Empreses

Les vinyes amb telèfon incorporat

Del camp al celler, Domenio Vitis és una aplicació pionera de control de la producció

La fusió de cooperatives és la nova eina per millorar les rendes del pagès

Des d'una tau­leta o un telèfon d'última gene­ració es pot deci­dir quin és el punt òptim de madu­ració del raïm, el trac­ta­ment fito­sa­ni­tari que en cada moment reque­rei­xen els ceps d'una finca con­creta o quan s'entra la verema al celler. Ho per­met una apli­cació pio­nera, la Dome­nio Vitis, desen­vo­lu­pada per Cellers Domenys i la també coo­pe­ra­tiva cata­lana Click.

Tot ela­bo­ra­dor sap que el futur d'un bon vi comença a les vinyes. Les 2.200 hectàrees de ceps dels socis de Cellers Domenys estan escam­pa­des per qua­tre deno­mi­na­ci­ons d'ori­gen i nom­bro­ses par­cel·les. “Vam deci­dir crear una pla­ta­forma glo­bal que ens per­metés un millor con­trol sobre el pro­ducte final”, explica Lluís Roig, el direc­tor de la coo­pe­ra­tiva. Després de dos anys de desen­vo­lu­pa­ment, la uti­li­tat de la Dome­nio Vitio s'ha demos­trat tant al celler com al camp.

Els ha pos­si­bi­li­tat inven­ta­riar totes les vinyes: vari­e­tats, edats, loca­lit­zació, superfície. L'apli­cació està pen­jada a un ser­vi­dor i quan el tècnic en viti­cul­tura arriba a la finca s'hi con­necta mit­jançant el GPS. Tau­leta en mà, anota tota la infor­mació sobre l'estat del raïm i el cep, l'evo­lució vege­ta­tiva, si li calen o no trac­ta­ments addi­ci­o­nals, el millor moment per podar, etcètera. Pen­jada al núvol de la xarxa, des del celler poden veure i com­par­tir la infor­mació, pla­ni­fi­car i conèixer per enda­vant com anirà la collita. “Opti­mit­zem l'entrada del raïm al celler, evi­tant les pun­tes de satu­ració a tota la cadena de prem­sat, fred i dipòsits. Amés, collim el raïm en con­di­ci­ons òpti­mes de madu­ració”, explica el direc­tor tècnic de Cellers Domenys, Ciríac Carbó.

L'apli­cació es va estre­nar la pas­sada verema, amb resul­tats “òptims”. Ara, l'estan per­fec­ci­o­nant perquè aviat sigui també a l'abast de tots els socis. “El segui­ment com­par­tit del qua­dern de camp és fona­men­tal. Els pro­duc­tors podran fer-nos con­sul­tes, inter­can­viar opi­ni­ons des de la mateixa vinya, amb tota la infor­mació dis­po­ni­ble a l'abast dels tècnics i dels page­sos alhora.”

L'objec­tiu final d'aquesta apli­cació pio­nera és “tan­car el cer­cle a través d'una eina glo­bal que interac­ci­ona amb el pagès, per poder ofe­rir vins de la màxima qua­li­tat”, remarca Lluís Roig. La Dome­nio Vitis ha acon­se­guir el premi a la Inno­vació Tec­nològica Agro­a­li­mentària 2012, que con­ce­deix la Con­se­lle­ria d'Agri­cul­tura. I ha des­per­tat força interès entre algu­nes deno­mi­na­ci­ons d'ori­gen i cellers pri­vats. “N'estem molt satis­fets. És una eina versàtil i seria ideal que la resta del sec­tor la pogués uti­lit­zar.” Domenys i Click estu­dien la pos­si­bi­li­tat de comer­ci­a­lit­zar-la.

La inno­vació des­ti­nada a la millora de la com­pe­ti­ti­vi­tat ha estat una cons­tant a la coo­pe­ra­tiva de Sant Jaume dels Domenys, que s'acosta al cen­te­nari ence­tant el camí de la moder­nit­zació de l'estruc­tura empre­sa­rial. El 2006, el celler va lide­rar el procés de fusió amb les coo­pe­ra­ti­ves de la Bis­bal i Banye­res del Penedès. “El mer­cat és glo­bal i molt exi­gent en nor­ma­ti­ves, ser­veis, qua­li­tat i preu. Ens calia una nova estruc­tura per asso­lir aquests objec­tius”, argu­menta Lluís Roig. L'any pas­sat, el procés va con­ti­nuar amb la fusió amb les coo­pe­ra­ti­ves de Blan­ca­fort i Roca­fort de Que­ralt (Conca de Bar­berà), donant com a resul­tat el nai­xe­ment de Cellers Domenys. Sumant la pro­ducció dels ara 400 socis, han pas­sat dels 12 mili­ons de qui­los de raïm als 18 mili­ons. La reor­ga­nit­zació del negoci els ha permès inver­si­ons com l'ober­tura de l'agro­bo­tiga a Sant Jaume. També la posada en marxa enguany de l'ade­quació del celler moder­nista de Roca­fort de Que­ralt, on han con­cen­trat l'ela­bo­ració de cava i aviat s'obrirà a l'eno­tu­risme.

La fusió també els ha permès diver­si­fi­car l'oferta de pro­ducte: ara ela­bo­ren i comer­ci­a­lit­zen vins i caves empa­rats en les deno­mi­na­ci­ons Penedès, Cava, Cata­lu­nya i Conca de Bar­berà, a banda de comer­ci­a­lit­zar oli amb DO Siu­rana. Els seus vins i caves se situen en la franja mit­jana de preu, d'on de moment no pen­sen moure's. De fet, embo­te­llen tan sols el 5% de la pro­ducció. La resta el venen a l'engròs, prin­ci­pal­ment al mer­cat català i espa­nyol (90% de la pro­ducció). “El procés d'embo­te­llat l'hem ini­ciat recent­ment i volem anar a poc a poc. I abans de pen­sar a expor­tar, cal que ens con­so­li­dem en vins embo­te­llats al mer­cat esta­tal.”

Cellers Domenys con­ti­nuarà per­se­guint asso­lir més dimensió. A través d'un con­veni, els socis de la coo­pe­ra­tiva de Cala­fell li por­ten mig milió de qui­los. “La ren­di­bi­li­tat de les explo­ta­ci­ons no s'ajusta a la pro­ducció. S'han de pren­dre deci­si­ons. Com fa cent anys amb el nai­xe­ment de les coo­pe­ra­ti­ves, ara la fusió i la inter­co­o­pe­ració tenen sol objec­tiu: millo­rar les ren­des del pagès.”

Com a resultat de la fusió de les cinc cooperatives, Cellers Domenys està reorganitzant les marques de vi i cava, que elabora sota l'empara de quatre DO. Comercialitza Gorgs del Glaç, Blancafort i enguany ha tret un cava rosat de trepat, Les Tres Naus.
Facturació
9,5 M€
socis
400
Hectàrees vinya
2.200

Pla pilot d'autocontrol per a les seccions de crèdit

Cellers Domenys és la quarta entitat catalana de crèdit agrícola en volum de dipòsits, 28 milions. La gestió de la cooperativa de l'Aldea i la reestructuració bancària general han dirigit totes les mirades cap a les 108 cooperatives amb seccions de crèdit de les cooperatives. “És curiós, estem qüestionats per un cas puntual. Però no vam entrar en els productes bancaris i aquest 2013 estem resistint millor del que se suposava”, assegura Lluís Roig, també president de l'Associació de Seccions de Crèdit.

La relació de confiança amb els socis és “bàsica”. La secció dels Domenys té “morositat zero, comparada amb el 8% o 10% de la banca”. En un panorama d'increment de costos de producció, continuen finançant inversions necessàries per als socis, com les dels plans de millora. “La desaparició de les seccions de crèdit agrícoles és impossible. Després de l'immobiliari, el sector agrícola és el segon més penalitzat en concessió de préstecs. Mentre, li cal invertir constantment per modernitzar-se.” I hi afegeix: “La bancarització significaria la destrucció de les empreses agrícoles.” Ara bé, perquè no es repeteixin casos com el de l'Aldea, i mentre s'estudia amb el govern un nou reglament, l'associació implanta una plataforma informàtica d'autocontrol periòdic de les entitats. “És una eina de gestió per complir la normativa quant a les declaracions periòdiques.” Domenys, Coperal i Arrosaires del Delta ja l'han posat en marxa com a experiència pilot. Enguany, s'hi sumaran una trentena de seccions més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les vinyes amb telèfon incorporat

Publicat a