Empreses

Porta Ferré suca el mercat amb oli d'arbres mil·lenaris

Té 150 arbres monumentals al Montsià, que aquesta campanya han produït uns 500 litres d'oli que comercialitza als mercats de proximitat

La soci­e­tat agrària Porta Ferré de la Galera tre­ba­lla en petita escala, busca dife­ren­ciar-se amb olis de vari­e­tats autòcto­nes de les Ter­res de l'Ebre i d'oli­ve­res mil·lenàries. “Donem molta importància a la matèria pri­mera, que és un ele­ment impres­cin­di­ble per ela­bo­rar un bon oli”, explica el gerent de Porta Ferré, Lluís Porta. L'empresa només comer­ci­a­litza oli de pro­ducció pròpia, amb les mar­ques Molí de la Creu i El Vilar, amb l'objec­tiu de garan­tir la qua­li­tat del pro­ducte des del con­reu de les oli­ve­res fins que s'extreu l'oli, s'envasa i arriba al con­su­mi­dor.

Tot i que la soci­e­tat agrària es va cons­ti­tuir el 2002, l'empresa fami­liar es dedica al con­reu de la terra des del 1884. “El 2002 vam can­viar el molí tra­di­ci­o­nal per un sis­tema modern que ens va per­me­tre millo­rar les con­di­ci­ons de tre­ball, vam reduir l'esforç físic per cen­trar-nos en la qua­li­tat del pro­ducte final”, asse­nyala Porta. Mor­ruda, farga, sevi­llenca i mar­fil són les vari­e­tats d'oliva que trans­forma en oli Porta Ferré, amb un volum d'entre 500 i 1.000 litres de cada vari­e­tat anu­al­ment. “Cada pala­dar tria un tipus d'oli dife­rent”, sosté Porta. Però pel que real­ment s'ha fet cone­guda aquesta soci­e­tat agrària és per apos­tar per la pro­ducció de les oli­ve­res mil·lenàries. Des del 2006 comer­ci­a­litza l'oli de les oli­ve­res monu­men­tals de la finca de l'Arion, a Ull­de­cona. Va ser el pri­mer pro­duc­tor català a cer­ti­fi­car la pro­ducció de les oli­ve­res mil·lenàries, que majo­ritària­ment són de la vari­e­tat farga. “Vam bus­car una audi­to­ria inde­pen­dent que avala el que nosal­tres fem com a pro­duc­tors”, comenta el gerent de la soci­e­tat agrària. Actu­al­ment són vuit els ela­bo­ra­dors que apos­ten per la pro­ducció dels arbres monu­men­tals.

Aquesta cam­pa­nya Porta Ferré ha produït 500 litres d'oli de les oli­ve­res mil·lenàries, que es ven en ampo­lles de mig litre a un preu de 15 euros. “La pro­ducció és molt limi­tada, però s'ha de reconèixer que prové d'unes oli­ve­res molt espe­ci­als”, diu Porta, que a la seua finca del Montsià té uns 150 arbres monu­men­tals. No vol pole­mit­zar sobre l'edat d'aquests arbres, després que un estudi del Cen­tre de Recerca Ecològica i Apli­ca­ci­ons Fores­tals hagi des­men­tit que siguin mil·lena­ris. “És la pri­mera vegada que es fa un estudi d'aques­tes carac­terísti­ques en oli­ve­res, s'haurà de con­tras­tar amb altres tre­balls. De tota manera és un patri­moni sin­gu­lar que tenim i que hem de pre­ser­var tant si les oli­ve­res tenen 1.000 anys com 700”, con­clou Porta.

La crisi també afecta les ven­des dels olis de qua­li­tat. En aquest cas, però, la bai­xada de la demanda ha coin­ci­dit amb tem­po­ra­des de menor pro­ducció per la sequera, de manera que Porta Ferré con­ti­nua venent tot l'oli que ela­bora. “Entre el juliol i l'agost esgo­tem la pro­ducció”, diu Porta.

Un dels prin­ci­pals rep­tes de la soci­e­tat agrària de la Galera és acon­se­guir un volum de pro­ducció cons­tant per acce­dir a nous mer­cats. “Hem inver­tit en el molí per millo­rar el procés d'ela­bo­ració, però també en la ins­tal·lació de rec de suport per obte­nir una pro­ducció cons­tant”, explica el gerent de Porta Ferré.

Els olis de Porta Ferré es venen al mer­cat de pro­xi­mi­tat, a les matei­xes ins­tal·laci­ons del molí i en boti­gues espe­ci­a­lit­za­des de l'àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona. Sovint el con­su­mi­dor vol visi­tar el lloc on s'ela­bora l'oli o les oli­ve­res mil·lenàries de la finca de l'Arion. Tot i que pun­tu­al­ment ha expor­tat algun dels seus olis, el mer­cat pròxim absor­beix la seua pro­ducció.

El molí de Porta Ferré és l'únic del Baix Ebre i el Montsià que ela­bora i envasa oli ecològic d'altres pro­duc­tors (que se'l comer­ci­a­lit­zen direc­ta­ment) i en un futur es plan­teja pro­duir oli­ves ecològiques.

Porta Ferré és una empresa familiar agrària, dedicada al conreu d'oliveres i cítrics. Té un molí on elabora i envasa la producció pròpia, que ven amb les marques El Vilar i Molí de la Creu.

Propietats medicinals

Una de les varietats d'oli que produeix la societat agrària Porta Ferré és la marfil, també autòctona però poc coneguda. “Fa trenta anys vam plantar oliveres d'aquesta varietat, que és de color blanc i tardana”, assenyala Porta. Tradicionalment, l'oli de la varietat marfil se l'ha considerat medicinal i amb propietats per guarir ferides. Té un alt contingut en polifenols, que tenen efecte bactericida. Porta Ferré ofereix el seu oli a l'IRTA, que n'estudia les propietats medicinals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Porta Ferré només comercialitza oli de collita pròpia

Publicat a