Focus

Daniel Valls i Cots

president junta CCPAE

“Els qui parlen de boicot són un altre tipus de públic”

El mercat ha crescut i això és perquè aquesta és una activitat que dóna diners
El nivell de frau
és molt baix i, quan es dóna, sovint és per desconeixença
L'agricultura ecològica creix i d'aquí a 10 anys podem haver doblat els volums

És pre­si­dent del Con­sell Català de la Pro­ducció Agrària Ecològica (CCPAE) i va créixer sen­tint les cavil·laci­ons del seu pare, un dels pio­ners a Cata­lu­nya d'aquest tipus de pràctica agrícola.

Solen quei­xar-se que seguir pràcti­ques ecològiques els obliga a ven­dre el pro­ducte més car i que això com­plica tro­bar mer­cat. Però si s'hi dedi­quen, bé que deu ser ren­di­ble?
Fa 20 o 30 anys era una qüestió d'ide­als. Igual­ment, el con­su­mi­dor com­prava el pro­ducte perquè era bo, no pas perquè fos ecològic, perquè el con­cepte ni es conei­xia. El mer­cat ha cres­cut, tant en agri­cul­tors com en rama­ders, i això és perquè és una acti­vi­tat que dóna diners. Men­tre que en l'agri­cul­tura con­ven­ci­o­nal els ren­di­ments cada vegada són més bai­xos i neces­si­tes acu­mu­lar més terra i inver­tir en maquinària per gua­nyar-te la vida, l'ecològica creix perquè el con­su­mi­dor és fidel i no pri­o­ritza el preu.
Són més perquè molts page­sos es recon­ver­tei­xen o perquè sumen gent nova?
La majo­ria són page­sos i rama­ders que es recon­ver­tei­xen, però també hi entra gent nova.
Hi ha perill que creixi tant que surti de mare i els con­trols i les garan­ties es rela­xin?
No, la nor­ma­tiva és clara. Es fan ins­pec­ci­ons rutinàries i ins­pec­ci­ons per sor­presa. Si abans el con­sell tenia 3 o 4 ins­pec­tors, ara en té 9. I si d'aquí a 5 anys cal que n'hi hagi 15, doncs hi seran. S'ha de dir que el nivell de frau és molt baix i, quan es dóna, sovint és més per des­co­nei­xença de la nor­ma­tiva que no pas per volun­tat de frau.
Hi ha mol­tes empre­ses que pugen al carro ecològic però con­ti­nuen man­te­nint la seva pro­ducció con­ven­ci­o­nal. No des­vir­tua el con­cepte això?
La nor­ma­tiva deixa clar que hi pot haver indústria exclu­siva i indústria mixta. La cer­ve­sera San Miguel n'és un exem­ple. Fa cer­vesa ecològica sense aban­do­nar la pro­ducció de tota la vida. No passa res, si volem que l'agri­cul­tura ecològica creixi hem d'assu­mir que s'hi han de sumar el màxim pos­si­ble d'empre­ses i que els pro­duc­tes han de ser al màxim de punts de venda.

Com està el sec­tor a àmbit euro­peu?
A Europa ens por­ten anys d'avan­tatge. Els pro­duc­tes ecològics són a tot arreu, fins i tot a les grans superfícies comer­ci­als. Aquí el mer­cat ecològic repre­senta l'1% del total del mer­cat d'ali­men­tació. A Ale­ma­nya, França o Angla­terra repre­senta fins al 4% i a Suècia o Dina­marca suposa 7 o 8 vega­des més que aquí.
S'atre­veix a fer un pronòstic per d'aquí a 10 anys?
L'agri­cul­tura ecològica con­ti­nua crei­xent cada any tot i la crisi. Pot­ser no arri­bem als rit­mes de fa uns anys, de fins al 15%, però con­ti­nuem crei­xent al vol­tant del 10%. No sabem quant durarà la crisi i es fa difícil fer pronòstics, però d'aquí a 10 anys podem haver doblat els volums que tenim ara.

La indústria química diu que cada vegada som més gent al món i que si agri­cul­tura i química no van aga­fa­des de la mà no hi haurà prou ali­ment.
Evi­dent­ment amb una agri­cul­tura inten­siva que s'ajudi de la química tens bons ren­di­ments durant uns anys, però la terra perd fer­ti­li­tat molt abans. D'aquí a 30 anys bé que vol­drem con­ti­nuar tenint ter­res fèrtils, no?
Fa por que si Cata­lu­nya és inde­pen­dent el mer­cat espa­nyol tan­qui les por­tes?
La majo­ria d'empre­ses que fan pro­ducció ecològica són cata­la­nes. El mer­cat català és impor­tant però l'espa­nyol és també molt impor­tant perquè abasta molta gent. El con­su­mi­dor de pro­ducte ecològic és un públic de nivell intel·lec­tual mitjà alt, amb consciència social. Tinc la sen­sació que els qui par­len de boi­cot són un altre tipus de públic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.