Borsa

Motxilla plena de nervis

Els mercats es preocupen pel comportament erràtic de les principals, amb previsions que empitjoren. L'Íbex 35 es desploma d'un 4,17% setmanal.

IAG llança una OPA sobre Vueling, tot oferint set euros per títol, i les accions de l'empresa volen d'un 25,23% quan es tornen a negociar, fins als 6,85 euros

El pano­rama torna a estar negre per als inver­sors. Durant les dar­re­res ses­si­ons s'ha produït un allau de mals augu­ris per a l'eco­no­mia que han ensor­rat l'ànim dels mer­cats i les ven­des han envaït el par­quet espa­nyol. Així, el selec­tiu índex Íbex 35 ha estat incapaç d'esqui­var el signe nega­tiu i en cinc ses­si­ons ha bai­xat d'un 4,17% fins als 7.636,60 punts. De nou, les pèrdues el 2012 es dis­pa­ren fins al 10,85%, i només en aquests set dies de nego­ci­ació de novem­bre l'índex ha arros­sega un des­cens del 2,63%. El ver­mell no és exclu­siu del mer­cat esta­tal, ja que també s'han tenyit d'aquest color els altres índex inter­na­ci­o­nals, però el selec­tiu espa­nyol és dels què més mal­pa­rats n'ha sor­tit la dar­rera set­mana. Però, què ha pas­sat per cap­gi­rar la tendència dels mer­cats i fer des­cen­dir l'índex més d'un 5%? Les cau­ses de la dava­llada són diver­ses i per si matei­xes pot­ser no hau­rien produït gaire mal, però en coin­ci­dir totes jun­tes han incre­men­tat els ner­vis dels inver­sors, que han pre­fe­rit fugir dels par­quets abans que car­re­gar amb una mot­xi­lla massa pesada.

En ence­tar-se la set­mana, l'atenció dels mer­cats inter­na­ci­o­nals se cen­trava en les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als als EUA i la incer­tesa que, guanyés qui guanyés, es gene­ra­ria en els par­quets. Fins dime­cres no es va saber que Barack Obama tor­nava a ser de nou el pre­si­dent per als qua­tre anys vinents, però, men­tre la notícia arri­bava, els inver­sors van estar entre­tin­guts amb les noves pre­vi­si­ons de crei­xe­ment que el BBVA va fer sobre l'eco­no­mia espa­nyola. Segons aquesta enti­tat, no serà fins al 2014 que l'eco­no­mia generi ocu­pació i, a més, dubta que l'exe­cu­tiu espa­nyol arribi a l'objec­tiu de dèficit pac­tat amb els seus socis de la Unió Euro­pea (UE). Mal­grat això, el BBVA va revi­sar a l'alça l'esti­mació de crei­xe­ment per al con­junt de 2012 en millo­rar cer­tes vari­a­bles (com ara la for­ta­lesa de les expor­ta­ci­ons i l'avançament de les des­pe­ses per la pujada de l'IVA) que no s'havien tin­gut en compte en l'ante­rior pre­visió de l'enti­tat.

Tot i ser un pano­rama menys pes­si­mista, els inver­sors no van tenir temps de pair el mis­satge quan el pre­si­dent del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), Mario Draghi, va aparèixer a Ale­ma­nya i va asse­gu­rar que la crisi econòmica euro­pea ja es fa sen­tir a la loco­mo­tora ger­mana, en cons­ta­tar una fre­nada en la seva expansió. Les parau­les de Draghi i les pre­vi­si­ons de Brus­sel·les sobre el crei­xe­ment del PIB a l'Estat espa­nyol el pro­per exer­cici (un 0,5%, enfront de l'esti­mació del govern espa­nyol de l'1,5%) van tenyir de ver­mell la pràctica tota­li­tat dels índexs inter­na­ci­o­nals –amb la pit­jor part per a l'Íbex 35, que va bai­xar d'un 2,26% dime­cres, enfront de l'1,96% del Dax ale­many i el 1,58% del Foot­sie.

CAP CANVI.

Els ner­vis dels inver­sors han frus­trat qual­se­vol intent de rebot en una set­mana en la que, de nou, el con­sell de govern del BCE ha deci­dit que els tipus d'interès en el 0,75% són en un nivell ade­quat per a l'eco­no­mia de la zona euro. L'enti­tat no va voler acla­rir si una futura rebaixa de tipus s'havia deba­tut a la reunió del con­sell, mal­grat asse­nya­lar que l'alen­ti­ment econòmic es man­tindrà també durant l'any 2013. D'altra banda, Draghi va con­tes­tar al pre­si­dent del govern espa­nyol, Mari­ano Rajoy, que fa uns dies va dema­nar que se li asse­gurés que, si dema­nava l'assistència finan­cera, la prima de risc espa­nyola bai­xa­ria fins als 200 punts bàsics –cal recor­dar que ara se situa al vol­tant dels 440 punts–. Draghi va afir­mar que no és capaç de garan­tir el desin­fla­ment d'aquest indi­ca­tiu, alhora que va tor­nar a insis­tir en el fet que és el govern espa­nyol qui ha de dema­nar el res­cat perquè el BCE entri en acció –l'exe­cu­tiu espa­nyol, men­tres­tant no es pro­nun­cia sobre aquest fet.

Per la seva banda, el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI) no ha dei­xat pas­sar l'ocasió de dema­nar als estats que es tro­ben sota la pressió dels mer­cats (com ara l'espa­nyol) que dema­nin l'ajut finan­cer per posar les coses al seu lloc.

Les empre­ses con­ti­nuen mos­trant els comp­tes dels nou pri­mers mesos de l'any en què es com­prova que la crisi està impac­tant en els bene­fi­cis. Però l'empresa pro­ta­go­nista de la set­mana ha estat sens dubte Vue­ling. La seva matriu, Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG) (grup resul­tant de la fusió d'Ibe­ria i Bri­tish Airways) va llançar una OPA sobre Vue­ling, pagant 7 euros per títol, preu que suposa una prima del 28% res­pecte a l'última cotit­zació de l'aerolínia de baix cost. Els inver­sors van res­pon­dre a la notícia amb com­pres i Vue­ling va volar d'un 25,23% fins als 6,85 euros en aixe­car-se la sus­pensió de cotit­zació dijous. Diner hi ha als mer­cats, però calen bones notícies perquè l'inver­sor faci el pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.