Opinió

Cal transformar el sector públic

No hi ha cap dubte que molts dels pro­ble­mes econòmics que tenim actu­al­ment (reta­lla­des, apu­ja­des d'impos­tos...) vénen con­di­ci­o­nats pel dèficit fis­cal i per les man­can­ces en des­pesa pública i infra­es­truc­tu­res. És evi­dent que el fet de no tenir un estat que hi jugui a favor ho fa tot molt més difícil i fa que per­dem pos­si­bi­li­tats de millora de la com­pe­ti­ti­vi­tat i de crei­xe­ment. Però hi ha altres frens que no vénen moti­vats per fac­tors externs, sinó que són con­seqüència de les nos­tres polítiques. Em refe­reixo a la gestió pública cata­lana, ja que sem­bla que hi ha molts aspec­tes en els quals cal un cop de timó i els nivells d'auto­no­mia actual per­me­ten actuar sense depen­dre total­ment de l'Estat o de la Unió Euro­pea. En pri­mer lloc, cal una orga­nit­zació ter­ri­to­rial més efi­ci­ent. Entre el govern de la Gene­ra­li­tat i els ajun­ta­ments hi ha tot un seguit d'admi­nis­tra­ci­ons (dipu­ta­ci­ons, con­sells comar­cals, cen­te­nars d'empre­ses públi­ques...) que dupli­quen o tri­pli­quen deter­mi­na­des acti­vi­tats. Les res­tric­ci­ons pres­su­postàries hau­rien de ser un acce­le­ra­dor de la sim­pli­fi­cació de l'orga­nit­zació ter­ri­to­rial. Per altra banda, a Cata­lu­nya hi ha 947 muni­ci­pis, molts dels quals no superen els 300 habi­tants. Sem­bla un excés de muni­ci­pis si ho com­pa­rem amb d'altres països com el Regne Unit, que en tenen qua­tre-cents, o Suècia que en tenen menys de tres-cents.

En segon lloc, la gestió pública cata­lana no ha acon­se­guit implan­tar les millors pràcti­ques d'altres països, com els anglo­sa­xons, per exem­ple, i, en canvi, ha reproduït els matei­xos defec­tes del model burocràtic de l'Estat espa­nyol. Això explica que sigui més impor­tant el prin­cipi de lega­li­tat que l'ori­en­tació a l'eficiència i als resul­tats. Aquesta forma de fer fa que els ciu­ta­dans, els empre­ne­dors i les empre­ses vegin sovint l'admi­nis­tració pública com una font de pro­ble­mes burocràtics quan hau­ria de ser un motor per al desen­vo­lu­pa­ment. Els països amb millors pràcti­ques en l'admi­nis­tració pública dis­po­sen de regu­la­ci­ons que fan que el reclu­ta­ment de per­so­nal es faci per mèrits i la retri­bució es basi més en els resul­tats. En aquests països el ser­vi­dor públic es veu més com un coach que ajuda el sec­tor pri­vat que com una font de tràmits i de retards en els pro­ces­sos. També dóna bons resul­tats la col·labo­ració publi­co­pri­vada.

Un altre aspecte té a veure amb la trans­parència de la gestió pública. Tot i que hi ha excep­ci­ons, hi ha molta feina a fer per a millo­rar la qua­li­tat a l'hora de retre comp­tes i la trans­parència de la gestió, la con­trac­tació i l'exe­cució dels con­trac­tes.

En resum, cal posar-se les piles i millo­rar l'orga­nit­zació, els resul­tats i la trans­parència de la gestió pública. Aques­tes pro­pos­tes van en la línia del dar­rer informe que el CAREC ha pre­sen­tat al govern de la Gene­ra­li­tat i que inclou objec­tius estratègics en molts àmbits per a la Cata­lu­nya del futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.