Gran angular

món

Els referèndums del Regne Unit i Escòcia i la UE

Fins ara sabíem que la vida euro­pea del 2013 tro­barà dues fites impor­tants al marge de les ten­si­ons que s'ani­ran pro­duint durant l'any entorn dels pro­ble­mes quo­ti­di­ans sobre l'euro, el deute extern i la soli­da­ri­tat fis­cal intra­eu­ro­pea: l'ingrés de Croàcia a la UE el pro­per 1 de juliol (vegeu el meu arti­cle en L'Eco­no­mic de 18 de juny del 2011) i les elec­ci­ons ale­ma­nyes de la tar­dor que han de con­fir­mar Angela Merkel al cap­da­vant de la Can­ce­lle­ria. En aquest sen­tit de pre­vi­si­bi­li­tat tots sabem que el 2014 es viu­ran les elec­ci­ons al Par­la­ment Euro­peu i que Escòcia farà un referèndum sobre la seva per­manència a la Gran Bre­ta­nya i, per tant, la seva con­tinuïtat com a mem­bre de la UE sobre la base de l'acord sig­nat pel pri­mer minis­tre britànic, David Came­ron, i el pri­mer minis­tre escocès, Alex Sal­mond, el 15 d'octu­bre del 2012.

El que no està tan clar és si el Regne Unit arri­barà a fer també, durant el 2014, un referèndum sobre la seva per­manència a la Unió Euro­pea o si a Cata­lu­nya se cele­brarà algun tipus de con­sulta sobre l'estat propi d'acord amb el que es va deci­dir al pacte Con­vergència Democràtica de Cata­lu­nya-Unió Democràtica de Cata­lu­nya i Esquerra Repu­bli­cana de Cata­lu­nya, el 19 de desem­bre, per fer pos­si­ble la inves­ti­dura d'Artur Mas com a reno­vat pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya.

El tema del referèndum té per nosal­tres una gran importància per la incer­tesa que està cre­ant en els cer­cles empre­sa­ri­als i en els inver­sors inter­na­ci­o­nals, cosa que queda palesa per la gran dis­cussió que s'ha des­fer­mat res­pecte a si una Cata­lu­nya inde­pen­dent podria ser ver­da­de­ra­ment inde­pen­dent en l'entorn de la glo­ba­lit­zació en què vivim i quins suports podria acon­se­guir per no haver de nego­ciar la seva read­missió a la UE si se separés de la resta d'Espa­nya.

Nosal­tres som molt donats a mirar-nos el melic i per això el referèndum sobre una Cata­lu­nya-estat propi-dins d'Europa o sobre el que supo­sa­ria una futura inde­pendència de Cata­lu­nya amb la seva cor­res­po­nent con­trovèrsia ens interessa i ens divi­deix, però per l'Europa actual de 500 mili­ons d'habi­tants i 27 (aviat 28) estats mem­bres, el tema dels referèndums de dos ter­ri­to­ris rela­ti­va­ment petits (Escòcia, 79.000 quilòmetres qua­drats i 5,5 mili­ons d'habi­tants, i Cata­lu­nya, 32.000 quilòmetres qua­drats i 7,5 mili­ons d'habi­tants) té un interès molt rela­tiu, interès molt rela­tiu sem­blant al que la UE ha mos­trat res­pecte a fer avançar la inde­pendència de Kosovo (11.000 quilòmetres qua­drats i 1,8 mili­ons d'habi­tants) d'ençà que aquell ter­ri­tori va decla­rar la seva inde­pendència res­pecte a Sèrbia, una inde­pendència que va embar­ran­car al Con­sell de Segu­re­tat de les Naci­ons Uni­des després que el Tri­bu­nal Inter­na­ci­o­nal de Justícia es desen­tengués del tema en no con­si­de­rar-se com­pe­tent sobre aquesta matèria.

RELACIÓ AMB EUROPA.

El que sí l'interessa i molt a l'Europa actual és el procés que alguns dipu­tats con­ser­va­dors britànics van ini­ciar a mit­jan setem­bre del 2012 sobre el futur de la relació del Regne Unit amb la Unió Euro­pea i si, com deia el pri­mer minis­tre David Came­ron res­pecte a la ini­ci­a­tiva Fresh Start Pro­ject, Lon­dres podria con­vo­car un referèndum sobre la per­manència del Regne Unit a la Unió Euro­pea en els pro­pers anys.

El tema de la “inco­mo­di­tat” del Regne Unit amb la seva per­ti­nença a Europa no és nou. Com tot estat euro­peu que vul­gui entrar a la Inte­gració Euro­pea, el Regne Unit va haver d'adop­tar la tota­li­tat de la regla­men­tació euro­pea que estava en vigor a començament dels anys setanta del segle pas­sat. Això va ser així però la Comu­ni­tat no s'ha sen­tit mai còmoda amb la presència dels britànics al seu inte­rior per la quan­ti­tat de pro­ble­mes que ha creat.

Des del començament el Regne Unit s'ha quei­xat de l'exces­siva soli­da­ri­tat supor­tada res­pecte als països euro­peus menys desen­vo­lu­pats, afir­mació, per altra banda, que troba una gran actu­a­li­tat dins l'Europa en crisi de reta­lla­des de l'estat del benes­tar en la qual ter­ri­to­ris o estats rela­ti­va­ment rics no volen haver de finançar soli­da­ri­tat en favor de ter­ri­to­ris rela­ti­va­ment pobres. Aquesta queixa va ser­vir perquè Europa creés la seva Política Regi­o­nal per esti­mu­lar el crei­xe­ment de les regi­ons pobres o en declivi indus­trial i perquè després s'establís el con­tro­ver­tit “xec britànic”.

Els britànics no han entrat a la zona euro ni a l'espai Schen­gen i junt amb la República Txeca es van negar a sig­nar el Trac­tat d'Esta­bi­li­tat, Coor­di­nació i Gover­nança el 2 de març del 2012.

Mal­grat tot això el Regne Unit és molt impor­tant per a la UE per l'enver­ga­dura de la City com a cen­tre finan­cer glo­bal i perquè –junt amb França- dis­posa de l'únic exèrcit amb capa­ci­tat per donar la cara si es pre­sen­ten pro­ble­mes mun­di­als.

Per això les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees i el mateix govern britànic no sem­blen exces­si­va­ment pre­o­cu­pats pel resul­tat que pogués tenir un referèndum a Escòcia al 2014 res­pecte a sor­tir de la Gran Bre­ta­nya -per la petita dimensió econòmica d'Escòcia, irre­lle­vant en ter­mes euro­peus, ja que a la fi no és més que una de les 271 regi­ons exis­tents a Europa-, però Europa sí que es pre­o­cu­pa­ria pel resul­tat d'un sem­pre incert referèndum britànic si un dia el Par­la­ment de West­mins­ter aprovés fer-ho.

De moment això sem­bla impro­ba­ble, però, de nou, els anti­eu­ro­peis­tes britànics estan fent una gran cam­pa­nya en con­tra de la UE. Afor­tu­na­da­ment el sec­tor empre­sa­rial britànic, la banca i les empre­ses, saben que fora de la UE el futur és pro­blemàtic i no volen que es pugui afron­tar l'aven­tura d'un sem­pre incert referèndum enmig d'un debat basat en popu­lis­mes i apri­o­ris­mes i no en una anàlisi rea­lista de la situ­ació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.