Empreses

Triticum elabora el pa de qualitat per a l'alta gastronomia

L'empresa combina tradició amb producció industrial per garantir un producte d'excel·lència

El nostre pa no vol pressa, vol total i absoluta dedicació

El pa és una bar­reja de farina, pa i aigua. Només això? Per en Xevi Ramon, pas­tis­ser de cin­quena gene­ració, fer pa va molt més enllà de lli­gar ingre­di­ents i donar forma a la massa. És una manera de viure en què la qua­li­tat i l'excel·lència del pro­ducte són irre­nun­ci­a­bles. Fa set anys que la seva empresa, Tri­ti­cum –blat en llatí–, tre­ba­lla des de les ins­tal·laci­ons que té a Cabrera de Mar (Maresme) ela­bo­rant el pa per a l'alta gas­tro­no­mia i ofe­rint als cui­ners de més renom un mate­rial fet a la seva mida. “Sóc un for­ner de poble arre­lat a la comarca i al sec­tor per tra­dició fami­liar i per con­vicció abso­luta”, afirma. Ramon es va intro­duir en aquest camp l'any 1992 en un forn de Sant Pol de Mar i va con­ti­nuar la seva for­mació a Cata­lu­nya, les Canàries i França. Amb els conei­xe­ments de l'ofici ben apre­sos, aquest for­ner pas­tis­ser tira enda­vant una empresa per ven­dre pa pre­cuit i ultra­con­ge­lat per a l'hos­ta­le­ria.

Cli­ent específic.

Al cos­tat del seu soci, Marc Martí, Tri­ti­cum va començar a cami­nar ara fa set anys. Des dels ini­cis el cli­ent que es busca està vin­cu­lat a la gas­tro­no­mia de rang supe­rior i a l'hos­ta­le­ria de cinc estre­lles. “Et per­met trac­tar amb pro­fes­si­o­nals de pri­mera línia i com­par­tir experiències que t'aju­den a millo­rar el pro­ducte.” Tant és així que el pri­mer cui­ner a qui van pre­sen­tar la pro­posta va ser Fer­ran Adrià. “El pro­ducte de qua­li­tat té un preu i ens calia un cli­ent capaç de pagar-lo”, diu. A Tri­ti­cum s'ela­bo­ren entre 20 i 25 pans dife­rents, a banda d'aquells encàrrecs específics, com ara un pa de vi ela­bo­rat per El Celler de Can Roca. O un pa de fum, o un altre d'algues. Els ingre­di­ents que es fan ser­vir per a la seva ela­bo­ració són selec­ci­o­nats amb rigo­ro­si­tat i cer­cats “allà on faci falta”. L'ela­bo­ració s'emmi­ra­lla en la tra­dició més antiga. “Estem par­lant que tot el procés es pot allar­gar tres dies. El nos­tre pa no vol pressa, vol total i abso­luta dedi­cació”, des­taca, i hi afe­geix que aquesta tra­dició en cap cas no està renyida amb l'ús de l'última tec­no­lo­gia, “que per­met coure el pa pre­cuit i obte­nir les matei­xes carac­terísti­ques que un altre pa cuit a l'ins­tant”.

Aquest procés per­met a Tri­ti­cum ser­vir pa dins i fora de l'Estat “amb una durada del pro­ducte en per­fec­tes con­di­ci­ons entre sis i vuit mesos”.

Diver­si­fi­cació.

Xevi Ramon no es con­si­dera una rara avis en el món del pa i cons­tata que ja avui hi ha un bon gra­pat de pro­fes­si­o­nals del seu ram que com­bre­guen amb la màxima de la qua­li­tat per sobre del preu ajus­tat. Mal­grat que l'empresa con­ti­nua i con­ti­nuarà sent el vai­xell refe­rent de Tri­ti­cum, el negoci s'ha diver­si­fi­cat amb l'ober­tura d'un forn a Vilas­sar de Mar –que porta el nom de la seva filla gran, Juli­ette– i un espai a l'antiga fàbrica Moritz de Bar­ce­lona gràcies a un acord amb els pro­pi­e­ta­ris, que també ha donat com a resul­tat un pa fabri­cat amb cer­vesa de la marca.

Els pro­jec­tes de futur són obrir un local al cos­tat de la fàbrica “per degus­tar els nos­tres pro­duc­tes aca­bats de fer” i enge­gar la botiga en línia. Xevi Ramon defensa la qua­li­tat de vida per sobre de tot. “Fer de for­ner no vol dir ni tre­ba­llar de nit ni fer més hores que un rellotge per acon­se­guir el millor pro­ducte”, asse­nyala. I hi afe­geix que “Tri­ti­cum n'és el millor exem­ple”. I què marca la diferència? “L'aroma, el color i el gust d'un pa amb fer­ments natu­rals i que reposa 24 hores abans de coure'l en un forn de sola“, explica.

Fac­tu­ració

2 M€

Tre­ba­lla­dors

30

Any de fun­dació

2006

Triticum és el somni del mestre forner artesà Xevi Ramon per dur a les taules de cinc estrelles el pa de més alta qualitat. Des de la fàbrica de Cabrera s'ha fet un nom en el sector gràcies a combinar tradició i producció industrial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Triticum elabora el pa de qualitat per a l'alta gastronomia

Publicat a