Opinió

Ciència i democràcia

Aquesta set­mana he tin­gut una reunió amb un científic de pres­tigi reco­ne­gut, que té experiència inter­na­ci­o­nal i que intenta tras­lla­dar al mer­cat una invenció que va paten­tar fa un any. El direc­tor del seu cen­tre de recerca està des­es­pe­rat perquè no tenen pres­su­post per con­ti­nuar finançant el pro­jecte, mal­grat el mani­fest interès comer­cial i social que pre­senta. La història no és nova i s'ha produït més vega­des a tot l'Estat, però aquest cop me n'ha sorprès un ele­ment addi­ci­o­nal: quan l'inves­ti­ga­dor m'ha acom­pa­nyat a la sor­tida, em comenta que ell fa tot el que pot i que posa tots els esforços per con­ti­nuar el pro­jecte, però que de fet, després de dues reta­lla­des suc­ces­si­ves, a nivell per­so­nal tam­poc no arriba a final de més. Només per a evi­tar malen­te­sos, aquest cas con­cret no s'ha produït a Cata­lu­nya.

Crida l'atenció que en aquest con­text, el gran pro­blema del Minis­tre d'Edu­cació i Cul­tura sigui la ide­o­lo­gia dels alum­nes en el tema naci­o­na­lista. I en el fons no deixa de ser simp­tomàtic de mol­tes altres coses: en gene­ral, en aquest país no s'apre­cia el conei­xe­ment científic i es con­si­dera que per­tany a uns pocs esco­llits, no a tota la soci­e­tat. Men­tre a altres països euro­peus (la Gran Bre­ta­nya, l'Estat francès, Ale­ma­nya) la història dels des­co­bri­ments científics té per­so­nat­ges des­ta­cats des de mit­jan s. XVIII, a l'Estat espa­nyol en gene­ral (i això inclou Cata­lu­nya) la ciència ha donat pocs noms il·lus­tres i sovint ho han estat a costa d'haver hagut de mar­xar del país. I fins i tot, esti­rant una mica l'argu­ment, podem dir que aquesta falta de conei­xe­ment científic és paral·lel a la falta de cul­tura democràtica: no és tri­vial ado­nar-se que a l'hora que altres països tenen una cul­tura científica molt més àmplia i també tenen un sis­tema polític més obert, més dia­lo­gant i més trans­pa­rent. Que no vol dir que no defen­sin els seus interes­sos, però al menys tenen el mínim res­pecte per els ciu­ta­dans que repre­sen­ten i ente­nen que els votants tenen capa­ci­tat per jut­jar ells matei­xos les ide­o­lo­gies que més els interes­sen. Per això, és clar que no tin­drem una cul­tura democràtica més avançada men­tre no tin­guem millors resul­tats en les pro­ves de Pisa. Per això, és tant greu que un minis­tre d'edu­cació esti­gui espe­cu­lant amb les ide­o­lo­gies que vol incul­car als alum­nes abans de fixar-se que té un dels països amb pit­jors resul­tats edu­ca­tius d'Europa. Tot això, agreu­jat amb un 25% dels alum­nes en risc d'exclusió social, que tin­dran pro­ble­mes greus per con­ti­nuar la seva edu­cació i per poder millo­rar la seva posició social en el futur. En defi­ni­tiva, alguns països d'Europa ens por­ten 300 anys d'avan­tatge en això que s'ano­mena l'eco­no­mia del conei­xe­ment, que segu­ra­ment va més enllà de com­prar ordi­na­dors als alum­nes i sig­ni­fica donar-los els conei­xe­ments neces­sa­ris perquè puguin cri­ti­car lliu­re­ment qual­se­vol ide­o­lo­gia (fins i tot la nos­tra).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.