Jardins i horts penjats a les parets
Verdtical munta estructures en vertical amb substrat hidropònic i amb circuit de reg
L'empresa ja ha fet instal·lacions a Mèxic, Tànger i el Canadà, on té distribuïdors
Vull acostar la natura on per ella mateixa seria impensable trobar-la
A les ciutats on el color gris del ciment predomina també és possible buscar racons per guanyar espais verds. És el que aconsegueix l'empresa Verdtical, que dissenya estructures a mida per fer-hi aquesta jardineria en vertical. La idea va sorgir d'aquest jove de 28 anys, Daniel Guzman, que va quedar-se sense feina després de treballar en una empresa de decoració. Sempre s'havia interessat per les últimes tendències en arquitectura sostenible amb el medi ambient que es trobava als països del nord d'Europa. Molts d'aquests treballs, que es poden veure a façanes d'edificis camuflats per la vegetació, tenen un elevat cost de producció i manteniment. Tal com explica Guzman, se li va ocórrer fer un producte més assequible i funcional per “acostar la natura on per ella mateixa seria impensable trobar-la”. Per això, amb l'experiència del seu pare, que tenia una empresa de plàstics, van començar a investigar el 2006 per fer unes estructures lleugeres i impermeables que s'han convertit en el suport perfecte per penjar a les parets horts i jardins. Les instal·lacions, que es fan a mida, tenen en compte les tècniques d'estalvi d'aigua des de la recollida d'aigua pluvial fins a posar un reg per sudoració que deixa les plantes humides i l'aigua que cau es recull per portar-la cap a una bomba. Les plantes estan sembrades en un substrat hidropònic de liquen o tèxtil. El control de reg es pot fer manual o automàtic, segons la instal·lació.
Els quadres, que es poden penjar a qualsevol paret a partir d'un metre quadrat, són a primer cop d'ull un element decoratiu que genera benestar per l'entorn natural. Guzman assenyala, però, els beneficis mediambientals que representa poder tenir aquests petits jardins o horts urbans a casa. Assenyala que amb una façana farcida de vegetació s'allibera oxigen per a 100 persones en un any, es pot eliminar 25 quilos de metalls pesants, 13.000 grams de pols i 66 tones de gasos nocius.
Les instal·lacions que ja ha fet per a algun restaurant i local de Barcelona són la prova del bon funcionament d'aquestes jardineres verticals. “El reg en vertical no té res a veure amb l'horitzontal perquè tota l'aigua va a parar en un mateix punt. Fins que no ho vaig tenir ben resolt no he sortit al mercat”, explica. Ara els resultats li han permès obrir-se camí a l'exterior i ja ha fet treballs per Canadà, Tànger i Mèxic. En aquests tres destins, així com a les Illes Canàries, l'empresa ja té punts de distribució. Un dels mercats de futur tenint en compte el ritme de construcció són, segons aquest jove empresari, els països sud-americans. Les instal·lacions per a hotels i restaurants l'obliguen a subcontractar els serveis allà on es faci el projecte. En el seu equip hi treballa un enginyer tècnic forestal que selecciona les plantes, un arquitecte paisatgista, instal·ladors i jardiners. Els muntatges, depenent de les necessitats, poden costar des dels 300 als 700 euros el metre quadrat.
L'empresa no deixa de costat els petits quadres que permeten a un particular gaudir de la natura a casa seva. “Un quadre a cada habitació és recuperar la nostra petjada de carboni”, insisteix Guzman. Ell mateix imparteix cursos per explicar el sistema innovador que ha dissenyat. L'empresa, que l'any 2011 va iniciar l'activitat al centre tecnològic del Tecnocampus de Mataró, ha decidit fer el salt per disposar d'espai on exposar les estructures. Per això, segons explica Guzman, marxarà a prop del Mercat de la Flor de Vilassar de Mar, ja que és d'allà d'on es proveeix per ornamentar les estructures.
La jardineria en vertical és, pels fundadors de l'empresa, una bona solució per als “punts negres arquitectònics” de les ciutats. Cobrir amb vegetació i optimitzar el reg a espais poc accessibles com entorns de les autopistes o talussos. “Volem ciutats més verdes i això implica els edificis intel·ligents, que amb la vegetació a les façanes poden aportar més oxigen i reduir així la contaminació”, defensa Guzman.