Gran angular

DE MEMÒRIA

Sinibald de Mas, de Grècia a la Xina (1)

No tothom ha tingut un avi navegant i corsari, que, alhora, fos l'amatent director –el primer– d'una gran escola tècnica: la de Nàutica. L'avi es deia Sinibald de Mas i Gas (Torredembarra, 1735- Barcelona, 1806), féu el cors, fou segrestat per pirates i la Junta de Comerç de Barcelona li encarregà el 1769 de posar en marxa la primera Escola de Nàutica catalana (que segueix al 2013: és l'actual Facultat de Nàutica de la UPC)

Per raons que són difícils de saber, l'obra de per­so­na­li­tats com la del diplomàtic i empre­sari (i lingüista) català Sini­bald de Mas i Sans (Bar­ce­lona, 1809-Madrid, 1868) és poc o gens cone­guda, a des­grat de les múlti­ples raons que tindríem per acos­tar-nos-hi. Podria ser que les edi­ci­ons digi­ta­lit­za­des de com a mínim dos lli­bres seus (La Ibe­ria i Informe sobre Fili­pi­nes) i les noves edi­ci­ons en paper i les tra­duc­ci­ons d'alguns dels seus papers a l'anglès (Secret report) aca­bin fent forat en el món acadèmic, o en el món periodístic. Sobre­tot, si una de les seves pas­si­ons –la Xina- con­ti­nua el seu crei­xe­ment econòmic i, doncs, interessa cada cop més.

No tot­hom, val a dir-ho, ha tin­gut un avi nave­gant i cor­sari, que, alhora, fos l'ama­tent direc­tor –el pri­mer- d'una gran escola tècnica: la de Nàutica. L'avi es deia Sini­bald de Mas i Gas (Tor­re­dem­barra, 1735- Bar­ce­lona, 1806), féu el cors, fou segres­tat per pira­tes i la Junta de Comerç de Bar­ce­lona li encar­regà el 1769 de posar en marxa la pri­mera Escola de Nàutica cata­lana (que segueix al 2013: és l'actual Facul­tat de Nàutica de la UPC). El nos­tre Sini­bald fou fill d'un Rafael de Mas, també nave­gant, que era un dels nou fills (3 nois i 6 noies) del pri­mer Sini­bald.

For­mat a casa seva, amb faci­li­tat per a l'apre­nen­tatge de les llengües i havent lle­git els lli­bres de Domènec Badia, Ali Bei, el 1834, embarcà a Mar­se­lla en direcció a l'arxipèlag de les Fili­pi­nes i a la Xina. Havia acon­se­guit que el govern de Madrid li encar­regués un con­junt de mis­si­ons en àmbits molt diver­sos. La pri­mera etapa fou Cons­tan­ti­no­ble, on va viure dos anys, i des d'on es des­plaçà a Bei­rut, Alep, Pal­mira, Damasc, Bag­dad. I a Grècia. Un pri­mer resul­tat d'aquesta estada fou la Memo­ria sobre el reino de Gre­cia, remi­tida a fina­les de 1834. En aquest informe, Sini­bald de Mas ana­litza la situ­ació política i, sobre­tot, econòmica d'un país com Grècia, que tot just s'aca­bava d'inde­pen­dit­zar, des­lli­gant-se de l'Imperi Otomà, i estava cons­truint-se un estat propi. Mas, per exem­ple, observa el pri­mi­ti­visme de les eines uti­lit­za­des en el tre­ball agrari, la mala con­ser­vació dels bos­cos, etcètera.

La següent etapa seria Egipte. Com que Madrid tar­dava a pagar o, direc­ta­ment, no li pagava la feina, Mas, d'acord amb el metge Fran­cesc Gai­tan, ins­tal·lat feia temps al Caire, va diri­gir la cons­trucció, al cos­tat del Nil, d'una granja avícola de grans dimen­si­ons, seguint un vell pro­ce­di­ment d'incu­bació local que ell feria des­co­brir als occi­den­tals. Com que Mas tenia vocació pedagògica, més tard publi­ca­ria, pri­mer en anglès, a Cal­cuta, i després en cas­tellà, a Manila, una memòria sobre la tècnica egípcia de pro­duir ous i pollets. La bio­gra­fia d'Antoni Homs de Sini­bald de Mas ho explica molt bé. La diplomàcia, és prou sabut, no exclou l'empre­ne­do­ria.

Però Mas tenia, per damunt de tot, la idea de conèixer i tre­pit­jar la Xina. El 1838 es posà, de nou, en marxa. Arri­bar-hi no seria fàcil, car optà per tra­ves­sar, per terra, la península aràbiga, viure un temps a Pèrsia i un altre temps a l'Índia, a Cal­cuta i a Benarés. Així, sense pro­po­sar-s'ho, des de Port Said anava seguint els pas­sos de l'Imperi Britànic.

L'etapa prèvia a la xinesa fou una estada de dos anys i mig a les illes Fili­pi­nes, colònia de la Corona espa­nyola des del segle XVI, molt ante­rior, doncs, a la febre colo­nit­za­dora de les potències euro­pees, que cris­tal·lit­za­ria al dar­rer terç del segle XIX. A l'arxipèlag filipí, Sini­bald de Mas va escriure i va publi­car el Informe sobre el estado de las islas Fili­pi­nas en 1842 (Manila, 1843. 2 vols.).

Com que Madrid no li pagava el sou (ni les die­tes!) a més de pas­sar un temps en un hos­pi­tal colo­nial de baixa qua­li­tat, Mas va assa­jar de gua­nyar-se la vida amb altres ocu­pa­ci­ons. A les webs fili­pi­nes, Mas és pre­sen­tat com a viat­ger, diplomàtic, etcètera, i, sobre­tot, com a intro­duc­tor de la revo­lu­cionària tècnica de la foto­gra­fia a l'arxipèlag. De fet, el seu informe és deu­tor, diuen els ente­sos, de la seva feina de fotògraf ambu­lant.

L'informe de Mas, amb edi­ci­ons, al seu moment, a Manila i Madrid, i una edició rela­ti­va­ment recent que inclou la tra­ducció a l'anglès, és una enci­clopèdia que inclou tot allò que un euro­peu vol saber sobre les illes. Això vol dir que, per exem­ple, Mas no evita de par­lar de les qüesti­ons més fos­ques –l'escla­visme, la poligàmia, etcètera- de l'orga­nit­zació social i fami­liar dels dife­rents grups humans que con­fi­gu­ra­ven la soci­e­tat fili­pina. Per bé que no és explícita, la con­clusió de Mas és que el cost del man­te­ni­ment de les Fili­pi­nes com a colònia espa­nyola era exces­siu. La inde­pendència, ben segur, era millor.

Companyia de Filipines

Sinibald de Mas explica, al 1842, amb tot detall, els mecanismes de funcionament de la Companyia de Filipines. Uns anys abans, Eudald Jaumeandreu, a la seva Economia Política (1816) ja la presentava com un cas a part dins l'univers de les companyies privilegiades. La raó era simple: els ciutadans de Manila podien participar, amb quantitats variables (incloses les petites) en el capital de la companyia. D'altra banda, l'únic destí ja no seria Acapulco, sinó que també seria possible establir lligams comercials amb la Xina, el Japó, Malàisia o l'Índia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.