Eines

Aprendre a innovar

Galeria de famosos

És fonamental que, si volem innovar, provem camins desconeguts. No s'innova utilitzant els mètodes de sempre, fent les coses de la mateixa manera de sempre. Les organitzacions innovadores saben ser primer arrauxades i després assenyades. Sense aquesta combinació és difícil que al final del procés obtinguem idees realment innovadores. Hem de creure per crear, els temps no estan per fer el que sempre hem fet. Vivim temps de canvis

Vull expli­car amb cert detall una de les meves tècni­ques cre­a­ti­ves pre­fe­ri­des: la gale­ria de famo­sos, també cone­guda com a hall of fame o sim­ple­ment joc de rol. Aviso d'entrada que és una tècnica avançada, no apta per a des­cre­guts o teme­ro­sos de fer el ridícul...

Con­sis­teix a posar-se a la pell d'un per­so­natge més o menys cone­gut i, des d'aquesta pers­pec­tiva, gene­rar idees sobre el repte cre­a­tiu que ens pre­o­cupi. Per exem­ple, si volem noves idees per inno­var en sales VIP als aero­ports, podem orga­nit­zar un equip de cinc cre­a­tius i dema­nar-los que cadascú adopti la per­so­na­li­tat d'un famós: Fer­ran Adrià, Madame Curie, Peter Gabriel, Josep Pla o el dalai-lama podrien ser els per­so­nat­ges esco­llits. Cal que els cre­a­tius dedi­quin un temps a mirar de ficar-se a la pell del per­so­natge que els ha tocat en sort: forma de pen­sar, ide­o­lo­gia, asso­li­ments més impor­tants... A par­tir d'aquesta pre­pa­ració, i ja durant la sessió cre­a­tiva, es tracta de pen­sar “com si” fos­sin real­ment aquests per­so­nat­ges. Sem­bla difícil, però no ho és tant. Es tracta de dei­xar-se anar i esta­blir ana­lo­gies entre el repte cre­a­tiu de les sales VIP i el pen­sa­ment i la forma de veure la rea­li­tat dels per­so­nat­ges, inten­tant dei­xar les idees pròpies al marge, almenys en una pri­mera fase.

He tre­ba­llat així amb mol­tes empre­ses: TV3, Almi­rall, la UOC... I, a més de diver­tir-nos molt, sem­pre ha estat un èxit perquè l'equip de cre­a­tius acaba gene­rant dese­nes i dese­nes d'idees dis­rup­ti­ves que per­me­ten enfo­car el repte de mane­res dife­rents de les habi­tu­als. Aquesta és la gràcia de la tècnica: fa que el nos­tre pen­sa­ment late­ral flu­eixi amb més lli­ber­tat, pre­ci­sa­ment perquè el fet de posar-nos a la pell d'una altra per­sona fa que ens obli­dem de les limi­ta­ci­ons habi­tu­als del pen­sa­ment con­ven­ci­o­nal.

He arri­bat, fins i tot, a tre­ba­llar con­jun­ta­ment amb un exac­tor i expert en comu­ni­cació, en Xavier Guix, per tal d'aju­dar els cre­a­tius a con­ver­tir-se real­ment en els per­so­nat­ges a través d'un gest, una expressió facial o una manera deter­mi­nada de par­lar. Recordo una peri­o­dista de TV3 que va con­ver­tir-se en una Madonna esbo­jar­rada que només par­lava anglès... però que gene­rava sense parar dese­nes d'idees interes­sants sota la mirada al·luci­nada dels seus com­panys.

Com és lògic, aquesta tècnica ten­deix a fun­ci­o­nar millor si ens entre­nem una mica i si, sobre­tot, tenim la ment ben oberta. Com va dir-me un cop l'Edward de Bono, “si no creus no crees...”. Cal que els cre­a­tius tre­ba­llin en equip i mal­din per bus­car rela­ci­ons de pro­xi­mi­tat entre el per­so­natge que repre­sen­ten i el repte. Pot­ser la pri­mera vegada no sor­tirà prou bé. Però amb una mica de pràctica i un bon líder coor­di­na­dor s'acon­se­gueix real­ment tren­car les bar­re­res del pen­sa­ment avor­rit i uni­di­rec­ci­o­nal.

Un cop s'ha acon­se­guit fer una llista de cen­te­nars d'idees, caldrà evi­dent­ment orde­nar-les, agru­par-les i selec­ci­o­nar-les ade­qua­da­ment. Aquesta és la fase més con­ver­gent de la sessió cre­a­tiva que acaba amb el pro­to­ti­patge de les idees més pro­me­te­do­res.

És fona­men­tal que, si volem inno­var, pro­vem camins des­co­ne­guts. No s'innova uti­lit­zant els mètodes de sem­pre, fent les coses de la mateixa manera de sem­pre. Les orga­nit­za­ci­ons inno­va­do­res saben ser pri­mer arrau­xa­des i després asse­nya­des. Sense aquesta com­bi­nació és difícil que al final del procés obtin­guem idees real­ment inno­va­do­res. Hem de creure per crear, els temps no estan per fer el que sem­pre hem fet. Vivim temps de can­vis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.