Daniel Valls i Cots
president junta CCPAE
“Els qui parlen de boicot són un altre tipus de públic”
El mercat ha crescut i això és perquè aquesta és una activitat que dóna diners
El nivell de frau
és molt baix i, quan es dóna, sovint és per desconeixença
L'agricultura ecològica creix i d'aquí a 10 anys podem haver doblat els volums
És president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i va créixer sentint les cavil·lacions del seu pare, un dels pioners a Catalunya d'aquest tipus de pràctica agrícola.
Solen queixar-se que seguir pràctiques ecològiques els obliga a vendre el producte més car i que això complica trobar mercat. Però si s'hi dediquen, bé que deu ser rendible?
Fa 20 o 30 anys era una qüestió d'ideals. Igualment, el consumidor comprava el producte perquè era bo, no pas perquè fos ecològic, perquè el concepte ni es coneixia. El mercat ha crescut, tant en agricultors com en ramaders, i això és perquè és una activitat que dóna diners. Mentre que en l'agricultura convencional els rendiments cada vegada són més baixos i necessites acumular més terra i invertir en maquinària per guanyar-te la vida, l'ecològica creix perquè el consumidor és fidel i no prioritza el preu.
Són més perquè molts pagesos es reconverteixen o perquè sumen gent nova?
La majoria són pagesos i ramaders que es reconverteixen, però també hi entra gent nova.
Hi ha perill que creixi tant que surti de mare i els controls i les garanties es relaxin?
No, la normativa és clara. Es fan inspeccions rutinàries i inspeccions per sorpresa. Si abans el consell tenia 3 o 4 inspectors, ara en té 9. I si d'aquí a 5 anys cal que n'hi hagi 15, doncs hi seran. S'ha de dir que el nivell de frau és molt baix i, quan es dóna, sovint és més per desconeixença de la normativa que no pas per voluntat de frau.
Hi ha moltes empreses que pugen al carro ecològic però continuen mantenint la seva producció convencional. No desvirtua el concepte això?
La normativa deixa clar que hi pot haver indústria exclusiva i indústria mixta. La cervesera San Miguel n'és un exemple. Fa cervesa ecològica sense abandonar la producció de tota la vida. No passa res, si volem que l'agricultura ecològica creixi hem d'assumir que s'hi han de sumar el màxim possible d'empreses i que els productes han de ser al màxim de punts de venda.
Com està el sector a àmbit europeu?
A Europa ens porten anys d'avantatge. Els productes ecològics són a tot arreu, fins i tot a les grans superfícies comercials. Aquí el mercat ecològic representa l'1% del total del mercat d'alimentació. A Alemanya, França o Anglaterra representa fins al 4% i a Suècia o Dinamarca suposa 7 o 8 vegades més que aquí.
S'atreveix a fer un pronòstic per d'aquí a 10 anys?
L'agricultura ecològica continua creixent cada any tot i la crisi. Potser no arribem als ritmes de fa uns anys, de fins al 15%, però continuem creixent al voltant del 10%. No sabem quant durarà la crisi i es fa difícil fer pronòstics, però d'aquí a 10 anys podem haver doblat els volums que tenim ara.
La indústria química diu que cada vegada som més gent al món i que si agricultura i química no van agafades de la mà no hi haurà prou aliment.
Evidentment amb una agricultura intensiva que s'ajudi de la química tens bons rendiments durant uns anys, però la terra perd fertilitat molt abans. D'aquí a 30 anys bé que voldrem continuar tenint terres fèrtils, no?
Fa por que si Catalunya és independent el mercat espanyol tanqui les portes?
La majoria d'empreses que fan producció ecològica són catalanes. El mercat català és important però l'espanyol és també molt important perquè abasta molta gent. El consumidor de producte ecològic és un públic de nivell intel·lectual mitjà alt, amb consciència social. Tinc la sensació que els qui parlen de boicot són un altre tipus de públic.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.