Borsa

Les bruixes, en contra

La quàdruple hora bruixa eclipsa l'optimisme de Wall Street, encarregat durant la setmana de compensar els dubtes sobre Itàlia en les borses europees. L'Íbex 35 recula un 0,10%.

IAG s'enlaira més d'un 11% en concloure el conflicte amb els treballadors, mentre que Inditex registra una davallada del 6% a causa del descens de
les vendes

Men­tre el futur polític a Itàlia con­ti­nua sent incert, i això con­di­ci­ona l'esde­ve­nir bor­sari a Europa, Wall Street mira cap al Vell Con­ti­nent des de l'altura que li pro­por­ci­o­nen els màxims històrics dels seus prin­ci­pals índexs. Aquest entu­si­asme que es res­pira a l'altra banda de l'Atlàntic s'ha con­ta­giat als inver­sors euro­peus i jus­ta­ment això ha com­pen­sat els dub­tes que angoi­xen els mer­cats en tot allò que té a veure amb la crisi a Europa.

Els inver­sors des­co­nei­xen com farà front Itàlia a l'actual ingo­ver­na­bi­li­tat del país després d'unes elec­ci­ons con­fu­ses. De moment, però, una con­seqüència d'aquesta situ­ació ha estat la rebaixa de qua­li­fi­cació del deute italià que ha fet l'agència Fitch i el poste­rior des­cens de la demanda de deute en la dar­rera sub­hasta que ha dut a terme el tre­sor italià. Els mer­cats no se'n refien i això ha obli­gat el país transalpí a apu­jar la ren­di­bi­li­tat del seu paper per cobrir l'emissió d'aquesta set­mana. Aquesta con­jun­tura està bene­fi­ci­ant Espa­nya, que atrau els inver­sors i con­ti­nua gau­dint d'una gran demanda del seu deute. I de retruc, la calma que es viu en els mer­cats de deute –amb una prima de risc en clar des­cens, tot i que a finals de set­mana va tor­nar a enlai­rar-se per sobre dels 340 punts bàsics– s'ha tras­lla­dat al mer­cat de renda vari­a­ble en la set­mana que aco­mi­a­dem.

Així, i mal­grat que les bor­ses van ini­ciar la set­mana amb ganes de mate­ri­a­lit­zar els bene­fi­cis asso­lits en la set­mana pre­ce­dent –quan l'Íbex 35 es va reva­lo­rar un 5,4%–, la tendència alcista que con­ti­nua mos­trant Wall Street va cal­mar els ànims mode­rant els des­cen­sos dels índexs. El selec­tiu índex espa­nyol, després d'unes pri­me­res ses­si­ons enmig de la con­fusió i el signe nega­tiu, va ini­ciar un rebot en la sessió de dijous (+1,88%) que no va tenir con­tinuïtat diven­dres, però que va eixu­gar una part de les pèrdues acu­mu­la­des en la set­mana.

L'Íbex 35 va tan­car la set­mana en el 8.619,10 punts, ja que va caure un 0,10%. Aquest nivell situa la plusvàlua d'ençà que va començar el 2013 en el 5,53% gràcies al bon com­por­ta­ment que regis­tra l'índex al març, mes en què suma una alça del 4,72%. Tot i això, l'Íbex 35 podria haver tan­cat amb un retrocés set­ma­nal encara menor si no s'hagués cele­brat diven­dres la quàdru­ple hora bruixa –ven­ci­ment de futurs i opci­ons sobre acci­ons que es fa el ter­cer diven­dres de cada tri­mes­tre–, esde­ve­ni­ment que va afe­gir més vola­ti­li­tat a la dar­rera sessió set­ma­nal i va sac­se­jar la pràctica tota­li­tat d'índexs bor­sa­ris –sobre­tot l'espa­nyol, que va ser un dels que van regis­trar un com­por­ta­ment pit­jor.

IAG PREN ALTURA.

Pel que fa al par­quet per dins, aquesta set­mana el pro­ta­go­nisme ha estat per a Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG). Les acci­ons de l'hòlding resul­tant de la fusió entre Ibe­ria i Bri­tish Airways s'han enlai­rat més d'un 11% en les dar­re­res jor­na­des, després que la com­pa­nyia hagi posat punt final al con­flicte que l'havia enfron­tat amb els seus tre­ba­lla­dors.

Per con­tra, els bene­fi­cis de la mul­ti­na­ci­o­nal Indi­tex han dece­but els mer­cats, i els seus títols han aco­mi­a­dat la set­mana amb una dava­llada supe­rior al 6% i a un pas de per­dre el nivell dels 100 euros. A part dels resul­tats empre­sa­ri­als –que van aug­men­tar un 22% el 2012 però que mos­tren febles ven­des en el mer­cat euro­peu–, l'evo­lució dels títols d'Indi­tex ha que­dat també con­di­ci­o­nada per les xifres del seu com­pe­ti­dor H&M, que està regis­trant cai­gu­des de ven­des men­su­als con­se­cu­ti­ves a causa de la crisi de con­sum.

Fora del selec­tiu, l'atenció ha con­ti­nuat cen­trada per ter­cera set­mana con­se­cu­tiva en Pes­ca­nova. El serial de la com­pa­nyia gallega es va com­pli­cant, entre fili­als opa­ques amb deu­tes no comp­ta­bi­lit­zats, una inves­ti­gació del super­vi­sor del mer­cat per pre­sumpte “abús de mer­cat” i el blo­queig de les seves acci­ons, que no cotit­zen des de dimarts pas­sat –quan acu­mu­la­ven una cai­guda que vore­java el 20% en només una sessió.

La set­mana que ve arriba far­cida de dades macro­e­conòmiques i cites de rellevància que podrien o bé pro­vo­car més dal­ta­bai­xos als par­quets o bé mar­car una tendència a seguir.

Entre les dades més sig­ni­fi­ca­ti­ves, els inver­sors pres­ta­ran atenció en els índexs de con­fiança econòmica i d'expec­ta­ti­ves ale­ma­nyes ZEW i IFO, i en la cita de la Reserva Fede­ral (FED) dels EUA per veure si els dóna pis­tes sobre la salut actual de l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana. Cal des­ta­car que els nivells en què cotit­zen ara els prin­ci­pals índexs nord-ame­ri­cans, sobre­tot el Dow Jones, que ha enca­de­nat vuit jor­na­des superant màxims, es basen en la millora de l'eco­no­mia que han mos­trat les últi­mes dades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.