Formar avui per recollir demà
Circutor ha apostat des dels seus orígens per les polítiques de formació, tant del personal propi com dels clients i distribuïdors
Fa un parell de mesos el cotxe híbrid de competició de la Universitat Politècnica de Catalunya va participar al concurs mundial d'enginyeria Formula Hybrid de Boston i va quedar en tercera posició. En una nota d'agraïments publicada després de la competició, l'equip UPC ecoRacing esmentava l'empresa catalana Circutor i apuntava que sense la seva aportació al projecte el resultat no hagués estat possible.
Valgui aquest episodi com a exemple del compromís que Circutor (una de les principals empreses europees dedicades al disseny, fabricació i comercialització d'equips d'eficiència energètica elèctrica) té amb la formació, entesa com un element clau per potenciar el talent. I és que aquesta és una àrea que l'empresa promociona i que l'ha portat a habilitar a la seva seu central de Viladecavalls un seguit d'aules formatives en les quals s'imparteixen cicles de conferències i seminaris, dirigits als diferents sectors amb què l'empresa té relacions i als quals assisteixen tant personal propi com treballadors dels seus clients i distribuïdors.
ENERGIA POSITIVA.
Els seus productes aporten solucions des de la generació, transport i distribució de l'energia elèctrica fins al consum final, incloent-hi diversos sectors de l'activitat industrial (automoció, tèxtil, química o siderúrgia) i del sector de serveis (hotels, aeroports, edificis públics). Disposa de 8 centres de fabricació localitzats a l'Estat espanyol, la República Txeca, l'Argentina i l'Índia i té oficines comercials des dels Estats Units fins a l'Índia, passant per Turquia i Noruega. En aquest sentit, l'empresa apunta que el seu creixement ha estat estimulat “mitjançant inversions en R+D, tecnologies i processos de negoci”. Amb més de setanta enginyers i laboratoris plenament equipats, Circutor treballa per desenvolupar nous avenços tecnològics.
Andreu Termes és el director financer i de recursos humans de la companyia i un bon coneixedor, i defensor, de la importància de les polítiques de formació per fer pròspera l'empresa. Amb aquest bagatge manifesta: “La formació per a nosaltres és una conseqüència de dos valors propis de l'empresa: les persones i la creació de futur” i afegeix: “Partim de la creença que el millor actiu de l'organització és el seu capital humà i, per tant, l'hem de desenvolupar a tots els nivells de la piràmide organitzativa, especialment en el cas dels directius.”
DES DELS ORÍGENS.
Un plantejament “bàsic” perquè “les persones dels nostres equips aprenguin a organitzar-se i per desenvolupar la creativitat i la innovació que conforma la nostra identitat”, diu Termes.
Sobre si aquesta aposta per la formació dóna resultats quantificables, Termes relata que “la formació forma part del món de l'intangible” i, en conseqüència, “els resultats solen ser a mitjà i llarg termini”. Ser-hi, però, hi són i consisteixen en “un millor nivell de treball de les persones i el valor afegit del nostre capital intel·lectual és més alt”. Destaca que es fa molt necessari “desenvolupar en els líders de l'organització l'habilitat d'influir en les persones perquè sentin la necessitat de millorar les seves capacitats i, quan això s'aconsegueix, afecta directament els resultats del negoci. És una qüestió de pluja fina”.
Més enllà d'incrementar rendiments, la formació del personal també té d'altres efectes positius per al negoci com, per exemple, l'enfortiment dels llaços entre treballador i empresa. Andreu Termes considera que “la formació i el desenvolupament de les persones, juntament amb la cultura, els valors, l'esforç, el lideratge i l'ambient de treball són la base fonamental d'aportació de compromís al projecte empresarial per part del personal”.
Tant és així que des de Circutor no tenen “cap dubte” que compensa l'esforç i la despesa que implica una política formativa: “Procurem rendibilitzar el propi talent que tenim a l'organització per expandir-lo a la resta de branques de l'empresa.”
Formar avui per recollir demà