Borsa

El got mig ple

Ni el precipici fiscal als EUA, ni la incertesa a Itàlia ni la feblesa econòmica. El pessimisme ha estat escombrat dels parquets i l'Íbex-35 s'ha enfilat fins els 8.628,10 punts.

BBVA estima que l'Íbex-35 té recorregut fins els 9.400 punts a finals d'exercici, nivell que suposa una revaloració de prop
del 10% respecte
els nivells actuals

Si fa una set­mana ja parlàvem que els inver­sors esta­ven con­tro­lant els ner­vis i no es dei­xa­ven por­tar pel pes­si­misme, aquesta set­mana es torna a cons­ta­tar que aquest canvi d'acti­tud no ha estat pas­sat­ger. En ence­tar el mes de març, i sense que repu­bli­cans i demòcra­tes es poses­sin d'acord per evi­tar l'abisme fis­cals als EUA, s'ende­gava la reta­llada automàtica de des­pesa pública al país que tindrà con­seqüències en el seu crei­xe­ment econòmic.

Aquest fet per sí sol ja podria haver tom­bat l'ànim dels inver­sors dilluns, el pri­mer dia en el que es cotit­zava notícia. Però les bor­ses van ope­rar com si res, i fins i tot l'Íbex-35 va esqui­var els números nega­tius que sí van enre­gis­trar índexs com l'ale­many o el lon­di­nenc en la pri­mera jor­nada. Els inver­sors euro­peus van topar-se amb el dilema de si dei­xar-se por­tar pel pes­si­misme atesa l'onada d'incer­te­ses econòmiques i polítiques que els envol­ten o bé puja­ven al tren alcista de Wall Street. I els màxims del Dow Jones van acla­rir-los la ment con­ta­gi­ant l'opti­misme dels nord-ame­ri­cans a la pràctica tota­li­tat de bor­ses inter­na­ci­o­nals.

L'índex que agrupa les trenta empre­ses més sig­ni­fi­ca­ti­ves dels EUA va situar-se en nivells pre­crisi i ha mar­cat en el decurs de la set­mana màxim rere màxim. Això, unit a la treva que ha donat la incer­tesa política a Itàlia, han impul­sat als índexs.

I per arro­do­nir una bona set­mana en els prin­ci­pals par­quets inter­na­ci­o­nals, la bona marxa del mer­cat labo­ral als EUA va donar encara més motius als inver­sors per pujar al tren alcista. La taxa d'atur nord-ame­ricà va caure al febrer fins a nivells de desem­bre de 2008 espan­tant els fan­tas­mes d'una recai­guda de la loco­mo­tora econòmica.

A més a més, els mer­cats també han fes­te­jat a la seva manera que el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) hagi dis­cu­tit una rebaixa dels tipus d'interès a la zona euro mal­grat no deci­dir cap canvi i dei­xar en el 0,75% el preu del diner. El pre­si­dent del BCE, Mario Draghi, con­fia en que l'eco­no­mia de la zona euro s'enlai­rarà aquest any mal­grat que l'enti­tat ha rebai­xat les expec­ta­ti­ves de crei­xe­ment per als pro­pers dos exer­ci­cis (estima un PIB d'entre el -0,1% i el -0,9% el 2013 enfront del +0,3% i +0,9% de l'ante­rior pre­visió). Per aquest motiu, no es des­car­ten més estímuls econòmics via reta­lla­des de tipus, cosa que acos­tuma a agra­dar la renda vari­a­ble.

Un altre fet que ha con­tribuït que l'entu­si­asme gene­ra­lit­zat arribés al par­quet espa­nyol per que­dar-s'hi aquesta set­mana ha estat la bona aco­llida que ha tor­nat a tenir el deute espa­nyol. Els inver­sors con­ti­nuen recol­zant les sub­has­tes del Tre­sor i això ha desin­flat la prima de risc per sota els 330 punts bàsics. I men­tre aquest dife­ren­cial con­ti­nua avall, la borsa ha acon­se­guit sal­tar per sobre els 8.600 punts. L'Íbex-35 ha repun­tat un 5,39% en les dar­re­res cinc jor­na­des després que diven­dres s'aco­miadés dels inver­sors en els 8.628,10 punts. Amb aquest tan­ca­ment, el selec­tiu índex torna a ter­reny posi­tiu en el 2013 i s'apunta un alça del 5,64% d'ençà que començà l'any.

El bon to que ha tin­gut l'Íbex-35 durant les dar­re­res jor­na­des es deu en bona part al com­por­ta­ment posi­tiu enre­gis­trat pels grans valors del selec­tiu. Els blue xips, entre els que des­ta­quen Telefónica i Rep­sol, tor­nen a atreure el diner dels inver­sors i les seves alces han sus­ten­tat la pujada del selec­tiu en la set­mana. L'ope­ra­dora s'ha enlai­rat per sobre els 11 euros i només en les dar­re­res cinc ses­si­ons ha arri­bat a pujar més d'un 10% encapçalant les alces set­ma­nals del selec­tiu. La petro­li­era Rep­sol també està entre els valors més alcis­tes de l'Íbex-35 en la set­mana, després de pujar més d'un 6% a l'abric d'infor­ma­ci­ons que par­len d'un apro­pa­ment amb el govern argentí sobre les deman­des a YPF i la venda del 5% d'auto­car­tera a un fons pro­pi­e­tat del govern de Sin­ga­pur. Per al BBVA la tendència alcista de l'índex espa­nyol no és fugaç i aposta perquè l'índex con­tinuï pujant i asso­leixi els 9.400 punts a final d'exer­cici. Aquest tan­ca­ment supo­sa­ria amb l'actual nivell de l'índex una reva­lo­ració del 8,95% en poc menys de deu mesos.

UN IBEX-35 ORFE.

Aquesta set­mana ha tin­gut lloc la reunió del Comitè Asses­sor Tècnic (CAT) de l'Íbex. El ana­lis­tes no espe­ra­ven can­vis en la com­po­sició del selec­tiu Íbex-35 i així ha estat per decisió dels mem­bres del CAT. El que sobta no és que no es toquin les empre­ses que for­men part del prin­ci­pal índex del mer­cat espa­nyol sinó que aquest índex opera amb 34 valors d'ençà que començà el 2013 (un cop van excloure les acci­ons de Bankia sense tro­bar un subs­ti­tut adi­ent) i es des­co­neix quan s'omplirà el buit de l'enti­tat naci­o­na­lit­zada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.