Gran angular

DE MEMÒRIA

Cacauets i raïm

Els viatges dels anys 1920 al Senegal, l'Àfrica Occidental Francesa, que van motivar els llibres de Carreras i de Maluquer, tenien una excusa: l'estada a la factoria CCS, fundada el 1898 per Felip Codina, un home sortit de Cervera. L'empresa tenia la seva base a la població de Tirvana i diverses sucursals a tot Senegàmbia, dirigides també per catalans

Al 1926, ja es podia dir “avui és sen­zillíssim tras­lla­dar-se al cen­tre d'Àfrica. No es neces­si­ten ni piragües ni camells per fer el viatge: magnífics transatlàntics i, àdhuc, l'aeroplà vos por­ten a Dakar. En tren arri­ba­reu a Kayes, on tro­ba­reu un altre tren que vos por­tarà a Bam­makó i Koui­likokó sobre el Níger. Allà, un vai­xell rela­ti­va­ment con­for­ta­ble nave­gant sobre el riu...” (R. Car­re­ras i Valls: Al marge del Sahara. Bar­ce­lona, Kora, 1926). Els euro­peus, després de segles d'estruc­tu­ració interna (expli­cats per Roberto Finzi), van ini­ciar, a finals del segle XV, una expansió transoceànica, que, al segle XIX, amb la nave­gació a vapor, esde­vingué emi­gració mas­siva. Vers les Amèriques, Austràlia i algu­nes regi­ons d'Àfrica. Fou la pri­mera glo­ba­lit­zació, ben dife­rent de la segona, l'actual.

Als anys 1920, diuen els obser­va­dors cata­lans (com Ricard Car­re­ras i Valls, o Joan Malu­quer i Vila­dot, a Records d'un viatge al Sene­gal: una fac­to­ria cata­lana. B., 1928), ja era molt fàcil moure's per tot arreu, en bona part, gràcies a l'avi­ació. Els cata­lans, com molts altres pobles euro­peus, abans, però, sobre­tot, als temps de la pri­mera glo­ba­lit­zació, van “fer les Amèriques” (vegeu L'Econòmic 20-10-2012) i van mar­xar, també, a Austràlia (vegeu L'Econòmic 16-6-2011). Cal par­lar, també, de l'experiència afri­cana.

Els viat­ges dels anys 1920 al Sene­gal, al cen­tre de l'AOF, l'Àfrica Occi­den­tal Fran­cesa, que van moti­var els lli­bres de Car­re­ras i de Malu­quer, tenien una excusa: l'estada a la fac­to­ria CCS, fun­dada el 1898 per Felip Codina, un home sor­tit de Cer­vera. L'empresa tenia la seva base a la població de Tir­vana i diver­ses sucur­sals a tot Senegàmbia, diri­gi­des totes elles, també, per cata­lans. La CCS es dedi­cava, fona­men­tal­ment, al con­reu, la collita, l'emma­gat­ze­ma­ment i el trans­port dels caca­uets, una plan­tació introduïda a la regió -amb molt èxit, per cert- pels euro­peus. El Sene­gal és, al segle XXI, un dels majors pro­duc­tors mun­di­als de caca­uets (que són la base de la fabri­cació d'un perillós com­pe­ti­dor de l'oli d'oliva: l'oli de caca­uet). La fac­to­ria fun­dada per Felip Codina i diri­gida als anys vint per Ramon Boldú expor­tava tota la seva pro­ducció a França.

La història de la presència cata­lana a les vinyes i la pro­ducció de raïm d'Algèria és molt dife­rent. Ens tro­bem davant d'una emi­gració mas­siva, ori­gi­nada, curi­o­sa­ment, a les àrees més perifèriques dels ter­ri­to­ris on es par­len les dife­rents vari­ants de la llen­gua cata­lana. Una emi­gració de ros­se­llo­ne­sos, menor­quins i ala­can­tins, que s'ini­cia quan, a par­tir de 1830, Algèria esdevé fran­cesa. L'objec­tiu ini­cial de molts d'aquests emi­grants fou el con­reu de vinyes i la pro­ducció de raïm, per bé que, aviat, esde­vin­gue­ren for­ners, pas­tis­sers, etcètera. També, les dones que feien de dida a les cases de l'elit colo­nial fran­cesa, i, pel que fa als ros­se­llo­ne­sos, els homes que eren fun­ci­o­na­ris o mili­tars.

NETEJA ÈTNICA.

El 1962, amb una sor­pre­nent rapi­desa, la immensa majo­ria dels des­cen­dents dels emi­grants cata­lans (i fran­ce­sos) a Algèria van haver de mar­xar. La inde­pendència alge­ri­ana va dur a una gran i dramàtica ope­ració de neteja ètnica. No era ni la pri­mera, ni, malau­ra­da­ment, l'última. Els que mar­xa­ven van ésser obli­gats a dei­xar ter­res, petits nego­cis, cases i tallers. Retor­nats a França, o a Ala­cant, per exem­ple, han nodrit les files dels votants de la dreta dura.

Esque­ma­tit­zant, es podria dir que el caca­uet va gene­rar una lite­ra­tura de viat­ges nou­cen­tista amb fites tan nota­bles com el Cace­res de Nico­lau M. Rubió i Tudurí. Les vinyes alge­ri­a­nes, en canvi, han aca­bat essent amar­gues.

Al segle XXI, no són els euro­peus –i els cata­lans- els que emi­gren a Sene­gal o a Algèria, sinó que són els sene­ga­le­sos i els nord-afri­cans els que emi­gren a Europa, i a Cata­lu­nya. Molts han par­ti­ci­pat acti­va­ment en les grans mani­fes­ta­ci­ons cata­la­nis­tes dels dar­rers anys.

A la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona ha penjat a la xarxa d'internet un treball molt interessant en llengua francesa titulat: Les migrations des Catalans en Sénégambie durant le XIXème et le XXème siècles: la présence catalane au Sénégal (2004). El seu autor, Papa Sow, ressegueix, positivament sorprès, les traces dels llibres, els poemaris i els reportatges cinegètics de Carreras, de Maluquer i, també, de Joan Botey, Raimon Duran-Reynals, i dels germans Nicolau i Ferran Rubió i Tudurí. L'excursionisme català a les sabanes africanes va generar uns tipus extraordinaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.