Empreses

Oleum Priorat sedueix els mercats exteriors exigents

Després d'una dècada millorant les tècniques de conreu i elaboració, l'oli de vuit cooperatives ha aconseguit en un any tenir com a principals clients el Japó i els Estats Units

El control de qualitat és estricte per mantenir les propietats de l'oli verge extra
No venem al mercat espanyol. El nostre oli és excepcional i el món, molt gran

Ja fa molts anys, els ita­li­ans van ado­nar-se que l'oli del Pri­o­rat era un tre­sor a explo­tar. Empre­sa­ris astuts, l'enva­sa­ven i el venien com a oli propi arreu del món, i en rete­nien la major part del bene­fici econòmic. Fa una dècada, els pro­duc­tors de les vuit coo­pe­ra­ti­ves més grans del Pri­o­rat van fun­dar l'Asso­ci­ació d'Oleïcul­tors del Pri­o­rat, amb un pri­mer objec­tiu: millo­rar el pro­ducte des de la base per extreure'n tot el poten­cial i que­dar-se amb el valor afe­git. Amb l'ajut de l'IRTA, s'han can­viat tècni­ques de con­reu, collita i ela­bo­ració. Per exem­ple, si tra­di­ci­o­nal­ment les oli­ves es dei­xa­ven en sacs fins que les por­ta­ven a mol­dre, ara es recu­llen en cai­xes sense ele­ments metàl·lics per evi­tar l'oxi­dació pre­ma­tura de l'oli. Les oli­ves es mol­tu­ren dos cops al dia, per embo­te­llar-ne el suc, i que retin­gui totes les pro­pi­e­tats salu­da­bles d'un oli verge extra: vita­mi­nes, anti­o­xi­dants, ajut en el con­trol del coles­te­rol, etc. Les coo­pe­ra­ti­ves con­ti­nuen venent oli, empa­rat sota la DO Siu­rana, amb mar­ques pròpies, però l'any pas­sat van deci­dir crear-ne una de con­junta, enfo­cada a la comer­ci­a­lit­zació en els mer­cats exte­ri­ors, Oleum Pri­o­rat. “Esco­llim els millors per­fils de cada collita”, explica Núria Juanós, direc­tora de ven­des i expor­tació d'Oleum Pri­o­rat. “Podem garan­tir que aquest oli és tan bo com real­ment sem­bla al pala­dar”, hi afe­geix. Cada any, a més del con­trol analític a càrrec de l'IRTA, una audi­to­ria externa en revisa tot el procés: “Al mer­cat, la gran dis­tri­bució posa a la venda oli eti­que­tat com a verge extra, però que és impos­si­ble que ho sigui pel seu baix preu; el nos­tre, en canvi, està empa­rat per analítiques que ho demos­tren.” Juanós con­si­dera que “els con­su­mi­dors estan molt mal infor­mats, perquè es dei­xen por­tar per la per­cepció”. La nor­ma­tiva no hi ajuda. Per exem­ple, la UE no obliga a posar data de cadu­ci­tat a l'oli. “Podríem posar-la de qua­tre anys, tal com fan altres empre­ses, però nosal­tres reco­ma­nem que es con­su­meixi en el període òptim, dos anys”, explica.

Hi ha con­su­mi­dors, però, que sí que valo­ren, i molt, la màxima qua­li­tat de l'oli pri­o­ratí. Exclu­si­va­ment en la vari­e­tat tra­di­ci­o­nal arbe­quina, la marca comer­ci­a­litza tres pro­duc­tes: l'Eli­xir, un oli verd i reco­ma­nat per con­su­mir en cru; l'Oleum Pri­o­rat, madur i pen­sat tant per cui­nar com per degus­tar en cru, i l'Orgànic. Amb una taxa del 70% d'expor­tació, l'aco­llida ha estat molt bona. Les empre­ses agro­a­li­mentàries saben que ven­dre al Japó és difícil, perquè les exigències de qua­li­tat i pre­sen­tació de pro­ducte són màximes: “És un mer­cat molt pre­o­cu­pat per la salut i que està entrant en el con­cepte de dieta medi­terrània.” “És com pas­sar un exa­men –miren fins i tot que el vidre de l'ampo­lla no tin­gui ni una sola bom­bo­lla...–, però, si el pas­ses, t'obre la porta de la resta de mer­cats asiàtics”, con­clou. Doncs bé, en un sol any, els japo­ne­sos han esde­vin­gut el pri­mer cli­ent de l'Oleum i amb pers­pec­ti­ves de con­ti­nuar crei­xent fins a un 25% en l mer­cat nipó en els dos anys vinents. Els EUA en són el segon cli­ent. “Ja som en res­tau­rants impor­tants de Nova York i ara serem al Fancy Food, la fira de pro­duc­tes gur­met més impor­tant de l'àrea”, diu Juanós. Amb bones pers­pec­ti­ves, hi acu­di­ran amb un nou oli sota el braç, l'Orgànic: “Canadà i els EUA són mer­cats madurs, que conei­xen els pro­duc­tes ecològics, però d'oli orgànic no fa tants anys que se'n pro­du­eix.” Tal com ava­len les dades sobre el crei­xe­ment de la pro­ducció agro­a­li­mentària ecològica, “la soci­e­tat ha pas­sat de men­jar qual­se­vol cosa a deman­dar un pro­ducte molt con­tro­lat; es vol tor­nar a les arrels, tot apli­cant el sen­tit comú”. “Nosal­tres ens avan­cem a aquesta tendència”, rebla.

Amb la mirada fixada en l'expansió asiàtica i en poten­ciar els vin­cles comer­ci­als amb la UE i els EUA, Oleum Pri­o­rat tam­poc des­cuida el crei­xe­ment a Cata­lu­nya, on vol aug­men­tar l'actual 30% de ven­des. Per con­tra, no explora el mer­cat espa­nyol: “El nos­tre oli és excep­ci­o­nal i podem ven­dre'l arreu; ja no els donem la pos­si­bi­li­tat que ens boi­co­te­gin, el món és molt gran.”

Oleum Priorat és la marca enfocada sobretot a l'exportació de les cooperatives de Cabacés, Falset-Marçà, la Vinícola (Gratallops, Vilella Alta, Vilella Baixa, El Lloar i Torroja del Priorat), El Masroig i la Serra d'Almos. Per a la marca, produeixen una mitjana de 950.000 quilos d'olives anuals. Són unes 48.000 ampolles d'oli verd (Elixir), madur (Oleum Priorat) i ecològic (Orgànic).
Taxa exportació
70%
Socis cooperatives
1.338
Any de fundació
2011
NOVES TENDÈNCIES EN LA COMERCIALITZACIÓ

Una etiqueta europea amb la petjada del carboni

Els consumidors d'articles de qualitat del Japó, els EUA i el Regne Unit valoren la sostenibilitat dels processos productius. El projecte Oilca, finançat per la CE i sis centres de recerca tecnològica de l'Estat espanyol, l'Estat francès i Portugal, acaba de desenvolupar una eina de gestió ambiental amb què les empreses poden esbrinar l'emissió de CO2 en la producció d'un litre d'oli d'orujo, verge extra i refinat. La Fundació del Centre Tecnològic de Manresa, en col·laboració amb 26 empreses elaboradores catalanes, ha analitzat tot el cicle productiu de l'oli: conreu, extracció, envàs, transport i gestió final de l'envàs. Per produir-ne un litre es generen entre 1,68 i 3,5 quilos de CO2. “No hem trobat diferències entre l'oli ecològic i el convencional, perquè en la producció de l'ecològic s'usen més olives, però, alhora, s'estalvien els fitosanitaris; depèn de cada cas”, explica el coordinador del projecte, Frederic Clarens. Olicat també ha creat una aplicació web amb què totes les empreses poden calcular la seva petjada i com millorar els processos productius per, al mateix temps, reduir-ne els costos. “Pots comparar-te amb la resta del sector per ser més competitiu, també a través de la millora de la imatge; és una bona eina”, segons fonts de la Federació de Cooperatives Agràries. L'aplicació permet a les empreses generar gratuïtament una etiqueta per als envasos en què es pot fer una declaració de sostenibilitat ambiental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Oleum Priorat sedueix els mercats exteriors exigents

Publicat a