Borsa

De l'infern al cel

El BCE fa un gest a favor de protegir la zona euro i les borses ho reben amb una eufòria descontrolada. L'Íbex s'enlaira un 5,94% setmanal després de tocar mínims.

La CNMV prohibeix
les operacions
a curt termini en
el conjunt de valors
de la borsa espanyola per frenar l'atac dels especuladors

Del negre més abso­lut a veure-ho tot de color de rosa. Aques­tes són les con­tra­dic­ci­ons dels mer­cats bor­sa­ris, força freqüents en els dar­rers anys de crisi, i que durant les últi­mes cinc ses­si­ons han tor­nat a estar molt pre­sents, amb uns inver­sors que han pas­sat del pànic (irra­ci­o­nal?) a l'eufòria més abso­luta en tres dies.

La set­mana borsària s'ini­ci­ava seguint la tendència bai­xista del diven­dres ante­rior, quan l'Íbex 35 va caure un 5,82%, cas­ti­gat per les pes­si­mis­tes pre­vi­si­ons econòmiques. La des­con­fiança sobre l'Estat espa­nyol va arri­bar a nivells alar­mants i, men­tre la renda vari­a­ble s'ensor­rava –amb l'Íbex 35 per­dent els 6.000 punts i apun­tant-se un retrocés del 5%–, la prima de risc asso­lia nous màxims històrics, situ­ant el país a la vora de l'abisme (aquest dife­ren­cial pujava fins als 632 punts i la ren­di­bi­li­tat del bo esca­lava fins al 7,5%).

El pano­rama s'enfos­quia amb rapi­desa i no hi havia temps a per­dre. La Comisión Naci­o­nal del Mer­cado de Valo­res (CNMV) va tor­nar a pro­hi­bir les posi­ci­ons cur­tes com ja va fer fa uns mesos, tot i que lla­vors només es va cen­trar en el sec­tor finan­cer i en aquesta ocasió la pro­hi­bició s'ha estès al con­junt de la borsa. La ferida va dei­xar de sag­nar i el selec­tiu espa­nyol va eixu­gar pèrdues fins a regis­trar una dava­llada de només l'1,1% en la pri­mera sessió set­ma­nal.

Enmig dels des­cen­sos en la renda vari­a­ble i la per­se­cució dels espe­cu­la­dors al deute espa­nyol i l'italià, les con­ver­ses en el si de la Unió Euro­pea (UE) tenien com a fina­li­tat tro­bar un punt d'acord per fre­nar la pressió a la perifèria. Però, entre que la pos­si­ble solució no aca­bava d'arri­bar i que l'efecte del fàrmac de la CNMV començava a esvair-se, l'evo­lució de la borsa i el deute tor­nava a anar pel camí perillós. L'Íbex es pre­ci­pi­tava un 3,58% i tan­cava la sessió de dimarts en 5.956 punts –nivell que no es veia des del 2003–, arros­se­gant a la baixa la resta de bor­ses.

Els dub­tes dels mer­cats sobre l'ajust econòmic a l'Estat espa­nyol i la solvència del país situ­a­ven més a prop que mai el res­cat. I això és el que cas­ti­gava el con­junt de bor­ses inter­na­ci­o­nals i, en con­cret, el selec­tiu índex de la borsa espa­nyola fins a l'apa­rició en escena de Mario Draghi, pre­si­dent del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE).

Draghi va pro­vo­car la fugida en bloc dels espe­cu­la­dors, el des­cens imme­diat de la prima de risc espa­nyola (als 560 punts) i un repunt espec­ta­cu­lar de la renda vari­a­ble quan va asse­gu­rar: “El banc farà tot el pos­si­ble per pro­te­gir l'euro. I, cre­ieu-me, serà sufi­ci­ent.” El mis­satge va convèncer els inver­sors que el BCE té un pla al cap per con­te­nir les pri­mes de risc dels països perifèrics, i això va ser sufi­ci­ent per cal­mar els ner­vis.

El DIS­CURS ESPE­RAT.

Aques­tes catorze parau­les eren les que ana­lis­tes i experts feia set­ma­nes que dema­na­ven al diri­gent del BCE per posar fre a la per­se­cució als països perifèrics. En la dar­rera sessió set­ma­nal es par­lava d'una acció coor­di­nada entre el BCE i els països de la zona euro, i d'una con­versa telefònica entre França i Ale­ma­nya per dis­se­nyar un meca­nisme efi­ci­ent perquè el BCE com­pri deute de països com ara Itàlia i l'Estat espa­nyol, als quals els mer­cats han girat l'esquena. El que cotitza posi­ti­va­ment ara és que sem­bla que la volun­tat de cer­car una solució a la deli­cada situ­ació d'alguns mem­bres de la UE és un fet, i els inver­sors ho tenen en compte.

Entre les parau­les de Draghi i els resul­tats posi­tius de la con­versa entre els màxims diri­gents de França i Ale­ma­nya per posar en marxa les deci­si­ons de la dar­rera cimera euro­pea, el selec­tiu índex de la borsa espa­nyola s'ha tret de sobre els números ver­mells regis­trats a prin­cipi de set­mana i, en cinc ses­si­ons, s'ha apun­tat guanys del 5,94% i s'ha situat en els 6.617,60 punts. Tot i això, l'índex arros­sega sig­ni­fi­ca­ti­ves pèrdues en l'any, atès que d'ençà que va començar l'exer­cici ha cai­gut un 22,75%. A falta de només dues ses­si­ons per tan­car el juliol –i tenint en compte que els números poden can­viar atesa l'ele­vada vola­ti­li­tat que hi ha als par­quets–, l'Íbex regis­tra un retrocés del 6,82% men­sual que situa el juliol com el ter­cer pit­jor mes del 2012. Després de l'apa­rició d'un con­vin­cent Draghi, que ha expul­sat els espe­cu­la­dors, els mer­cats esta­ran pen­dents del que l'enti­tat dis­cu­teixi dijous que ve, quan cele­bra la reunió men­sual de política monetària. Els inver­sors espe­ren que el banc passi de les parau­les als fets, ja que si retarda les deci­si­ons amb què ja han començat a comp­tar els mer­cats, l'efecte posi­tiu acon­se­guit aquesta set­mana que­darà en no res. Sens dubte, aquest con­ti­nuarà sent un estiu intens i calorós als par­quets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.