Emprenedors

El PP basa les mesures per a emprenedors en l'autoocupació

El govern vol potenciar que els joves es donin d'alta com a autònoms però no concreta instruments per fer créixer els nous negocis

El govern no ha estal­viat detalls en la pre­sen­tació. L'ano­me­nada Estratègia d'Empre­ne­do­ria i Ocu­pació Jove, que aplega un cen­te­nar de mesu­res, ha vis­cut aquesta set­mana la seva posada de llarg amb un acte en què el govern del PP -amb el pre­si­dent Mari­ano Rajoy al cap­da­vant- s'ha vol­gut envol­tar dels repre­sen­tants de les patro­nals, sin­di­cats, orga­nit­za­ci­ons de tre­ba­lla­dors autònoms i empre­ne­dors en una mos­tra d'uni­tat i con­sens. I això a pesar que les mesu­res pre­sen­ta­des les va sig­nar l'exe­cu­tiu tot sol.

L'objec­tiu és ambiciós ja que per­se­gueix con­tri­buir a reduir un atur juve­nil que ultra­passa el 50% i que s'ha con­ver­tit en un dels prin­ci­pals llasts social de la crisi. El pla inclou un cen­te­nar de mesu­res per incen­ti­var la con­trac­tació de joves a l'atur i per faci­li­tar el camí cap a l'empre­ne­do­ria i l'auto­o­cu­pació. D'aques­tes, quinze són el que l'exe­cu­tiu ano­mena ‘mesu­res de xoc', que pre­te­nen un impacte a curt ter­mini, i entre les quals des­taca la cone­guda com a tarifa plana per a joves autònoms, que esta­bleix una quota fixa de 50 euros durant els sis pri­mers mesos d'acti­vi­tat.

Aquest paquet de mesu­res és el pri­mer dedi­cat a l'empre­ne­do­ria que aprova el govern del PP, després que la pro­posta d'ela­bo­rar el que havia de ser una ambi­ci­osa llei de l'empre­ne­dor hagi que­dat apar­cada, si més no de moment. El món empre­ne­dor saluda amb cert opti­misme el pas perquè trans­met la sen­sació que com a mínim s'està fent alguna cosa, però les reac­ci­ons que­den lluny de l'entu­si­asme. “L'estratègia d'empre­ne­do­ria és un bon pla per aju­dar els joves autònoms però que s'ha de com­ple­tar amb la llei d'empre­ne­dors”, des­ta­cava el pre­si­dent de la Fede­ració Naci­o­nal d'Asso­ci­a­ci­ons de Tre­ba­lla­dors Autònoms, Lorenzo Amor. El repre­sen­tant dels tre­ba­lla­dors autònoms també cri­tica que mesu­res com la tarifa plana no es puguin apli­car a pro­fes­si­o­nals que ja estan en actiu.

Per al direc­tor de BANC (Cecot) i vice­pre­si­dent de l'Asso­ci­ació Euro­pea de Busi­ness Angels (EBAN), Albert Colo­mer, el prin­ci­pal pro­blema del pla del govern del PP és la seva apli­cació pràctica. “Si et lle­gei­xes la redacció del decret pel que fa a la tarifa plana per a autònoms veuràs que és tan com­plexa que els joves neces­si­ta­ran con­trac­tar un ges­tor per poder apli­carse-la.” Per a Colo­mer hi ha altres punts del pla que resul­ten poc rea­lis­tes, com ara l'ano­me­nat con­tracte Gene­ra­ci­ons. Aquest pre­veu incen­tius fis­cals per a aquells joves que con­trac­tin de manera inde­fi­nida deso­cu­pats de llarga durada més grans de 45 anys. “Un empre­ne­dor que acaba de començar pro­ba­ble­ment el pri­mer que con­tracti sigui el seu amic o el seu cosí, però no acos­tuma a ser un deso­cu­pat major de 45 anys”, des­taca el direc­tor de BANC.

El decret de mesu­res recull altres punts polèmics. Per exem­ple, en l'apli­cació de l'ano­me­nada tarifa plana s'exclou aquells “tre­ba­lla­dors per compte propi que ocu­pin tre­ba­lla­dors per compte aliè”. En d'altres parau­les, es pena­litza tot aquell que creixi i generi nova ocu­pació, cosa que apa­rent­ment resulta con­tra­dictòria amb el mateix objec­tiu que per­se­gueix el pla.

El decret tam­poc con­creta un ele­ment bàsic per als empre­ne­dors, l'accés a finançament, tot i que hi dedica tot un apar­tat. El pla pre­veu la millora d'aquest finançament amb la “con­se­cució de fons de capi­tal lla­vor, microcrèdits, àngels inver­sors, i la figura del préstec par­ti­ci­pa­tiu”, però no con­creta com es farà això ni quants diners es pre­veu mobi­lit­zar a través d'aques­tes vies.

Segons el govern, el pla pre­veu nous recur­sos per valor de 3.485 mili­ons d'euros, dels quals el 32% estarà cofi­nançat pel Fons Social Euro­peu. Si anem al detall veiem que una part impor­tant d'aquest pres­su­post recau en els estímuls a la con­trac­tació i, per tant, són diners que l'admi­nis­tració dei­xarà d'ingres­sar via impos­tos. “Dels 3.500 mili­ons que s'apun­ten en el pla, quants real­ment arri­ba­ran a les but­xa­ques dels empre­ne­dors?”, es pre­gunta Colo­mer.

El pla tam­poc con­creta quants nous nego­cis es pre­veu gene­rar amb aquest con­junt de mesu­res ni tam­poc quanta nova ocu­pació, però s'afirma que més d'un milió de joves se'n bene­fi­ci­a­ran. Tenint en compte que al con­junt de l'Estat hi ha 1,7 mili­ons de joves d'entre 16 i 29 anys a l'atur, la xifra sem­bla un pèl opti­mista.

següent pas

Més mesures fiscals

Aprovar una llei de l'emprenedor va ser una de les promeses electorals del PP i si bé a principis de l'any passat semblava que la seva aprovació era imminent finalment va quedar relegada al calaix dels projectes que no podien sortir per falta de pressupost. La llei havia d'incloure importants mesures fiscals sobretot amb vista a activar el finançament privat cap als nous emprenedors, però finalment Hisenda va frenar els plans. El sector confia ara que en els propers mesos l'executiu doni llum verd a una part significativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.