Motxilla plena de nervis
Els mercats es preocupen pel comportament erràtic de les principals, amb previsions que empitjoren. L'Íbex 35 es desploma d'un 4,17% setmanal.
IAG llança una OPA sobre Vueling, tot oferint set euros per títol, i les accions de l'empresa volen d'un 25,23% quan es tornen a negociar, fins als 6,85 euros
El panorama torna a estar negre per als inversors. Durant les darreres sessions s'ha produït un allau de mals auguris per a l'economia que han ensorrat l'ànim dels mercats i les vendes han envaït el parquet espanyol. Així, el selectiu índex Íbex 35 ha estat incapaç d'esquivar el signe negatiu i en cinc sessions ha baixat d'un 4,17% fins als 7.636,60 punts. De nou, les pèrdues el 2012 es disparen fins al 10,85%, i només en aquests set dies de negociació de novembre l'índex ha arrossega un descens del 2,63%. El vermell no és exclusiu del mercat estatal, ja que també s'han tenyit d'aquest color els altres índex internacionals, però el selectiu espanyol és dels què més malparats n'ha sortit la darrera setmana. Però, què ha passat per capgirar la tendència dels mercats i fer descendir l'índex més d'un 5%? Les causes de la davallada són diverses i per si mateixes potser no haurien produït gaire mal, però en coincidir totes juntes han incrementat els nervis dels inversors, que han preferit fugir dels parquets abans que carregar amb una motxilla massa pesada.
En encetar-se la setmana, l'atenció dels mercats internacionals se centrava en les eleccions presidencials als EUA i la incertesa que, guanyés qui guanyés, es generaria en els parquets. Fins dimecres no es va saber que Barack Obama tornava a ser de nou el president per als quatre anys vinents, però, mentre la notícia arribava, els inversors van estar entretinguts amb les noves previsions de creixement que el BBVA va fer sobre l'economia espanyola. Segons aquesta entitat, no serà fins al 2014 que l'economia generi ocupació i, a més, dubta que l'executiu espanyol arribi a l'objectiu de dèficit pactat amb els seus socis de la Unió Europea (UE). Malgrat això, el BBVA va revisar a l'alça l'estimació de creixement per al conjunt de 2012 en millorar certes variables (com ara la fortalesa de les exportacions i l'avançament de les despeses per la pujada de l'IVA) que no s'havien tingut en compte en l'anterior previsió de l'entitat.
Tot i ser un panorama menys pessimista, els inversors no van tenir temps de pair el missatge quan el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va aparèixer a Alemanya i va assegurar que la crisi econòmica europea ja es fa sentir a la locomotora germana, en constatar una frenada en la seva expansió. Les paraules de Draghi i les previsions de Brussel·les sobre el creixement del PIB a l'Estat espanyol el proper exercici (un 0,5%, enfront de l'estimació del govern espanyol de l'1,5%) van tenyir de vermell la pràctica totalitat dels índexs internacionals –amb la pitjor part per a l'Íbex 35, que va baixar d'un 2,26% dimecres, enfront de l'1,96% del Dax alemany i el 1,58% del Footsie.
CAP CANVI.
Per la seva banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) no ha deixat passar l'ocasió de demanar als estats que es troben sota la pressió dels mercats (com ara l'espanyol) que demanin l'ajut financer per posar les coses al seu lloc.
Les empreses continuen mostrant els comptes dels nou primers mesos de l'any en què es comprova que la crisi està impactant en els beneficis. Però l'empresa protagonista de la setmana ha estat sens dubte Vueling. La seva matriu, International Airlines Group (IAG) (grup resultant de la fusió d'Iberia i British Airways) va llançar una OPA sobre Vueling, pagant 7 euros per títol, preu que suposa una prima del 28% respecte a l'última cotització de l'aerolínia de baix cost. Els inversors van respondre a la notícia amb compres i Vueling va volar d'un 25,23% fins als 6,85 euros en aixecar-se la suspensió de cotització dijous. Diner hi ha als mercats, però calen bones notícies perquè l'inversor faci el pas.