Reduir l'atur i l'economia submergida amb l'autoempreneduria
Des que va començar la crisi van empitjorant dia a dia dos dels problemes més greus que té la nostra economia: l'atur i l'economia submergida. A l'Estat espanyol l'atur ja s'enfila cap als sis milions de persones i simultàniament creix l'economia submergida, que alguns estudis situen en els quatre milions de persones i amb un pes en el PIB al voltant del 22%. De moment, encara no hem aconseguit capgirar aquestes tendències tan negatives que estan posant en perill el model d'estat del benestar que tenim per la reducció en les cotitzacions a la Seguretat Social i en els impostos, acompanyat d'un augment de les persones que reben prestacions d'atur. Entre els motius que expliquen l'increment de l'economia submergida hi ha l'excessiva burocràcia que afecta la creació i desenvolupament d'activitats empresarials.
Sembla evident que per sortir de la crisi caldrà crear centenars de milers d'empreses. Malgrat això, tot i que ja fa més de quatre anys de l'inici de la crisi, és sorprenent que no es prenguin mesures per promoure la creació d'empreses i la reactivació de les empreses existents. Per exemple, a França l'any 2009 varen crear la figura de l'autoemprenedor, que consisteix en la constitució de l'empresa en finestreta única, per internet, i en 3 minuts; pagament simplificat d'impostos i cotitzacions socials i protecció del patrimoni personal de l'emprenedor. Els resultats són espectaculars, ja que en tres anys més d'un milió cent mil francesos han creat el seu propi treball.
Al nostre país s'han fet diverses propostes per tal de tenir una normativa similar. Per exemple, la patronal CECOT va proposar la creació a Espanya de l'autoemprenedor, pensant en els empresaris individuals i sense treballadors assalariats. Aquesta figura podria tenir les característiques següents: protecció patrimonial per als béns aliens al negoci, exempció del pagament del règim dels autònoms en els dos primers anys d'activitat, capitalització de la prestació d'atur, declaració semestral d'IVA i amb el criteri de caixa (es paga quan es cobra), moratòria de llicències municipals durant dos anys, per tal que no s'hagin de fer fins que el negoci sigui segur que arrenca i simplificació de la comptabilitat. Igual que a França, aquesta proposta va dirigida a nivells baixos d'activitat, ja que quan se superi la facturació de 30.000€ en serveis o 80.000€ en comerç ja s'haurien de fer els tràmits de la resta d'empreses. Tot i l' interès d'aquest tipus d'iniciativa, el govern espanyol no aposta per aquesta via. És una llàstima, però fins ara se segueixen només dos de les tres polítiques que demana la Unió Europea, apujar impostos i retallar despesa. En canvi, queden pendents el tercer tipus de mesures que haurien d'ajudar a la reactivació empresarial.