aga­far sabent què estava aga­fant”.

Varela ha expli­cat que els últims tres anys “han estat con­vul­sos per a les cai­xes d'estalvi galle­gues, per a l'enti­tat que n'ha resul­tat i, en defi­ni­tiva, per a la soci­e­tat gallega”. I ha afe­git: “També ho han estat per a mi.”

Pos­si­ble apro­pi­ació inde­guda en les pre­ju­bi­la­ci­ons de NCG

Per una altra banda, la Fis­ca­lia Anti­cor­rupció ha enviat un informe a l'Audiència Naci­o­nal en què cons­tata que en la con­cessió de les indem­nit­za­ci­ons per pre­ju­bi­lació a diver­sos direc­tius de Nova­cai­xa­ga­li­cia –quan aquesta es va con­ver­tir en Nova­ga­li­cia Banc– es van come­tre “infrac­ci­ons de la nor­ma­tiva apli­ca­ble”, que podrien ser cons­ti­tu­ti­ves d'un delicte d'apro­pi­ació inde­guda. A més, s'apunta que l'acord es va asso­lir “amb ocul­tació al con­sell d'admi­nis­tració”, cosa que podria impli­car un delicte d'admi­nis­tració des­lle­ial.

En el docu­ment, Anti­cor­rupció deta­lla la inves­ti­gació pre­li­mi­nar duta a terme arran de la demanda pre­sen­tada per la Con­fe­de­ració Inter­sin­di­cal Gallega (CIG). Aquesta inves­ti­gació s'ha basat en una sèrie d'infor­mes reme­sos pels ins­pec­tors del Banc d'Espa­nya i de la mateixa enti­tat bancària, i ara haurà de ser desen­vo­lu­pada pel jut­jat, que encara no ha admès a tràmit la demanda.

La demanda està diri­gida con­tra els direc­tius José Luis Pego, Gre­go­rio Gor­riarán i Óscar Rodríguez Estrada, pro­ce­dents de Cai­xa­nova, i Javier García de Pare­des, de Caixa Galícia, que van cobrar en total uns 25 mili­ons d'euros per les seves pre­ju­bi­la­ci­ons.

Segons la CIG, el pro­blema no acaba en els cobra­ments ja rebuts, sinó en 33 mili­ons d'euros més que podrien cobrar aques­tes qua­tre per­so­nes quan es jubi­lin. El sin­di­cat deman­dant també reclama que el pro­ce­di­ment no se cir­cums­cri­gui al procés de fusió de les cai­xes galle­gues, sinó que s'inves­ti­gui també als màxims res­pon­sa­bles de les enti­tats, José Luis Méndez, de Caixa Galícia, i Julio Fernández Gayoso, de Cai­xa­nova. En aquest sen­tit, l'informe d'Anti­cor­rupció apunta que la jubi­lació de Méndez no esta­ria inclosa en el delicte d'apro­pi­ació inde­guda, ja que aquesta es va pro­duir per edat.

Fonts pro­pe­res al cas han asse­gu­rat que la intenció de la Fis­ca­lia és limi­tar-se a inves­ti­gar les irre­gu­la­ri­tats come­ses en la con­cessió de les pre­ju­bi­la­ci­ons, ja que, de moment, no s'han tro­bat indi­cis de mala gestió. Les indem­nit­za­ci­ons per als direc­tius de Nova­cai­xa­ga­li­cia s'emmar­quen dins del pla de pre­ju­bi­la­ci­ons i bai­xes incen­ti­va­des per a 1.200 tre­ba­lla­dors, que es va dur a terme quan l'enti­tat es va con­ver­tir en banc i que va comp­tar amb una dotació de 340 mili­ons d'euros. Des de la com­pa­nyia, s'ha defen­sat en tot moment que aquest pla s'havia acor­dat en el con­sell d'admi­nis­tració de l'enti­tat i que comp­tava amb el vis­ti­plau del Banc d'Espa­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.