Gran angular

Els graduats ben formats, la universitat i la innovació

Una de les coses que em sorprèn o, potser millor, m'empipa, és veure com hi ha poques empreses autòctones que es dediquin a estudiar i comercialitzar amb èxit aliments funcionals o complements alimentosos que aprofitin les propietats d'aquestes substàncies. La gran majoria d'empreses catalanes que s'hi dediquen només són distribuïdores de les marques consolidades d'altres països

Un fet que m'amoïna és la difi­cul­tat que tenen els estu­di­ants uni­ver­si­ta­ris quan es gra­duen per incor­po­rar-se al món del tre­ball en temes rela­ci­o­nats amb el que han après durant la car­rera. Ben pre­pa­rats, hi poden apor­tar molt, a la soci­e­tat, però les difi­cul­tats per tro­bar feina els pro­vo­quen frus­tració alhora que el país perd capi­tal humà i pos­si­bi­li­tats de progrés.

Em refe­riré, perquè el conec bé, al meu àmbit docent. Impar­teixo a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona Bioquímica de la Nutrició en el grau de Bioquímica, tot i que també poden triar aquesta assig­na­tura els estu­di­ants de Bio­lo­gia. És una dis­ci­plina en evo­lució contínua, i a classe intento comen­tar algu­nes nove­tats del camp i incor­po­rar, quan se m'ofe­reix l'ocasió, comen­ta­ris sobre pos­si­bi­li­tats de negoci inno­va­dor que s'obren mit­jançant l'estudi i apli­cació ade­quats de les pro­pi­e­tats de les substàncies que es poden extreure dels vege­tals supe­ri­ors, les algues, els fongs i els bac­te­ris.

Una de les coses que em sorprèn o, pot­ser millor, m'empipa, és veure com hi ha poques empre­ses autòcto­nes que es dedi­quin a estu­diar i comer­ci­a­lit­zar amb èxit ali­ments fun­ci­o­nals o com­ple­ments ali­men­to­sos que apro­fi­tin les pro­pi­e­tats d'aques­tes substàncies. La gran majo­ria d'empre­ses cata­la­nes que s'hi dedi­quen només són dis­tribuïdores de les mar­ques con­so­li­da­des d'altres països.

És cert que les prin­ci­pals far­macèuti­ques cata­la­nes són en el negoci. Per exem­ple, el Grup Uri­ach és al mer­cat de pro­duc­tes natu­rals des de fa gai­rebé 35 anys. En el sec­tor ali­men­tari també tenim algu­nes empre­ses, com ara Bicen­tury del Grup Agro­li­men, que enri­quei­xen ali­ments per dotar-los de pro­pi­e­tats salu­da­bles. En els últims anys també s'han creat peti­tes empre­ses que estan fent una bona feina, però encara és insu­fi­ci­ent.

Podria par­lar d'empre­ses cata­la­nes bio­tec­nològiques que tenen a veure amb ali­men­tació i salut, però l'objec­tiu d'aquest arti­cle no és fer un tre­ball exhaus­tiu sobre la seva presència en el mer­cat de les mar­ques cata­la­nes, ja que tot aquell que hi esti­gui interes­sat les pot tro­bar fàcil­ment a través de Bio­cat.

Mal­grat aques­tes empre­ses, el que és abso­lu­ta­ment cert és que quan entrem a la farmàcia, la para­farmàcia o el super­mer­cat, veiem que la majo­ria de les mar­ques de com­ple­ments salu­da­bles o ali­ments fun­ci­o­nals no són d'aquí. És una llàstima que tenint una tra­dició incon­tes­ta­ble en la indústria far­macèutica i en la de l'ali­men­tació tin­guem aquest dèficit de capa­ci­tat empre­ne­dora en l'àmbit en què con­flu­ei­xen nutrició i salut. Tam­poc no són autòctons molts pro­duc­tes que incor­po­ren poc valor afe­git com els sucs ecològics de frui­tes, per citar-ne uns d'àmplia difusió tot i que, en aquest cas, n'hi ha més presència.

Jo tinc per cos­tum, per ava­luar els estu­di­ants, dema­nar-los, entre altres coses, un tre­ball d'entre una sèrie de temes selec­ci­o­nats que, en part, vaig vari­ant cada curs. Alguns, de manera directa o indi­recta, tenen a veure amb pro­duc­tes natu­rals rela­ti­va­ment nous. Tinc anys d'experiència i he com­pro­vat que la gran majo­ria dels tre­balls són bri­llants i pre­sen­ten de manera molt actu­a­lit­zada la recerca en el camp objecte del tre­ball i, en alguns casos, s'observa la pos­si­bi­li­tat de negoci amb rela­ti­va­ment poca inversió. Sovint dedu­eixo que l'apro­fi­ta­ment intel·ligent de resi­dus dels pro­ces­sos de pro­ducció d'alguns pro­duc­tes poden pro­por­ci­o­nar un gran valor afe­git. Estic pen­sant, per exem­ple, en el bagàs de poma o d'altres fruits, o en la brisa del raïm.

L'encàrrec als joves gra­du­ats de tre­balls bibli­ogràfics sobre les pro­pi­e­tats de substàncies con­tin­gu­des en fruits, her­bes, etc., i les apli­ca­ci­ons d'aques­tes substàncies tin­dria un cost rela­ti­va­ment baix per a les empre­ses i per­me­tria als gra­du­ats un con­tacte empre­sa­rial enri­qui­dor alhora que se cer­ti­fi­ca­rien a ells matei­xos la seva vàlua. A més, estic ben segur que alguns empre­sa­ris s'ado­na­rien de noves pos­si­bi­li­tats de negoci i se sor­pren­drien de veure la capa­ci­tat d'aquests joves valors. Avui, molts gra­du­ats de Bioquímica, i cito aquests perquè els conec bé, però això és vàlid per a altres gra­du­ats, amb molt poca for­mació afe­gida, que esta­rien en con­di­ci­ons de desen­vo­lu­par idees de negoci que podrien donar bons resul­tats. El que no poden és dis­po­sar de recur­sos, labo­ra­to­ris i plan­tes de pro­ducció, ni tenen la capa­ci­tat d'intro­duir-se en el mer­cat.

Com sem­pre, penso que si les uni­ver­si­tats i les empre­ses par­les­sin una mica més, si el con­tacte entre nosal­tres fos més estret, Cata­lu­nya supera­ria abans la crisi econòmica i, encara més impor­tant, enca­raríem un futur ple­na­ment immer­gits en la soci­e­tat del conei­xe­ment incor­po­rant una nova gene­ració ben pre­pa­rada que, altra­ment, per­drem de manera gai­rebé irre­ver­si­ble.

El grau de Bioquímica

El grau de Bioquímica és una carrera polivalent que estudia la química de la vida i les lleis que governen la vida. La recerca bioquímica, entre altres coses, té a veure amb la comprensió de les malalties i la cerca de maneres de resoldre-les i prevenir-les tant a través de fàrmacs com de productes naturals i d'alimentació adequada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.