Borsa

Temporal inestable

L'ambient és confús i això es reflecteix en la desorientació dels índexs, que un dia reboten i un altre es desinflen. L'Íbex-35 salva els 8.100 repunta un 0,35%.

L'anunci de la FED
de frenar la seva política d'estímuls econòmics als EUA
abans del previst cau com una galleda d'aigua freda en els parquets

Quan impe­ren les incer­te­ses no se sap què és millor, si avançar o retro­ce­dir. En aquest dilema es tro­ben ara els inver­sors que no saben si afer­rar-se a les dades opti­mis­tes i als bons resul­tats empre­sa­ri­als que dibui­xen un esce­nari asso­le­llat o dei­xar-se por­tar pel pes­si­misme que dei­xen entre­veure altres indi­ca­dors, com les nega­ti­ves pre­vi­si­ons de crei­xe­ment a Espa­nya que ha fet la Comissió Euro­pea (CE), per sota de les dades de l'exe­cu­tiu. Per això, durant la set­mana que dei­xem enrere la tendència ha estat incerta i els índexs s'han mogut sense un rumb clar: un dia bai­xant per la manca de referències atès que Wall Street cele­brava el dia del pre­si­dent, un altre recu­pe­rant el ter­reny per­dut de la mà d'indi­ca­dors posi­tius sobre la con­fiança ale­ma­nya i per la bona aco­llida del deute espa­nyol, de nou a la baixa per la reco­llida de bene­fi­cis, encara més avall per l'allau de dub­tes que van arri­bar als par­quets i un altre cop a l'alça per aca­bar la set­mana amb pèrdues però amb un regust dolç. Entre aques­tes ana­des i tor­na­des l'Íbex-35 ha tren­cat amb tres set­ma­nes de des­cen­sos set­ma­nals con­se­cu­tius en aco­mi­a­dar-se diven­dres en els 8.179 punts nivell que mos­tra un ascens del 0,35% en cinc ses­si­ons. Així, el selec­tiu ha acon­se­guit tan­car la pri­mera set­mana en posi­tiu des de que es va ini­ciar el febrer mal­grat que d'ençà que començà el mes el retrocés de l'índex és del 2,19%. Mal­grat el nega­tiu com­por­ta­ment de l'Íbex-35 durant aquest segon mes el balanç anual es manté en posi­tiu (+0,14%) tot i que l'índex s'ha empas­sat bona part dels guanys asso­lits al gener (+2,39%).

L'ambi­ent enra­rit per les dades que indi­quen que la recu­pe­ració econòmica encara és lluny va enfos­quir-se més encara amb les notícies que van arri­bar de l'altra banda de l'Atlàntic. La política d'estímuls econòmics enge­gada per la Reserva Fede­ral (FED) podria fre­nar-se abans del que s'havia dit fa només un parell de mesos. El banc cen­tral dels EUA havia indi­cat que no toca­ria els tipus d'interès dels actu­als nivells mínims fins que l'atur no baixés del 6,5%, però ara sem­bla que aquest full de ruta podria modi­fi­car-se, segons indi­quen les actes de la dar­rera reunió publi­ca­des aquesta set­mana. Les bor­ses havien fona­men­tat la seva recu­pe­ració des de l'estiu pas­sat en les polítiques expan­si­ves de la FED, a falta d'estímuls mone­ta­ris a la zona euro, i en el fet que aques­tes es man­tin­drien en el temps. Ara els temors s'han apo­de­rat dels inver­sors, que veuen que l'excusa per pren­dre posi­ci­ons en actius de risc podria esfu­mar-se abans del pen­sat. Això no obs­tant, i amb la fina­li­tat de cal­mar els mer­cats, a finals de set­mana des de la FED es va indi­car que la política expan­siva encara es man­tin­dria durant molt de temps.

NOVA NACI­O­NA­LIT­ZACIÓ.

Pel que fa al mer­cat inte­rior per dins, cal des­ta­car que aquesta set­mana els inver­sors van reac­ci­o­nar amb ven­des a la notícia de la naci­o­na­lit­zació de la filial d'Aber­tis a Bolívia, fent caure el valor gai­rebé un punt i mig per­cen­tual. Tan­ma­teix, la com­pa­nyia con­ces­sionària va anun­ciar un incre­ment del 42,3% del bene­fici de 2012 que va con­tra­res­tar la notícia que arri­bava del país sud-ame­ricà i va impul­sar el valor en les dues jor­na­des poste­ri­ors (quan va apun­tar-se una alça del 5,12%). D'altra banda, hi ha valors que s'estan bene­fi­ci­ant de la con­fusió reg­nant i que en pertànyer a sec­tors defen­sius han esde­vin­gut refugi dels inver­sors. Com­pa­nyies ara com Grífols, Dia i Ama­deus, que ja van encapçalar el rànquing dels millors valors de 2012, s'han dis­pa­rat aquesta set­mana cap a màxims històrics. En el cas de l'empresa de dis­tri­bució Dia, ha con­tribuït a la millora de la cotit­zació del valor el fet que aquesta set­mana ha publi­cat un incre­ment del 60% del bene­fici de 2012, pro­vo­cant alhora que diver­ses cases d'anàlisi hagin revi­sat a l'alça el preu objec­tiu de l'acció. Per con­tra, Indi­tex s'ha allu­nyat d'aquest grup -al qual va pertànyer durant el pas­sat exer­cici- i ara lluita per no per­dre el nivell dels 100 euros per títol després d'arros­se­gar un des­cens que s'acosta al 5% d'ençà que va començar l'any. Els inver­sors ara no es refien ni dels grans valors i apos­ten més per valors que cre­uen que con­ti­nu­a­ran obte­nint bene­fici econòmic. La pro­pera set­mana els par­quets es des­per­ta­ran amb una incògnita menys: es conei­xerà el resul­tat de les elec­ci­ons a Itàlia que se cele­bren diu­menge i que han apor­tat més incer­tesa i vola­ti­li­tat a les bor­ses en les dar­re­res set­ma­nes. A més a més, el pano­rama econòmic es redis­se­nyarà amb la publi­cació de nous indi­ca­dors relle­vants, com ara la con­fiança dels con­su­mi­dors euro­peus i nord-ame­ri­cans, l'atur ale­many o el PIB defi­ni­tiu de 2012 d'Espa­nya i dels EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.