Primera relliscada
La por d'uns resultats empresarials pitjors dels esperats a l'Estat i l'aixecament de la prohibició d'operar a curt termini fan ensopegar l'Íbex 35, que es corregeix d'un 5,67%.
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, descarta que els mercats donin l'espatlla a Espanya pel cas de presumpta corrupció en el Partit Popular
El vermell ha estat el color predominant a la borsa en la darrera setmana. Després d'una quinzena apàtica en la qual els índexs es van moure sense direcció i amb mínimes variacions, les vendes han portat de nou el signe negatiu als parquets per l'allau d'incerteses que s'han anat acumulant. En un primer moment les preocupacions dels inversors estaven centrades en quantificar l'impacte de la crisi econòmica en els resultats empresarials del 2012. El temor d'un descens més gran del previst dels beneficis corporatius va mantenir els inversors a una distància prudencial dels parquets. Però dijous, en què el Santander va mostrar el descens del 59% dels seus guanys durant l'exercici passat, la cautela va deixar pas a la desconfiança i la borsa espanyola va caure a plom i va registrar la pitjor sessió del 2013 i el retrocés més elevat des del setembre –va recular d'un 2,45% i va perdre els 8.400 punts.
Les accions de l'entitat que presideix Emilio Botín van baixar d'un 3,45% en la jornada de presentació de resultats i va contagiar la resta de la banca en preveure el mercat que el cas del Santander no seria una excepció per les elevades provisions immobiliàries que ha hagut d'afrontar el sector en el seu conjunt, tal com finalment s'ha esdevingut. El benefici del BBVA ha experimentat un descens del 44,2% i el de Caixabank, d'un 78%, i el Banco Popular ha registrat pèrdues històriques de 2.461 milions d'euros.
El principal motiu de la davallada dels valors bancaris va ser el temor d'un descens dels seus beneficis i el fet que encara hi ha crisi per mesos, però també va fer incrementar les pèrdues la imminent decisió de la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) sobre les vendes a curt termini. Els inversors van donar per fet que el supervisor aixecaria la prohibició sobre aquestes operacions (en vigor des del juliol) i van preferir desfer posicions pels daltabaixos que podia registrar el mercat quan els especuladors tornessin a operar a curt termini. I no és van equivocar. Un cop aquestes operacions han tornat al parquet espanyol, el vermell ho ha inundat tot i divendres l'Íbex 35 es va acomiadar en els 8.229,70 punts, tancament que mostra una patacada del 5,67% setmanal. Amb aquesta ensopegada, l'Íbex 35 s'ha menjat gairebé tots els guanys aconseguits al gener i, tot i mantenir-se en positiu el 2013, la plusvàlua s'ha reduït fins al 0,76%.
Qui va treure una mica de profit de l'aixecament del veto sobreles vendes a curt termini va ser Bolsas y Mercados Españoles (BME). Les seves accions es van despertar divendres amb alces significatives, tot i l'ambient baixista del conjunt del mercat, atès que la seva activitat empresarial es veurà afavorida per l'augment del volum borsari un cop ja no està prohibit operar a curt termini a la borsa espanyola.
GENER POSITIU.