Borsa

Rescat a la vista

Es manté la confusió sobre la petició d'ajuda a Espanya i la incertesa condiciona els moviments dels índexs. L'Íbex-35 tanca pla i conquereix els 8.200 punts.

El Tresor esquiva els dubtes i es continua beneficiant de ‘l'efecte Draghi' en col·locar 9.300 milions de deute, 300 més del previst, a tipus d'interès menors

Res­cat sí o res­cat no? Aquesta és la pre­gunta que es fan els par­quets dia rere dia però a la qual no aca­ben de tro­bar res­posta. I aquesta incer­tesa és la que aug­menta la prudència dels inver­sors alhora que els índexs es mouen en un canal late­ral fins que sàpiguen si Espa­nya acaba dema­nant l'ajut finan­cer o bé pre­fe­reix sor­tint-se'n tota sola de la crisi finan­cera. Men­tre aquesta incògnita s'acla­reix, van apa­rei­xent per­so­na­li­tats polítiques i econòmiques que donen el seu parer i aug­men­ten el neguit dels inver­sors en no saber a què ate­nir-se. El vice­pre­si­dent de la Comissió Euro­pea, Joaquín Almu­nia, ha ins­tat l'exe­cu­tiu popu­lar a for­ma­lit­zar la demanda d'ajut per tal d'apro­fi­tar la calma actual que viu la zona euro i els mer­cats de valors i deute després de set­ma­nes con­vul­ses. Almu­nia des­taca la importància de supri­mir la incer­tesa actual que col­peja els par­quets per tor­nar al bon camí men­tre el pre­si­dent del BBVA, Fran­cisco González, també ha dema­nat al govern que posi en marxa el meca­nisme del res­cat el més aviat pos­si­ble.

També l'expre­si­dent del govern Felipe González ha sor­tit a escena per defen­sar una actu­ació urgent del govern que ja “hau­ria de saber si dema­nar o no el res­cat”, per tal de posar fre a l'espe­cu­lació que per­ju­dica Espa­nya.

Però des del govern no volen dir res i aug­men­ten així el des­con­cert i els rumors sobre com i quan es dema­narà l'ajut, en uns mer­cats que donen per des­comp­tat que l'única sor­tida d'Espa­nya és la petició for­mal del res­cat. En aquest sen­tit, el Finan­cial Times ja ha situat en l'agenda quan es farà la demanda del crèdit als socis euro­peus per part d'Espa­nya. El rota­tiu creu que els pro­pers dies l'exe­cu­tiu de Rajoy farà un pas en aquesta direcció ja que està nego­ci­ant cada dia amb Europa les con­di­ci­ons que s'exi­gi­ran al país per optar al pro­grama d'ajut. Cal des­ta­car, però, que no és la pri­mera vegada que es dóna per fet que el govern recor­rerà al fons de res­cat i mesos després la mateixa incògnita angoixa els mer­cats.

Així doncs, la treva que van donar els inver­sors en les dues pri­me­res set­ma­nes de setem­bre comença a per­dre força davant la impaciència dels inver­sors que veuen que aquí ningú no mou fitxa. A més a més, i tenint en compte les dar­re­res puja­des enre­gis­tra­des en els prin­ci­pals índexs, els inver­sors han optat per mate­ri­a­lit­zar els guanys men­tre s'acla­reix l'actual esce­nari econòmic, fet que ha por­tat les bor­ses a ter­reny nega­tiu en els dar­rers dies. Tan­ma­teix, els guanys de la dar­rera sessió set­ma­nal van eixu­gar els números ver­mells i el selec­tiu índex de la borsa espa­nyola va aca­bar la set­mana en els 8.230,70 punts, nivell que suposa un guany de gai­rebé un punt (0,93%) en cinc ses­si­ons. Després d'aquest repunt set­ma­nal, les pèrdues de la borsa espa­nyola d'ençà que començà el 2012 se situen en el 3,92%.

Però tot i que la renda vari­a­ble està patint per la incer­tesa al vol­tant de la petició ofi­cial de res­cat, el deute espa­nyol con­ti­nua bene­fi­ci­ant-se de les parau­les del pre­si­dent del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), Mario Draghi, de fa un parell de set­ma­nes, en què es mos­trava dis­po­sat a actuar per min­var la pressió sobre els països perifèrics. Durant els dar­rers dies el Tre­sor espa­nyol ha col·locat gai­rebé 9.300 mili­ons d'euros en deute públic en els mer­cats inter­na­ci­o­nals -300 mili­ons més del pre­vist- i pagant uns menors interes­sos que en sub­has­tes pre­ce­dents. Tam­poc no ha inci­dit nega­ti­va­ment en les res­pec­ti­ves col·loca­ci­ons de deute que la prima de risc hagi tor­nat a enfi­lar-se per sobre els 400 punts bàsics després de caure per sota d'aquesta cota la set­mana pre­ce­dent. Aquest indi­ca­dor també es veu pres­si­o­nat pels dub­tes sobre si Espa­nya aca­barà recla­mant el crèdit euro­peu o no ho farà.

RETA­LLA­DES ADDI­CI­O­NALS.

Amb vista a la pro­pera set­mana els inver­sors esta­ran pen­dents del crei­xe­ment de l'eco­no­mia dels EUA, que donarà a conèixer el PIB final del segon tri­mes­tre de l'any, però el que cen­trarà nova­ment l'atenció dels mer­cats seran les notícies al vol­tant del res­cat a Espa­nya i, sobre­tot, les mesu­res d'ajust i les noves reta­lla­des que el con­sell de minis­tres deci­dirà diven­dres en línia amb el que està nego­ci­ant ara amb els socis de la zona euro per for­ma­lit­zar el res­cat.

Men­tre no s'acla­reixi la incer­tesa sobre la demanda d'ajut a Espa­nya, que alguns experts cre­uen que es pot ajor­nar fins a la cele­bració de les elec­ci­ons a Galícia i el País Basc de l'octu­bre, ani­ran apa­rei­xen en els par­quets nous rum-rums que mou­ran els índexs a falta de notícies més relle­vants. Com en els dar­rers mesos, els inver­sors han d'armar-se de paciència fins que tor­nin temps millors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.