Gran angular

DE MEMÒRIA

Projectes del nacionalisme democràtic del 1936

Abans del 1936, Deulofeu (que, recordem-ho, era farmacèutic i químic i va ser alcalde de Figueres) ja havia començat a descobrir l'origen català de l'arquitectura romànica europea, i, per tant, els estretíssims lligams entre la societat catalana i les societats europees: els lligams que seran el lema central de la Manifestació de l'Onze de Setembre del 2012. D'altra banda, Sieberer explica que “els catalans no són menys que altres nacions europees independents i pròsperes, com per exemple Holanda”, i que “hi ha menys danesos que catalans i no obstant això, el seu país i la seva llengua són respectats”.

La idea del naci­o­na­lisme democràtic és una idea forta de l'estudiós austríac Anton Sie­be­rer, l'home que Jaume Vicens Vives va defi­nir com el millor ana­lista del regi­o­na­lisme/naci­o­na­lisme català. Els suc­ces­sius títols del seu lli­bre, però, van ser: Kata­lo­nien gegen Kas­ti­lien (Viena, 1936), Spa­nien gegen Spa­nien (Viena, 1936), Espagne con­tre Espagne (Gine­bra, 1937) i España frente a Cata­lu­nya (Mèxic, 1944). La idea de con­tra­po­sició o d'enfron­ta­ment era ben pre­sent. El que era sor­pre­nent, però, segons Sie­be­rer, va ser: “el crei­xe­ment ràpid de la població cata­lana... Del 1910 al 1935 ha aug­men­tat un 44%, ha pas­sat de 2.085.000 a 3.000.000. Fins i tot com­pa­rat amb el crei­xe­ment ràpid de la població euro­pea del segle XIX, aquest aug­ment és com­ple­ta­ment extra­or­di­nari.” I pre­gunta: “¿no dóna a Cata­lu­nya el dret de mirar el futur amb opti­misme?”

Sie­be­rer va titu­lar un dels últims capítols del seu lli­bre així: “Els cata­lans fan pro­jec­tes de futur.” Aquests pro­jec­tes del naci­o­na­lisme democràtic català no es van basar, en cap cas, en l'enfron­ta­ment bèl·lic ni, és clar, en l'expansió colo­ni­a­lista sinó en els acords de col·labo­ració o d'asso­ci­ació amb altres pobles. Sie­be­rer va pre­sen­tar qua­tre pro­jec­tes: pri­mer, “el somni ibèric”; segon, “les rela­ci­ons estre­tes entre Cata­lu­nya i el Sud de França”; ter­cer, l'occi­ta­nisme/euro­pe­isme que pro­posa Ale­xan­dre Deu­lo­feu; quart, “la Gre­a­ter Cata­lo­nia”.

El somni ibèric va sig­ni­fi­car la des­a­pa­rició de l'Estat espa­nyol i de l'estat por­tuguès i la cre­ació, a la península Ibèrica, d'un super-estat amb mer­cat comú, moneda única, etc. És un somni que no ha avançat, car dins les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees, els estats espa­nyol i por­tuguès con­ti­nuen igno­rant-se mútua­ment. Si Espa­nya mira Por­tu­gal també ha de mirar Cata­lu­nya. I sem­bla que les elits de Por­tu­gal con­ti­nuen pen­dents d'Angla­terra.

El segon pro­jecte del 1936 té, des del 2004, una con­creció ins­ti­tu­ci­o­nal: és la Euro­regió Piri­neus-Medi­terrània, una de les euro­re­gi­ons tras­fron­te­re­res de la Unió Euro­pea for­mada, en aquest cas, per 3 regi­ons de l'Estat espa­nyol (Bale­ars, Cata­lu­nya i Aragó) i 2 de l'Estat francès (Llen­gua­doc-Ros­selló i Mig­dia-Piri­neus).

El ter­cer pro­jecte del naci­o­na­lisme democràtic del 1936, segons Sie­be­rer, va ser el que va pre­sen­tar un jove català: Ale­xan­dre Deu­lo­feu. Va ser la rein­te­gració de Cata­lu­nya als seus orígens: les ter­res d'Oc, i l'Europa de les naci­ons: “el camí del Nord.” Abans del 1936, Deu­lo­feu (que, recor­dem-ho, era far­macèutic i químic i va ser alcalde de Figue­res) ja havia començat a des­co­brir l'ori­gen català de l'arqui­tec­tura romànica euro­pea i, per tant, els estretíssims lli­gams entre la soci­e­tat cata­lana i les soci­e­tats euro­pees: els lli­gams que seran el lema cen­tral de la Mani­fes­tació de l'Onze de Setem­bre del 2012. D'altra banda, Sie­be­rer explica que “els cata­lans no són menys que altres naci­ons euro­pees inde­pen­dents i pròspe­res, com per exem­ple Holanda”, i que “hi ha menys dane­sos que cata­lans i no obs­tant això, el seu país i la seva llen­gua són res­pec­tats”.

El quart pro­jecte -la Gre­a­ter Cata­lo­nia- que Sie­be­rer va pre­sen­tar va ser l'enfor­ti­ment dels lli­gams polítics entre Cata­lu­nya i els països més pro­pers, que tenen una llen­gua comuna, i eco­no­mies i soci­e­tats molt sem­blants: “les Bale­ars i l'antic Regne de València”. Segons Sie­be­rer, la con­nexió amb Mallorca és més fàcil, perquè “dins de la lite­ra­tura cata­lana tant l'antiga com la nova, Mallorca té un lloc d'honor”. Pel que fa a València, Sie­be­rer diu, amb tota clare­dat, que “és molt com­pren­si­ble que Cas­te­lla faci esforços per impe­dir que Cata­lu­nya i València fra­ter­nit­zin”. Entre el 1936 i un 2013 sense Cor­re­dor Medi­ter­rani, els esforços con­tra­ris a l'entesa cata­lana i valen­ci­ana han con­ti­nuat. La idea de fons de l'anàlisi d'Anton Sie­be­rer és ben clara: “la petita Cata­lu­nya és una naci­o­na­li­tat històrica, però al seu cos­tat, exis­teix una Gre­a­ter Cata­lo­nia.”

Hegemonies

Segons Sieberer, un grup prou actiu entre els catalanistes pensa que “cal invertir els termes... L'hegemonia castellana sobre Catalunya serà reemplaçada per l'hegemonia catalana sobre Castella”. Creu que “ja som al mig d'aquesta època. Pel que fa a l'administració pública i a l'exèrcit Castella té potser, encara, avantatge, però, en el domini intel·lectual i econòmic som nosaltres (sic) els que dirigim”. I, conclou: “els castellans poden ser més nombrosos, però, al nostre costat batalla un aliat invisible: l'esperit del segle XX. Nosaltres som moderns, industrials i europeus. Som l'avantguarda d'Espanya.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.