Gran angular

DE MEMÒRIA

Els hotels d'abans del turisme

Possiblement, el primer hotel construït a Catalunya com a tal fou l'hotel Internacional, que fou l'oficial de l'Exposició Universal de 1888. El projecte era de Lluís Domènech i Montaner -l'arquitecte del Palau de la Música Catalana- i estava programat per a ésser desconstruït després de l'Exposició. Més tard, Domènech projectaria dos hotels més. Segueixen essent dues joies arquitectòniques: l'hotel Espanya, situat al carrer Sant Pau de Barcelona, i el Gran Hotel de Palma de Mallorca

La història de la indústria turística cata­lana és una història, sor­pre­nent­ment, no escrita. A des­grat que el turisme és una de les prin­ci­pals indústries del país, i que alguns dels pri­mers hotels cata­lans són empre­ses més que cen­tenàries.

Les fon­des, els hos­tals, les pen­si­ons són ante­ri­ors al turisme. Són des­ti­nats a viat­gers, viat­jants, estu­di­ants, artis­tes, aven­tu­rers, fugi­tius, refu­gi­ats, que, per mol­tes raons, es des­pla­cen, i han de viure un temps lluny de casa seva. Els hotels, en canvi, estan pen­sats per gene­rar turis­tes, un públic dife­rent. Els pri­mers turis­tes, com els pri­mers auto­mo­bi­lis­tes, havien de dis­po­sar, forçosa­ment, d'uns diners. Els pro­duc­tes que com­pra­ven -l'estada en un hotel, el trans­port, la cura per­so­nal, etc- no eren produïts en cadena.

El pas de la fonda a l'hotel s'ha anat fent seguint camins molt diver­sos. Per exem­ple, l'hotel Jardí, obert al 1860, situat al Barri Gòtic de Bar­ce­lona, era una fonda amb un hort al 1640, ¡i, no ha dis­po­sat de la ins­tal·lació d'ascen­sor fins al 2002! L'hotel Ori­ent de la Ram­bla de la capi­tal cata­lana fou cons­truït el 1881, a par­tir del con­vent dels fran­cis­cans. L'hotel Duran de Figue­res té el seu ori­gen en una casa de men­jars oberta el 1855.

D'altra banda, sovint hi ha can­vis d'ubi­cació i de pro­pi­e­tat: l'hotel d'Angla­terra, inau­gu­rat el 1896 a la plaça de Cata­lu­nya de Bar­ce­lona, esde­vindrà, el 1919, hotel Majes­tic, al pas­seig de Gràcia. L'hotel Rigalt de Cam­pro­don, obert el 1914, pro­jec­tat per l'arqui­tecte Juli M. Fos­sas, és, avui, l'hotel Cam­pro­don.

Pos­si­ble­ment, el pri­mer hotel cons­truït a Cata­lu­nya com a tal va ser l'hotel Inter­na­ci­o­nal, que va ser l'ofi­cial de l'Expo­sició Uni­ver­sal de 1888. El pro­jecte era de Lluís Domènech i Mon­ta­ner -l'arqui­tecte del Palau de la Música Cata­lana- i estava pro­gra­mat per a ésser des­cons­truït després de l'Expo­sició. Més tard, Domènech pro­jec­ta­ria dos hotels més. Seguei­xen essent dues joies arqui­tectòniques: l'hotel Espa­nya, situat al car­rer Sant Pau de Bar­ce­lona, i el Gran Hotel de Palma de Mallorca.

El gran tom­bant, però, va ser el 1902, amb l'hotel Colon a la plaça de Cata­lu­nya de Bar­ce­lona, pro­jec­tat per Andreu Audet (el mateix del Casino de l'Arra­bas­sada), i hotel Subur de Sit­ges. Es defi­nien, així, tres models: els hotels pen­sats per al turisme urbà (com el Colon o l'Espa­nya), els hotels base d'excur­si­ons a la mun­ta­nya (com el Rigalt o el Gran Hotel) i els hotels que miren al mar (Subur).

La ini­ci­a­tiva empre­sa­rial, com suc­ce­eix en altres indústries, era cata­lana, i, també, foras­tera De vega­des, mixta. L'hotel de les Qua­tre Naci­ons, a la Ram­bla de Bar­ce­lona, un dels hotels urbans més antics (1880), tin­dria diver­sos amos ita­li­ans. Els que van posar en marxa el pri­mer hotel de Tossa de Mar eren ale­manys. Els empre­sa­ris del mític hotel For­men­tor de Mallorca eren argen­tins, admi­ra­dors d'Anglada Cama­rassa.

El cas de l'hotel Ritz és un xic dife­rent, car el model (i el nom, la marca) és suís, però el seu con­sell d'admi­nis­tració era for­mat per alguns dels grans noms de la bur­ge­sia indus­trial cata­lana. L'arqui­tecte del Ritz (Edu­ard Ferrés i Puig) seria autor de molts pro­jec­tes per a una gran indústria hote­lera belga (Mar­quet). De Cas­cais/Lis­boa a Niça, pas­sant per l'hotel Palace de Madrid. En canvi, un polític català ins­tal·lat a Madrid (Edu­ard Aunós) finançaria l'hotel Pal·las (1912) de Lleida.

La indústria hote­lera cata­lana, i balear, expe­ri­menta un impor­tant salt enda­vant als anys 1920-30. En aquell moment, ja hi ha una pro­posta molt rao­nada d'“orga­nit­zació turística de Cata­lu­nya” (1932). En els pri­mers anys del fran­quisme, en canvi, es viu un retrocés impor­tant, car la dic­ta­dura volia que el negoci el fes­sin els seus fidels acòlits (l'estudi de Sasha D. Pack ho explica, tot i que coneix poc la indústria turística cata­lana).

A par­tir de 1950-60, la represa. Un nou i dinàmic sec­tor indus­trial català es va con­so­li­dant, al marge (com tan­tes vega­des) de la política de Madrid. I, pen­dent, és clar, de la (re)cre­ació dels dife­rents tipus de mer­cats turístics.

Congressos de turisme

El I Congrés de Turisme de Catalunya (1919) i el II Congrés (1921), convocats per la Societat d'Atracció de Forasters (SAF), amb la participació destacada del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) i de l'Automòbil Club (RACC), van tenir el suport de la Mancomunitat de Catalunya, i del seu president, l'arquitecte i urbanista Josep Puig i Cadafalch. El III Congrés se celebrà molt més tard (al 1979), després de dues dictadures. A partir dels anys 1950, hi hauria una “invasió europea pacífica” de turistes (en part, amb vacances pagades) que ha estat estudiada per Sasha D. Pack.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.