Eines

La mediació: obligar o incentivar?

L'experiència italiana que va imposar per llei aquest procediment de resolució de conflictes ha obert un debat a Europa

La llei espanyola es va aprovar l'any passat mentre que la catalana data del 2009
Mediació obligada és un contrasentit però és bàsic per difondre aquesta cultura
L'oferim als clients perquè és un bon servei, però també és una opció més barata
No hi ha ni un país
on hagi funcionat la voluntarietat en la mediació

“La medi­ació és la bella dor­ment. Què podem fer per des­per­tar-la?”, es pre­gun­tava un dels ponents de les jor­na­des sobre aquest meca­nisme de reso­lució extra­ju­di­cial de con­flic­tes civils i mer­can­tils que s'han dut a terme a Bar­ce­lona el dijous 24 pas­sat orga­nit­za­des per la UB i la firma de pro­tecció jurídica DAS. El prec en veu alta està ple­na­ment jus­ti­fi­cat per la baixa incidència d'aquest pro­ce­di­ment a tota la Unió Euro­pea en un moment en què s'ha produït una apro­vació en cas­cada de lleis que regu­len la medi­ació entre els estats mem­bres.

L'any pas­sat va entrar en vigor la llei espa­nyola coin­ci­dint en el temps amb les d'altres estats de la Unió Euro­pea, exhau­rint el temps per a la trans­po­sició de la direc­tiva euro­pea de maig de 2008. Cata­lu­nya es va avançar a aquests reque­ri­ments i es va dotar de la seva pròpia legis­lació en aquesta matèria el 2009, amb la pri­mera llei de l'Estat. No obs­tant això, la medi­ació com a alter­na­tiva als jut­jats no acaba d'arre­lar tam­poc a casa nos­tra. San­ti­ago Balles­ter, direc­tor gene­ral de dret i enti­tats jurídiques de la Gene­ra­li­tat, des­ta­cava l'opor­tu­ni­tat del moment: “És l'hora perquè entre tots impul­sem la medi­ació”, enco­rat­java els assis­tents.

Les raons de la baixa incidència de la medi­ació són múlti­ples: la falta de cos­tum, el des­co­nei­xe­ment, el boi­cot que exer­cei­xen alguns col·lec­tius pro­fes­si­o­nals, etcètera. Però, al cos­tat, també hi ha raons impor­tants per esti­mu­lar aquest ins­tru­ment. Miquel Martí, catedràtic de dret civil de la Uni­ver­si­tat de Girona, n'apunta una: que la medi­ació -en què un ter­cer neu­tral ajuda les parts a posar-se d'acord- és un pro­ce­di­ment que no implica gua­nya­dor ni vençut i que esti­mula l'empa­tia de manera que ajuda a recom­pon­dre les rela­ci­ons dete­ri­o­ra­des. Ara bé, pot­ser una raó de més pes és el col·lapse de les instàncies judi­ci­als en alguns estats, que dilata de forma inter­mi­na­ble la reso­lució d'alguns con­flic­tes.

Segons un estudi encar­re­gat per Brus­sel·les a Giu­seppe de Palo, pre­si­dent d'ADR Cen­ter, un orga­nisme italià de medi­ació, a la UE un con­flicte tarda en resol­dre's una mit­jana de 548 dies (només en pri­mera instància) i com­porta un cost de 10.499 euros. La medi­ació rebai­xa­ria aques­tes xifres a 88 dies i 2.497 euros. Aques­tes quan­ti­tats supo­sen una reducció del 84% en temps i del 76% en diners.

En el cas de països amb un gran pro­blema en els jut­jats com ara Itàlia, on hi ha una cua de cinc mili­ons de plets pen­dents, l'estalvi encara podria ser més favo­ra­ble: de 1.210 dies per cas a 47, i de 15.370 euros de cos­tos, a 4.369.

Amb aques­tes dades resulta més fàcil d'enten­dre per què l'Estat italià va voler apro­fi­tar la seva llei, apro­vada mit­jançant decret el 2010, perquè la medi­ació des­car­regués els col·lap­sats jut­jats fent-la obli­gatòria. L'experiència ita­li­ana només va durar un any i mig, fins que la Cort Cons­ti­tu­ci­o­nal la va decla­rar contrària a la Carta Magna l'any pas­sat. Però els defen­sors de la medi­ació pen­sen que els resul­tats obtin­guts en aquest curt període de temps ava­len que els estats pren­guin mesu­res per afa­vo­rir-la, si no a través de l'obli­ga­to­ri­e­tat, almenys mit­jançant incen­tius.

El fet és que amb la nova llei la medi­ació a Itàlia va comp­ta­bi­lit­zar uns 20.000 casos al mes, dels quals la mei­tat se sal­da­ven amb èxit. “Si tots els casos pen­dents de sentència a Itàlia anes­sin a medi­ació, tin­drien una cua de 2,5 mili­ons de plets i no 5 mili­ons”, des­taca Ste­fano Car­di­nale, soci i admi­nis­tra­dor de Bridge Medi­a­tion Itàlia, per donar una mesura de la trans­cendència de l'apli­cació de la llei.

Però una de les con­seqüències ines­pe­ra­des de la medi­ació obli­gatòria és que va afa­vo­rir les medi­a­ci­ons voluntàries, fins repre­sen­tar el 20% del total, unes 4.000 al mes, que han des­a­pa­re­gut també amb la sentència del Cons­ti­tu­ci­o­nal. A aques­tes dades s'afer­ren els defen­sors de la fer­mesa en la regu­lació de la medi­ació perquè pen­sen que la medi­ació implica un canvi cul­tu­ral de gran calat. “Si la llei hagués estat vigent uns anys més hau­rien acon­se­guit aquest canvi cul­tu­ral”, afirma Car­di­nale. En aquest sen­tit, De Palo afirma que la natu­ra­lesa humana con­di­ci­ona el fet que davant un con­flicte la tendència és llui­tar i no pac­tar: “La llei ha d'enco­rat­jar els bons cos­tums i si els incen­tius no són sufi­ci­ents, s'hi ha d'obli­gar”, diu.

Car­di­nale entén que l'obli­ga­to­ri­e­tat va en con­tra de l'espe­rit volun­tari de la medi­ació, però reco­neix que durant el període de vigència de la llei, es van fer pro­gres­sos en aspec­tes com ara la for­mació de medi­a­dors o acon­se­guir la com­pli­ci­tat dels advo­cats, el col·lec­tiu més con­trari a la mesura.

ALE­MA­NYA.

En els antípodes d'Itàlia hi ha Ale­ma­nya, on les raons i les experiències en aquest camp són radi­cal­ment dife­rents. Rai­ner Tögel, direc­tiu de la firma de defensa jurídica DAS, explica que la justícia d'aquest país fun­ci­ona bé i això ha com­por­tat que no hi hagi una pressió exces­siva per fomen­tar la medi­ació. De fet la llei ale­ma­nya es va apro­var el juliol de l'any pas­sat i és molt poc con­creta en aspec­tes impor­tants com ara el per­fil i la for­mació dels medi­a­dors.

El fet és que DAS, que comp­ta­bi­litza uns 500.000 con­flic­tes a l'any, va començar a apos­tar per la medi­ació per ampliar les alter­na­ti­ves dels seus cli­ents, i per enten­dre que és un sis­tema que fun­ci­ona bé, “ha estat a poste­ri­ori que hem des­co­bert que també és més barat, fins a un 50% més”, explica Tögel.

El pro­ce­di­ment per esti­mu­lar la medi­ació ha estat infor­mar els cli­ents d'aquesta opció i molts accep­ten: “Pensàvem que als ale­manys els agra­dava bara­llar-se i hem des­co­bert que no.” Amb més de 10.000 pro­ces­sos de medi­ació i un 80% d'èxit, DAS s'ha con­ver­tit en pocs anys en el pri­mer proveïdor de medi­ació d'Ale­ma­nya. Però ha hagut de for­mar medi­a­dors, perquè a Ale­ma­nya fins ara era com un hobby.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.