Gran angular

DE MEMÒRIA

Catalunya, ‘una atmosfera americana'

El resultat és un cert aire americà: “L'aspecte de la Barcelona moderna, combinat amb les seves indústries actives, ha temptat molts estrangers a parlar d'atmosfera americana. És una il·lusió... L'essencial de l'economia americana és veure en gran, és l'economia en grans unitats, l'essència de l'economia catalana és just el contrari. L'economia de Barcelona és justament un exemple clàssic que prova que es poden fer coses grans sense trusts, hòldings, grans companyies i institucions bancàries”

Per molt estrany que pugui sem­blar, el lli­bre que Jaume Vicens Vives, el millor his­to­ri­a­dor català (i hispànic) del segle XX, va dei­xar dit que era el millor text per conèixer Cata­lu­nya -i Espa­nya- és un lli­bre per­fec­ta­ment des­co­ne­gut. Quin és? És un assaig d'un estudiós austríac: Anton Sie­be­rer, i va ser publi­cat en ale­many. Fou: Kata­lo­nien gegen Kas­ti­lien (Viena, 1936). Se'n féu una segona edició amb un nou títol: Spa­nien gegen Spa­nien (Viena, 1937). El traduïren al francès, i l'edi­ta­ren a Suïssa: Espagne con­tre Espagne (Gine­bra, 1937). I Bar­to­meu Costa-Amic el publicà, a Mèxic, traduït per Jordi Arquer, amb el títol: España frente a Cataluña (Mèxic, 1944).

El títol pot des­pis­tar, ens tro­bem davant d'un text molt tre­ba­llat, super­ma­ti­sat. Vegem-ho. El pri­mer que Sie­be­rer des­taca és la moder­ni­tat cata­lana: “La missió de Cata­lu­nya no es limita a la demo­cra­tit­zació, la indus­tri­a­lit­zació i la moder­nit­zació d'Espa­nya. L'espe­rit de Cata­lu­nya és anti­dogmàtic, i ha de con­ti­nuar així.” I fa un balanç de l'apli­cació del Pla Cerdà de 1859: “Quan, fa 60 anys, el pla de la nova Bar­ce­lona fou pro­jec­tat, va poder sem­blar a molt bon burgès que era el pro­ducte d'un cer­vell dese­qui­li­brat que havia per­dut el sen­tit de les pos­si­bi­li­tats. Avui (1936) totes aque­lles línies arris­ca­des i les quadrícules són ple­nes de cases magnífiques i la nova Bar­ce­lona és una de les ciu­tats més moder­nes d'Europa. Els bojos valents han tin­gut raó.”

El resul­tat és un cert aire ame­ricà: “L'aspecte de la Bar­ce­lona moderna, com­bi­nat amb les seves indústries acti­ves, ha temp­tat molts estran­gers a par­lar d'atmos­fera ame­ri­cana. És una il·lusió... L'essen­cial de l'eco­no­mia ame­ri­cana és veure en gran, és l'eco­no­mia en grans uni­tats, l'essència de l'eco­no­mia cata­lana és just el con­trari. L'eco­no­mia de Bar­ce­lona és jus­ta­ment un exem­ple clàssic que prova que es poden fer coses grans sense trusts, hòldings, grans com­pa­nyies i ins­ti­tu­ci­ons bancàries.” Un austríac de 1936 des­co­breix al món el secret del model català: fer coses grans amb empre­ses peti­tes!

Aquesta moder­ni­tat de l'eco­no­mia cata­lana de 1936, però, segons Sie­be­rer, es troba (com al 2013, per cert) amb un obs­ta­cle impor­tant: l'estat que embol­ca­lla Espa­nya. Sie­be­rer dóna les xifres. Cata­lu­nya és 1/16 de la superfície d'Espa­nya, els cata­lans, 1/10 de la població, la llen­gua cata­lana és par­lada per 1/5 dels ciu­ta­dans de l'Estat espa­nyol. L'eco­no­mia cata­lana sub­mi­nis­tra 1/4 dels ingres­sos fis­cals de l'Estat espa­nyol i rep només un xic menys d' 1/10 de la des­pesa pública. “La gran i injusta diferència entre el que paga Cata­lu­nya i el que rep de l'Estat no ha estat malau­ra­da­ment abo­lida per l'Esta­tut d'auto­no­mia de 1932.”

L'única sor­tida, per a molts, explica Sie­be­rer, és la sepa­ració. Encara que, en aquell moment, el 95% del mer­cat exte­rior català sigui el mer­cat espa­nyol. Per tres raons. Pri­mera, Cata­lu­nya pot tor­nar a expor­tar a Europa, i a Amèrica, tal com va fer-ho als anys de la Gran Guerra de 1914-18 (i no va con­ti­nuar per la imperícia dels governs espa­nyols). Segona, Espa­nya té com a gran mer­cat el mer­cat català: neces­sita ven­dre a Cata­lu­nya cere­als, llana, pro­duc­tes metàl·lics, carn. D'altra banda, “seria un error creure que la Cata­lu­nya moderna no és més que un país de fàbri­ques. Bar­ce­lona és la ter­cera província agrícola d'Espa­nya... Cata­lu­nya és el país de la poli­cul­tura. Ofe­reix una poc freqüent mul­ti­pli­ci­tat de pro­duc­tes”. Ter­cera, el progrés econòmic, des de Fenícia, o Grècia, fins als petits estats ale­manys, és dels pobles petits: Suïssa, Holanda, Dina­marca, Bèlgica. La moder­nit­zació de l'eco­no­mia cata­lana es basa en el que Sie­be­rer deno­mina “naci­o­na­lisme democràtic”. I, jus­ta­ment, la passió per la lli­ber­tat porta que, en el camí de la inde­pendència, els cata­lans “facin pro­jec­tes d'ave­nir” amb altres pobles. El debat sobre el futur és obert. En par­la­rem.

La via única de Portbou

“Per a Madrid, l'Estat té sempre la bossa oberta. Ha construït una nova canalització d'aigua, finança la repavimentació dels carrers, hi localitza nous jardins... Les línies de ferrocarrils que condueixen de Madrid a petites ciutats de província sense importància seran electrificades, mentre que el ferrocarril, en sòl català, de Barcelona a Portbou és encara, en part, de via única. La carretera que du a l'aeròdrom de Barcelona és una vergonya.” El llibre de Sieberer és ple de detalls de perfecta actualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.