Gran angular

DE MEMÒRIA

La indústria de la moda

A partir dels anys 1980, però, la indústria de la moda salta dels icònics grans magatzems situats al centre de Barcelona (o de la confecció feta a casa) i/o de l'admiració per l'alta costura a l'èxit de les empreses que llancen marques de roba que es presenten en cadenes de botigues per a una població ‘jove i urbana', addicta a les suggestions del ‘star system'.

Ala història de la indústria de la moda algu­nes pre­gun­tes tenen res­pos­tes ple­nes de dub­tes. La pri­mera és com i quan es fa el salt de la pro­ducció pun­tual, oca­si­o­nal, arte­sa­nal, a l'invent de la pre­sen­tació anual de col·lec­ci­ons (des­ti­na­des, ini­ci­al­ment, a les elits). Sem­bla que va començar amb Char­les Worth, a París, vers 1872. El tri­omf, a l'Expo­sició Uni­ver­sal del 1900. La pre­gunta és: ¿a par­tir de quin moment les col·lec­ci­ons mar­quen la pro­ducció tant de la roba feta als grans tallers indus­tri­als, com de roba per fer a casa, a par­tir de patrons (sis­te­mes), revis­tes i màqui­nes de cosir?

La segona qüestió és: ¿els grans magat­zems -i la seva publi­ci­tat, començant per L'Àguila (1850), Sas­tre­ria Modelo (1875), El Siglo (1881) o Jorba (1904), són, als anys 1920-30, els que orga­nit­zen la pro­ducció (amb proveïdors dis­per­sos) i diri­gei­xen el con­sum mas­siu?

Al mateix temps, la difusió de la màquina de cosir sug­ge­ri­ria la pre­gunta: ¿era una màquina des­ti­nada als grans tallers-fàbrica de con­fecció, o reduint les seves dimen­si­ons, entra­ria a totes les llars (que podien esde­ve­nir petits tallers tèxtils amb una cli­en­tela ben diversa)? Ara, també cal pre­gun­tar-se: ¿Aurora, la màquina de cosir dis­se­nyada pel ter­ras­senc Miquel Escu­der el 1872 i fabri­cada a la Bar­ce­lo­neta, no es va ven­dre com la nord-ame­ri­cana Sin­ger, per exem­ple, perquè era massa cara i, pot­ser, no tan eficaç?

Cal pen­sar, també, en l'ampli­ació dels mer­cats de la roba inte­rior i dels ves­tits. D'una banda, hi ha l'expor­tació de gènere de punt. Les xifres que dóna Manuel Escudé Bar­tolí són espec­ta­cu­lars. L'any 1895 la indústria cata­lana del punt expor­tava a Europa (França, 50.110 kg; Regne Unit, 11.074; Ale­ma­nya, 4.137; Itàlia, 2.695; Bèlgica, 2.114), Amèrica (Puerto Rico, 233.290 kg; Cuba, 123.161; Colòmbia, 24.059; Veneçuela, 10.229, Tri­ni­dad i Tobago, 7.992, Mar­ti­nica, 3.252; Uru­guai, 2.476), Àsia (Fili­pi­nes, 497.175; Sin­ga­pur, 5.065), i Àfrica (Canàries, 17.648; Mar­roc, 1.294; Gui­nea, 1.042). La pre­gunta és: ¿les expor­ta­ci­ons de roba podien créixer, o calia, tal com van fer molts empre­sa­ris, anar a fabri­car tei­xits i roba in situ? És el cas, entre tants, a Argen­tina, de la Casa Glo­ria, fun­dada a Bue­nos Aires el 1905 per l'olotí Pau Mas­llo­rens i Paya­rols, que no dub­tava a fer una bona publi­ci­tat de la qua­li­tat de la seva con­fecció de llana.

A par­tir dels anys 1980, però, la indústria de la moda salta dels icònics grans magat­zems situ­ats al cen­tre de Bar­ce­lona (o de la con­fecció feta a casa) i /o de l'admi­ració per l'alta cos­tura a l'èxit de les empre­ses que llan­cen mar­ques de roba que es pre­sen­ten en cade­nes de boti­gues per a una població jove i urbana, addicta a les sug­ges­ti­ons del star sys­tem.

La roba de marca que venen és una roba que es pensa, es dis­se­nya i es comer­ci­a­litza des de Cata­lu­nya, i es ven a tot el món (Mango, per exem­ple, tenia el 2004 850 boti­gues a 81 estats). Ara, aquesta roba la fabri­quen –el fil, el tei­xit i la con­fecció- 140 proveïdors situ­ats molt lluny de les ter­res cata­la­nes: el 55% de la pro­ducció de Mango, per exem­ple, es rea­litza a Xina; el 19%, al Mar­roc; el 7%, a Tur­quia; el 6%, a l'Índia; el 4%, a Viet­nam; i el 3%, a Bulgària. La geo­gra­fia de la fabri­cació de roba per a dones joves i urba­nes és ben àmplia: hi ha tallers de con­fecció proveïdors de les cade­nes de boti­gues cata­la­nes (o galle­gues, com Zara) a molts països, del Mar­roc a l'Àsia-Pacífic. Pas­sant, és clar, per alguns tallers dels bar­ris de les nos­tres ciu­tats.

En alguns casos, alguns d'aquests tallers no reu­nei­xen les con­di­ci­ons de tre­ball ade­qua­des, i les dones majo­ritària­ment joves que hi tre­ba­llen no sem­pre ho fan en les matei­xes con­di­ci­ons que hi ha a l'eco­no­mia visi­ble d'Europa (que són fruit, és clar, d'una llarga història rei­vin­di­ca­tiva). Les cam­pa­nyes d'infor­mació de Roba Neta que uti­lit­zen tots els via­ranys de la xarxa d'inter­net són prou cla­ri­fi­ca­do­res. La nova indústria de la moda ens ha retor­nat, en part, al tre­ball a domi­cili dels ini­cis del capi­ta­lisme.

Acord amb René Lacoste

Els germans Armand i Josep Basi, que treballaven, des de 1948, en un taller de confecció de gènere de punt dirigit per Mercè Sabi, la seva mare, van fabricar, el 1962, una reproducció exacta d'una peça de roba –un polo- de Lacoste, i van viatjar a París i a Biarritz per ensenyar-la al tennista i empresari francès. Van signar un acord amb René Lacoste i la casa matriu francesa. Des d'aquell moment, fabricarien els productes de Lacoste per a tot el mercat de l'Estat espanyol. Amb una condició: cada any parlarien, a París, de les tendències i la moda de la pròxima temporada, i del seu impacte sobre els nous models de la casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.