Borsa

Primera relliscada

La por d'uns resultats empresarials pitjors dels esperats a l'Estat i l'aixecament de la prohibició d'operar a curt termini fan ensopegar l'Íbex 35, que es corregeix d'un 5,67%.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, descarta que els mercats donin l'espatlla a Espanya pel cas de presumpta corrupció en el Partit Popular

El ver­mell ha estat el color pre­do­mi­nant a la borsa en la dar­rera set­mana. Després d'una quin­zena apàtica en la qual els índexs es van moure sense direcció i amb mínimes vari­a­ci­ons, les ven­des han por­tat de nou el signe nega­tiu als par­quets per l'allau d'incer­te­ses que s'han anat acu­mu­lant. En un pri­mer moment les pre­o­cu­pa­ci­ons dels inver­sors esta­ven cen­tra­des en quan­ti­fi­car l'impacte de la crisi econòmica en els resul­tats empre­sa­ri­als del 2012. El temor d'un des­cens més gran del pre­vist dels bene­fi­cis cor­po­ra­tius va man­te­nir els inver­sors a una distància pru­den­cial dels par­quets. Però dijous, en què el San­tan­der va mos­trar el des­cens del 59% dels seus guanys durant l'exer­cici pas­sat, la cau­tela va dei­xar pas a la des­con­fiança i la borsa espa­nyola va caure a plom i va regis­trar la pit­jor sessió del 2013 i el retrocés més ele­vat des del setem­bre –va recu­lar d'un 2,45% i va per­dre els 8.400 punts.

Les acci­ons de l'enti­tat que pre­si­deix Emi­lio Botín van bai­xar d'un 3,45% en la jor­nada de pre­sen­tació de resul­tats i va con­ta­giar la resta de la banca en pre­veure el mer­cat que el cas del San­tan­der no seria una excepció per les ele­va­des pro­vi­si­ons immo­biliàries que ha hagut d'afron­tar el sec­tor en el seu con­junt, tal com final­ment s'ha esde­vin­gut. El bene­fici del BBVA ha expe­ri­men­tat un des­cens del 44,2% i el de Cai­xa­bank, d'un 78%, i el Banco Popu­lar ha regis­trat pèrdues històriques de 2.461 mili­ons d'euros.

El prin­ci­pal motiu de la dava­llada dels valors ban­ca­ris va ser el temor d'un des­cens dels seus bene­fi­cis i el fet que encara hi ha crisi per mesos, però també va fer incre­men­tar les pèrdues la immi­nent decisió de la Comisión Naci­o­nal del Mer­cado de Valo­res (CNMV) sobre les ven­des a curt ter­mini. Els inver­sors van donar per fet que el super­vi­sor aixe­ca­ria la pro­hi­bició sobre aques­tes ope­ra­ci­ons (en vigor des del juliol) i van pre­fe­rir des­fer posi­ci­ons pels dal­ta­bai­xos que podia regis­trar el mer­cat quan els espe­cu­la­dors tor­nes­sin a ope­rar a curt ter­mini. I no és van equi­vo­car. Un cop aques­tes ope­ra­ci­ons han tor­nat al par­quet espa­nyol, el ver­mell ho ha inun­dat tot i diven­dres l'Íbex 35 es va aco­mi­a­dar en els 8.229,70 punts, tan­ca­ment que mos­tra una pata­cada del 5,67% set­ma­nal. Amb aquesta enso­pe­gada, l'Íbex 35 s'ha men­jat gai­rebé tots els guanys acon­se­guits al gener i, tot i man­te­nir-se en posi­tiu el 2013, la plusvàlua s'ha reduït fins al 0,76%.

Qui va treure una mica de pro­fit de l'aixe­ca­ment del veto sobre­les ven­des a curt ter­mini va ser Bol­sas y Mer­ca­dos Españoles (BME). Les seves acci­ons es van des­per­tar diven­dres amb alces sig­ni­fi­ca­ti­ves, tot i l'ambi­ent bai­xista del con­junt del mer­cat, atès que la seva acti­vi­tat empre­sa­rial es veurà afa­vo­rida per l'aug­ment del volum bor­sari un cop ja no està pro­hi­bit ope­rar a curt ter­mini a la borsa espa­nyola.

GENER POSI­TIU.

El gust amarg que va dei­xar en el par­quet la dar­rera sessió del mes de gener no impe­deix que en el pri­mer mes del 2013 la borsa espa­nyola s'hagi man­tin­gut en posi­tiu. El selec­tiu índex, que con­ti­nua orfe d'un valor en dis­po­sar només de 34 acci­ons d'ençà que va començar l'any, es va reva­lo­rar d'un 2,39% al gener. Entre els inver­sors hi ha la creença que, si el pri­mer mes de l'exer­cici acaba amb números negres, el con­junt de l'any serà posi­tiu per a la borsa. Caldrà espe­rar uns mesos per saber si això és així –el 2012 no ho va ser–, però l'opinió dels experts no ha can­viat i cre­uen que el 2013 serà un bon any per a la renda vari­a­ble espa­nyola. Per això, les reco­ma­na­ci­ons dels ana­lis­tes són apro­fi­tar les cor­rec­ci­ons que es pro­du­ei­xin -com la d'aquesta set­mana- per incre­men­tar el pes de la renda vari­a­ble en la car­tera. Això no obs­tant, cal extre­mar la prudència perquè no bufen aires favo­ra­bles per a la renda vari­a­ble espa­nyola. Als dub­tes sobre la recu­pe­ració econòmica i els temors d'uns resul­tats empre­sa­ri­als tocats per la crisi s'hi ha afe­git en els dar­rers dies una nova incer­tesa política: la pre­sumpta cor­rupció a les files del par­tit que governa el país. La pràctica tota­li­tat de rota­tius inter­na­ci­o­nals s'han fet ressò de la notícia de paga­ments en diner negre a la cúpula del Par­tit Popu­lar, un aspecte que pot aug­men­tar els recels cap a l'Estat, ara que sem­blava que els inver­sors hi tor­na­ven a con­fiar. En aquest sen­tit s'ha pro­nun­ciat el minis­tre d'Eco­no­mia, Luis de Guin­dos, que està con­vençut que aquest assumpte no enter­bo­lirà la cre­di­bi­li­tat cap a l'Estat, ja que la prima de risc s'ha man­tin­gut esta­ble al vol­tant dels 350 punts després d'escla­tar la notícia. La set­mana vinent es conei­xerà l'opinió dels mer­cats, quan el Tre­sor repren­gui les sub­has­tes per cap­tar finançament a través de la col·locació de bons .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.